1

Kulturni centar Opovo: GALERIJA „JOVAN POPOVIĆ“ OTVORENA ZA POSETIOCE (VIDEO)

GALERIJA „JOVAN POPOVIĆ“ OTVORENA ZA POSETIOCE

Opovo, 11. jun 2020;

Predsednik opštine dr Zoran Tasić, direktorka kulturne ustanove Katarina Nikolić Ralić i predsednik Upravnog odbora ONB Opovo Goran Bjelogrlić danas su svečano otvorili renoviranu galeriju „Jovan Popović“ u Opovu. Galerija je zatvorena u julu prošle godine kada je tokom olujnih dana, najverovatnije zbog udara groma ili prokišnjavanja krova, eksplodirala razvodna elektro-kutija u hodniku galerije i izazvala požar. Tom prilikom su izgorele elektroinstalacije, a znatno je oštećen i deo objekta zbog čega su obustavljene sve aktivnosti u galeriji.

Direktorka ustanove se zahvalila lokalnoj samoupravi na značajnoj podršci tokom projekta renoviranja i predstavila aktuelnu izložbu slika likovnih pokreta „Mediala“ i „Pančevo pet“ iz fundusa galerije.

„Posle nešto manje od godinu dana galerija je otvorila vrata svojim posetiocima, nastavljamo sa programom, trenutno je postavljena izložba izložba iz fonda galerije gde su poredstavljeni umetnici „Mediale“ i „Pančevačke petorke“, takođe i neke skulpture savremenih umetnika, tako da ovom prilikom pozivamo sve građane da ponovo posete galeriju i uživaju u umetničkim delima“, poručila je Katarina Nikolić-Ralić.

Predsednik opštine je pohavilio rad kulturnih radnika u Opštini Opovo, ističući kreativnost aktuelne direktorke i predsednika Upravnog odbora, napominjući brojne realizovane projekte iz oblasti pozorišta, filma, slikarstva, književnosti i naučno-popularnih sadržaja.

„Danas imamo priliku da posle nekoh vremena ponovo otvorimo galeriju koja je sinonim Opštine Opovo, imali smo ti nesreću da nam se desio požar i da je izb tog razloga galerija bila jedno vreme zatvorena, danas na veliko zadovoljstvo svih naših sugrađana imamo priliku da vrata galerije ponovo otvorimo. Ono čime sam posebno zadovoljan i srećan da ovo nije jedini projekat iz oblasti kulture koji smo realizovali u prethodnom periodu i da je samo jedan u nizu. Ne smemo zanemariti činjenicu da smo kao kulturni centar bili domaćini velikih pozorišnih trupa, bioskopskih projekcija, takođe posle 20-30 godina krenuli smo u rekonstrukciju biblioteka u sva četiri naseljena mesta, pokrenuli smo projekat razvoja kulturnog turizma, koji je strateški veoma važan za razvoj privrede naše opštine, kao i niz drugih projekata iz oblasti kulture. Ponosan sam jer smo Opovu vratili onaj kulturni život koji je imao pre mnogo godina i Opovo danas u svakom smislu izgleda potpuno drugačije“, izjavio je Tasić.

Galerija „Jovan Popović“ ove godine obeležava jubilej 50 godina od izgradnje objekta i najavljuje kulturni program u vezi toga, kao i nastavak ostalih umetničkih aktivnosti.
U Opovu i Sefkerinu: NAJAVA AKCIJE DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

NAJAVA AKCIJE DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Opovo, 11. jun 2020;

Crveni krst Opovo u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi koja će se održati 12. juna (petak):

Osnovna škola Opovo od 11:00 do 13:30 časova

Ambulanta Sefkerin od 14:30 do 16:30 časova.

DAJTE KRV! SPASITE NEČIJI ŽIVOT! OČEKUJEMO VAS

–  ukoliko ste zdravi,

–   sa preko 5o kg.,

–   imate više od 18, a manje od 65 godina.

Ne čekajte da se dogodi nezgoda. Preuzmite odmah nešto. Dajte krv. Dajte sada. Dajte je redovno – jer dobri ljudi pronađu vremena. Kad krenete na akciju, povedite osobu koju volite na davanje krvi.

Nečiji sat otkucava… Vi imate moć da vratite vreme unazad! Čekamo vas!

Crveni krst Opovo
Predškolska ustanova „Bambi“ Opovo: RADNI LISTOVI ZA BUDUĆE PRVAKE (VIDEO)

RADNI LISTOVI ZA BUDUĆE PRVAKE

Opovo, 10. jun 2020;

Na završetku školske godine, posredstvom lokalne samouprave svi predškolci, budući đaci prvaci, dobili su pripremne radne listove za polazak u osnovnu školu iz oblasti razvoja govora, matematike i upoznavanja prirodne i društvene sredine, dok su ostali mališani, dobili radne sveske „Radostan početak“.

Zajedno sa vaspitačicama, direktorka ustanove Jelena Mitić i predsednik opštine dr Zoran Tasić su pozdravili buduće prvake i njihove roditelje, poželeli im uspešno obrazovanje i odrastanje.

Jelena Mitić se zahvalila lokalnoj samopuparvi na poklonima koji će dobro doći u budućoj pripremi i edukaciji dece.

„Posebno mi je zadovoljstvo da obradujemo decu i roditelje svih predškolskih grupa u Opovu, Barandi, Sakulama i Sefkerinu, da pored onih nekih poklončića koje smo pripremili kao ustanova dobiju i radne listove koje je obezbedila lokalna samouprava. Pored toga što su predškolci dobili poklone, lokalna samouprava je procenila da sva upisana deca dobiju po jednu radnu svesku „Radostan početak“, kako bi u vreme letnjeg perioda sa svojim roditeljima mogli da rade i da se edukuju. Nešto što nas je sve zadesilo, to je ta pauza zbog pandemije ali su deca i roditelji zajedno sa vaspitačima radili onlajn sve zadatke koje su osmislili. Veliko hvala lokalnoj samoupravi u ime dece, roditelja i svih nas zaposlenih, što je uspela da obezbedi jedan ovako edukativan materijal“, izjavila je Mitić.

Predsednik opštine je podsetio na realizovane projekte u okviru predškolske ustanove ali i najavio zapošljavanje, odnosno proširenje stručnog kadra ustanove, dogradnju objekta u Opovu i početak izgradnje vrtića u Sefkerinu.

„ Želeli smo da kroz jedan skroman poklon obardujemo svu decu od tri do šest godina. Radi se o jednom edukativnom materijalu koji će pomoći roditeljima da tokom raspusta rade sa decom i da ih na vrlo praktičan način pripreme za polazak u školu. Lokalna samouprava je u saradnji sa predškolskom ustanovom radila na svim edukativnim projektima koji su se realizovali na teritoriji naše opštine. Moram da napomenem da smo u nekoj retrospektivi predškolske ustanove, pre samo četiri godine krenuli sa realizacijom velikih projekata, pre svega rešavanja problema dece koja su bila na listi čekanja, kroz igradnju kuhinje, projekta projektno-tehničke dokumentacije, povećanja kadrovsko-tehničkog kapaciteta predškolske ustanove, uspeli smo da listu čekanja svedemo na jedan minimum. Pored problema sa kojima smo se suočavali u prethodne četiri godine očekuju nas upis i zapošljavanje u predškolskoj ustanovi, odnosno zapošljavanja još devet novih radnika, tako da ovaj kadrovski kapacitet sa kojim trenutno planiramo da raspolažemo zadovoljiće kapacitete ove ustanove i na radost lokalne samouprave, vaspitača, a i roditelja, ja mislim da ćemo novu školsku godinu početi i realizovati bez liste čekanja za naše mališane“, poručio je Tasić.

Kako na početku školske godine obilazi đake prvake u sve četiri opštinske škole, Tasić je budućim prvacima najavio novi susret 1. septembra i poklone u vidu školskih rančeva, koji ih već čekaju.
Republički Hidrometeorološki Zavod: MOGUĆE PADAVINE POPODNE

MOGUĆE PADAVINE POPODNE

Jutro po kotlinama i duž rečnih tokova mestimično sa kratkotrajnom maglom. Tokom dana promenljivo oblačno, pre podne uglavnom suvo. Posle podne mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar uglavnom slab, zapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 23 do 26 °C.

U petak i početkom naredne sedmice promenljivo i nestabilno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom uglavnom posle podne i uveče.U ostalim danima pretežno sunčano sa ređom pojavom popodnevnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predelima. U većini mesta maksimalna temperatura od 25 do 28°C.
Ruski dom u Beogradu: NAGRADA DAVIDU KNEŽEVIĆU ZA NAJBOLJU PRIČU POTOMAKA RATNIH HEROJA

NAGRADA DAVIDU KNEŽEVIĆU ZA NAJBOLJU PRIČU POTOMAKA RATNIH HEROJA

Opovo, 11. jun 2020;

Povodom obeležavanja državnog praznika, Dana Rusije, na svečanosti u Ruskom domu u Beogradu ambasador te zemlje Aleksandar Bocan-Harčenko uručio je medalje ratnim veteranima povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Priznanja su dobila i deca sa Kosova i Metohije.

Aleksandar Bocan-Harčenko je uručio veteranima Drugog svetskog rata Velimiru Stojiću i Savi Radovanoviću jubilarne medalje “75 godina od pobede u Velikom otadžbinskom ratu” ustanovljene odredbom predsednika Rusije Vladimira Putina 13. juna 2019.godine.

Diplome Ruskog doma dodeljene su učesnicima akcije “Mira i sloge” Ruskog doma organizovane povodom tog jubileja, a nagrađeni su učesnici literarnog konkursa “Setimo se naših heroja” za najbolju priču potomaka ratnih heroja, učesnika Drugog svetskog rata. Kao pobednik konkursa, David Knežević, učenik VII/2 razreda OŠ “Dositej Obradović” iz Opova, je imao čast da dobije nagradu za priču „Moj pradeda Kudrov Fjodor Andrejević – moj heroj“.