1

Trafo stanica u Sakulama: PROJEKAT U ZAVRŠNOJ FAZI, POBOLJŠANJE ELEKTRONAPONA (VIDEO)

PROJEKAT U ZAVRŠNOJ FAZI, POBOLJŠANJE ELEKTRONAPONA

Sakule, 16. jun 2020;

Projekat rekonstrukcije električne energije, konkretno elektronapona u Sakulama ulazi u završnu fazu. Na izlazu ulice JNA postavljena je nova trafo stanica i trenutno se radi kućni priključci. Zajedno sa direktorom ED Zrenjanin Stojanom Munižanom radove su obišli predsednik opštine dr Zoran Tasić, njegov pomoćnik Nebojša Kovačević i predsednik Saveta mesne zajednice Sakule Milorad Ješin.

Za razliku od većeg dela Opštine Opovo, selo Sakule pripada elektrodistribuciji Zrenjanin, a struju dobija preko trafo stanice Perlez čiji kapaciteti ne mogu podržati napon u Sakulama. Lokalna samouprava je pre par godina pokrenula projekat rekonstrukcije elektromreže, u međuvremenu je izvršena zamena drvenih bandera betonskim stubovima, a konačno je postavljena i nova trafo stanica, koja će podržavati napon u ovom delu Sakula, kao i na farmama krava koje se nalaze na izlazu iz Sakula prema Idvoru.

Građani ovog dela Sakula su za Glas Opova rekli kako su zadovoljni realizacijom ovog projekta, a posebno vlasnici farmi koji su  još pre 12 godina započeli izmeštanje i izgradnju farmi van sela, tako da će njihove farme konačno moći nesmetano da rade.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić ističe dugogodišnji problem građana Sakula sa strujom ali i napore lokalne samouprave da ovaj problem uspešno reši.

„Decenijski problem kada govorimo o struji u Sakulama i problem koji je bio detektovan još na početku mandata. Polako ga sukcesivno rešavamo. Trenutno se nalazimo u ulici JNA, znači ovaj deo ulice i ovaj deo naseljenog mesta rešavamo kompletnom novom niskonaponskom mrežom i postavljanjem nove trafo stanice. Sada smo u završnoj fazi – uradili smo niskonaponsku mrežu, postavili smo trafo stanicu i ono što nas očekuje u narednih nekoliko dana to su kućni priključci. Zašto je važna ova trafo stanica? Ova trafo stanica je isključivo važna za povećanje napona u ovom naseljenom mestu koji je bio jedan ozbiljan problem u prethodnih, ne samo par godina, već više od deset, dvanaest… dvadeset godina i ovom trafo stanicom to ćemo rešiti. Sa druge strane, rešavamo i privredne subjekte, odnosno našu, da kažemo ideju, a to je izmeštanje farmi iz naseljenih mesta. U ovom delu prema Idvoru postavljeno je nekoliko farmi  i ljudi su u prethodnih nekoliko godina imali jedan ozbiljan problem koji se tiče priključka za svoju farmu. Ovom trafo stanicom i ovim projektom to rešavamo. Projekat nije mali, projekat je vrednosti preko sto hiljada eura, finansira se 30% iz budžeta lokalne samouprave, 70% iz sredstava Elektroprivrede Srbije, konkretno Elektrodistribucije Zrenjanjin i meni je danas posebno zadovoljstvo da imam priliku da zajedno sa građanima i direktorom Elektrodistribucije Zrenjanjin – gospodinom Stanižanom, predstavim, i ovaj projekat predam na upravljanje građanima Sakula“, izjavio je Tasić.

Za Sakule je predviđena izgradnja dve trafo stanice koje će pored sela podržati elektronapon sakulskih industrijskih zona.
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave: POTPISAN UGOVOR O FINANSIRANJU ZA PROJEKAT IZGRADNJE PIJACE U OPOVU

POTPISAN UGOVOR O FINANSIRANJU ZA PROJEKAT IZGRADNJE PIJACE U OPOVU

Beograd, 16. jun 2020;

Potpisivanjem ugovora o finansiranju koji je danas potpisao predsednik opštine dr Zoran Tasić u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, projekat izgradnje pokrivene pijace u Opovu je i definitivno ozvaničen. U daljoj proceduri sledi sprovođenje javne nabavke – izbora izvođača radova, a sami radovi se očekuju početkom naredne građevinske sezone. Kako saznajemo tokom izvođenja radova pijac će biti izmešten na neku prigodnu lokaciju.

U izjavi za Glas Opova predsednik opštine dr Zoran Tasić je izrazio zadovoljstvo što će se jedan ovako bitan projekat realizovati u Opovu što će svakako unaprediti agroturističke potencijale naše opštine.

„Kao što smo prethodnih dana najavljivali, potpisali smo veoma važan ugovor koji se odnosi na izgradnju kompletne zatvorene pijace na teritoriji naše opštine, konkretno u Opovu na lokaciji postojećeg pijaca. Ono što je meni drago i zbog čega sam posebno srećan jeste da ostvarujemo jedan decenijski projekat o kojem smo svi mi razmišljali, pogotovo naši poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom povrća, voća i mlečnih proizvoda, kao svih ostalih stvari koje se prodaju na pijaci, tako da će imati priliku da svoje proizvode na našoj pijaci. Aktivnom kampanjom želimo da promovišemo našu pijacu, da bude poznata, ne samo za stanovnike naše opštine, već i okolnih opština i velikih gradova i da na taj način razvijamo agroturizam o kome smo pričali u prethodnom periodu. Moram da pomenem i to da i pored pokušaja nekih lokalnih političara i nesitomišljenika da ceo ovaj projekat obeshrabre dezinformacijama kako je neostvariv i da je samo predizborno obećanje, ali evo dokaz jer današnje potpisivanje ugovora između mene i ministra Branka Ružića govori suprotno. Inače, vrednost projekta je oko 30 miliona dinara, 75 posto vrednosti projekta je obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke, 15 posto iz bužeta naše opštine, dok je 10 posto ostalo da se obezbedi iz drugih donacija, što će najverovatnije biti iz pokrajinskog budžeta. Očekuje nas još verifikacija projekta od jedinice za implementaciju projekata, koja je već dala pozitivno mišljenje i do kraja godine bi trebalo da sprovedemo javnu nabavku i na početku naredne građevinske sezone započnemo radove“, izjavio je Tasić.    

Kompleks pijace je koncipiran delom kao otvoreni, a delom kao zatvoreni poslovno – tržni centar sa šest ulaza. Otvoreni deo je prostor zelene pijace sa tezgama, komunikacijama i natkrivenim tremom, a zatvoreni deo su objekti sa mlečnom halom, lokalima, poslovnim prostorom, administracijom i sanitarnim blokom.
Uređenje ulica u Sakulama: GREBANI ASFALT ZA ULICE VUKA KARADŽIĆA I NUŠIĆEVU (VIDEO)

GREBANI ASFALT ZA ULICE VUKA KARADŽIĆA I NUŠIĆEVU

Sakule, 16. jun 2020;

Lokalna samouprava je organizovala i sprovela mini projekat uređenja delova ulica Nušićeve i Vuka Karadžića u Sakulama. Opština je obezbedila grebani asfalt i prevoz, dok je društveno odgovorna firma Agros doo Opovo ustupila mehanizaciju za ravnanje podloge.

„Uz konsultaciju sa građanima iz ovih ulica koji su se obratili kabinetu predsednika opštine i u koordinaciji sa Savetom mesne zajednice Sakule i njegovim predsednikom Miloradom Ješinim, brzo smo reagovali, organizovali radove, nasuli i izravnali preko 300 meatara kolovoza, tako da su ovi krakovi sada u dobroj meri funkcionalni za saobraćaj. Inače, veći deo Nušićeve ulice asfaltirali smo još 2016. godine“, izjavio je povodom radova pomoćnik predsednika opštine Nebojša Kovačević.
Petar i Tina: LETNJA KOLEKCIJA – DISNEY MAJICE I TEXAS SUKNJE, HALJINE I ŠORCEVI

LETNJA KOLEKCIJA – DISNEY MAJICE I TEXAS SUKNJE, HALJINE I ŠORCEVI

Opovo, 16. jun 2020;

Butik Petar i Tina predstavlja novu letnju kolekciju: Disney majice i teksas suknje, haljine i šorcevi.
Druga faza projekta u toku: RENOVIRANJE BIBLIOTEKE U OPOVU (VIDEO)

RENOVIRANJE BIBLIOTEKE U OPOVU

Opovo, 15. jun 2020;

Nakon renoviranja prijemnog i dečjeg odeljenja prošle godine, u toku su radovi druge faze projekta renoviranja objekta Opštinske narodne biblioteke u Opovu. Druga faza obuhvata podoblagačke i gipsarko-molerske radove, sanaciju tavanskog prostora i hodnika, rekonstrukciju električnih instalacija i postavljanje nove rasvete.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić je zajedno sa direktorkom ONB Opovo Katarinom Nikolić Ralić obišao radove na objektu koji se finansiraju iz opštinskog budžeta. 

„Pokrenuli smo drugi deo adaptacije objekta, koji obuhvata čitaonicu, prijemno i odeljenje za odrasle. Vrednost projekta iznosi oko dva miliona dinara i kompletno je finansiran iz opštinskog budžeta zbog čega se zahvaljujem lokalnoj samoupravi i predsedniku opštine što su prepoznali ovaj višedecenijski problem naše kulturne ustanove. Renoviranjem ovog objekta konačno ćemo dobiti funkcionalne prostorije za rad i naravno, biblioteka će puno dobiti na estetici“, izjavila je za Glas Opova direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić.

Građevinski i elektrinstalacioni radovi će trajati oko mesec dana, a zatim sledi čišćenje prostorija, postavljanje polica, knjiga i IT opreme, tako da se otvaranje biblioteke za korisnike planira krajem jula ili početkom avgusta.