1

Benu apoteka: RADNO VREME U SUBOTU I NEDELJU

RADNO VREME U SUBOTU I NEDELJU

Opovo, 30. april 2020;

Benu apoteka u opovu radiće u subotu i nedelju (2/3. maj) od 7:00 do 15:00 časova.
Radno vreme maloprodajnih objekata: PETAK NERADNI DAN, U SUBOTU I NEDELJU OD 7 DO 17H

PETAK NERADNI DAN, U SUBOTU I NEDELJU OD 7 DO 17H

Na osnovu člana 43. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Službeni glasnik RS“ broj 87/18) Opštinski štab za vanredne situacije je dana 30.04.2020. godine doneo odluku o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije covid – 19/30.04.2020

1. Izdaje se naredba Opštinskoj upravi opštine Opovo za određivanje  radnog vremena  maloprodajnih objekata za vreme prvomajskih praznika, po sledećem principu:

– Petak 01. maj  – neradni dan, 

– subota 02. maj i nedelja 03. maj – najranije od 07,00 – najkasnije do 17,00 časova.

2. Broj potrošača u maloprodajnim objektima može biti jedan potrošač na deset kvadratnih metara uz poštovanje opštih mera prevencije i fizičke udaljenosti  potrošača.
Vlada Republike Srbije: OD 4. MAJA POČINJE MEĐUGRADSKI AUTOBUSKI I ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ

OD 4. MAJA POČINJE MEĐUGRADSKI AUTOBUSKI I ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ

Beograd, 30. april 2020;

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ponovila je danas da se od 4. maja otvara međugradski autobuski i železnički putnički saobraćaj, dok od 8. maja kreće gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji Prva, istakla da se mere u Srbiji postepeno relaksiraju, te da će u saobraćaju biti obavezno poštovanje svih mera bezbednosti.

Mere bezbednosti u cilju očuvanja našeg i zdravlja drugih ljudi su najvažnije i neće moći da se uđe u autobus ili voz bez maske i rukavica. Autobuski saobraćaj kreće u punom kapacitetu, dok su procene da je za železnički u ovom trenutku dovoljno 30 odsto vozova, ukazala je ona.

Potpredsednica Vlade je ponovo apelovala na građane da pokažu ličnu odgovornost i ponašaju se u skladu sa činjenicom da epidemija još nije završena.

Važno je da znamo da i dalje nismo pobedili koronu i da opasnost još postoji, sve dok ne bude pronađena vakcina. Moramo da naučimo da živimo sa virusom, da se ponašamo odgovorno i na taj način sačuvamo i sebe i druge, poručila je Mihajlović.

Mihajlović je potvrdila da je naša zemlja spremna da otvori avio-saobraćaj, ali da će se to dogoditi u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da za sada nigde nema putničkih letova.

Naši avioni, posada i aerodromi su spremni da započnu letove, ali kako se budemo zajednički dogovarali sa Evropom, tako ćemo i otvarati letove. Po nekim preporukama, govorimo o intervalu između 15. i 18. maja, precizirala je ona.

Aerodrom „Nikola Tesla“, kako je podsetila, nijednog trenutka nije bio zatvoren, tako da je kompanija „Er Srbija“ bila u mogućnosti da doveze 15.000 naših građana iz različitih delova sveta i dopremi 2.500 tona humanitarne pomoći.

Potpredsednica Vlade je naglasila da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o merama bezbednosti, u skladu sa preporukama lekara, ističući da će svi koji budu želeli da putuju morati da imaju test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju.

Ona je apelovala na građane da budu oprezni i ne kupuju avio-karte koje već sada nude neke lou-kost kompanije, imajući u vidu to da država još nije izdala nijedno odobrenje za rad.

Da bi bilo koji avion poleteo ili sleteo na naš aerodrom potrebno je rešenje Ministarstva i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Takva odobrenja za rad nikome nismo dali i vrlo je rizično sada kupovati karte, jer nije sigurno kada će letovi krenuti, objasnila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, avio-saobraćaj svuda u svetu trpi štetu, koja se u Evropi procenjuje na 160 milijardi evra, dok u Srbiji šteta do sada iznosi približno 30 miliona evra.

U ovoj situaciji se pokazalo koliko je važno da imamo nacionalnu avio-kompaniju, koja je u vreme pre krize povećala i prihode i broj putnika, naglasila je ona i ukazala na to da „Er Srbija“ obavlja veoma važan posao u vreme epidemije, te da je sada na redu država da ovoj kompaniji omogući uslove za rad i da joj pomogne da što lakše izađe iz krize.
Radio televizija Srbije: DIVLJE SVINJE UNIŠTAVAJU USEVE U SEFKERINU

DIVLJE SVINJE UNIŠTAVAJU USEVE U SEFKERINU

Sefkerin, 29. april 2020;

Ekipa javnog servisa Radio televizije Srbije posetila je Sefkerin gde je snimila prilog o problemu lokalnih poljoprivrednika kojima divlje svinje uništavaju useve. Kompletan prilog možete pogledati na linku ispod:

DIVLJE SVINJE UNISTAVAJU USEVE U SEFKERINU
Vojvodina: BROJ OBOLELIH PADA,U KCV 60,U PANČEVU 94 PACIJENTA

ROJ OBOLELIH PADA,U KCV 60,U PANČEVU 94 PACIJENTA

NOVI SAD, 30. april (Tanjug) – Ukupan broj obolelih od Covid 19 infekcije u AP Vojvodini i dalje je u opadanju, pa se u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu u ovom trenutku od te infekcije leči 60, a u Opštoj bolnici u Pančevu 94 pacijenta, saopštio je Pokrajinski štab.

“Od toga, u KCV se na mehaničkoj ventilaciji nalazi šest hospitalizovanih pacijenata”, saopšteno je.

U privremenoj izolacionoj bolnici u hali 1 “Novosadskog sajma”, predviđenoj za smeštaj obolelih sa lakšom kliničkom slikom Covid 19 infekcije, trenutno se nalazi 55, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Junaković” u Apatinu 47 pacijenata.

“Za konačnu pobedu nad epidemijom virusa Covid 19 i dalje je od odlučujućeg značaja je da se građani ponašaju maksimalno odgovorno i da primenjuju sve mere predostrožnosti, uključujući striktno poštovanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i rukavica i upotrebu dezinfekcionih sredstava”, apelovao je Pokrajinski štab.
U četvrtak od 4 do 7h: DEŽURNE PRODAVNICE ZA STARIJE OD 65 GODINA

DEŽURNE PRODAVNICE ZA STARIJE OD 65 GODINA

Opovo, 29. april 2020;

Spisak trgovinskih objekata koji rade u četvrtak od 04:00 do 07:00 časova sa licima starijim od 65 godina na teritoriji Opštine Opovo.

OPOVO

STR „Opavački dućan“ Opovo, Stanka Tomića

STR „Maksa“ Opovo, Ive Lole Ribara

DOO „Memfis“ Opovo, Bratstva Jedinstva

DOO „Podunavlje“ Opovo, Bratstva Jedinstva

Gomex, Borisa Kidriča 7

STR „Grča“, Slatinska

Maxi, Borisa Kidriča

TR „DODA-G“, Maksima Gorkog

TR „Lana“, Borisa Kidriča 22

BARANDA

TR „LOLA 2013“ Baranda, Žarka Zrenjanina

Gomex Baranda, Proleterska

DOO„Podunavlje“ Baranda, Trg Maršala Tita

SAKULE

STR „Daša i Nena“ Sakule, Partizanska

STR „Voinović“  Sakule, Borisa Kidriča

Gomex Sakule, Partizanska 2

SEFKERIN

STR „MAKI“ Sefkerin, Žarka Zrenjanina

Gomex, Žarka Zrenjanina 122
Pijac spreman za četvrtak: PRODAJA ROBE SAMO NA PIJAČNIM TEZGAMA

PRODAJA ROBE SAMO NA PIJAČNIM TEZGAMA

Opovo, 29. april 2020;

Opovački pijac je spreman za rad u četvrtak 30. aprila. Radnici komunalnog preduzeća obavili su pripremu pijačnog prostora. Pijac je ograđen trakama, postavljene su zaštitne folije na svakoj tezgi i obaveštenja o pravilima ponašanja tokom trajanja pijace.

Prodaja robe će se obavljati striktno na pijačnim tezgama.

Pre početka i po završetku pijačnog dana sprovešće se dezinfekcija prostora, a svi prodavci su obavezni da nose zaštitne maske i rukavice, što se preporučuje i kupcima.
Republički hidrometeorološki zavod Srbije: I SUTRA PROMENLJIVO OBLAČNO

I SUTRA PROMENLJIVO OBLAČNO

Sutra će u Srbiji biti promenljivo oblačno, toplo, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, samo će se u Vojvodini zadrzati uglavnom suvo. Vetar slab i umeren zapadni i severozapadni.
Jutarnja temperatura od 8 do 14, najviša dnevna od 20 do 24 stepena.
U Beogradu i okolini promenljivo oblačno, toplo, uz mogućnost kratkotrajnog pljuska.
Vetar slab i umeren zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura oko 13, najviša dnevna 22 stepena.
Narednih dana biće promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.
Do nedelje najviša temperatura oko prosečnih vrednosti, a zatim ispod proseka za prvu dekadu maja
Donacija porodica Umićević: ŠNAJDERAJ U BORBI PROTIV KORONE (VIDEO)

ŠNAJDERAJ U BORBI PROTIV KORONE

Sakule, 28 april 2020;

Penzionerka Mirjana Umićević iz Sakula, šnajderka i nekadašnja instruktorka opovačkog Bebiteksa, u danim pandemije izazvane koronavirusom našla je načina da bude društveno odgovorna. Ona i njen suprug Milan o svom trošku su nabavili materijal i dane u izolaciji provode šijući veoma kvalitetne zaštitne maske koje su besplatno podelili svima kojima je bilo potrebno. Dok Mirjana vešto šije njen suprug Milan pegla i ređa maske. 

Bračni par Umićević poklonio je lokalnoj samoupravi 200 zaštitnih maski, koje će biti podeljene volonterima i aktivistima na terenu i tim povodom njihovo domaćinstvo posetili su predsednik opštine dr Zoran Tasić i zamenica predsednika Saveta mesne zajednice Sakule Vesna Stanojev.

„Danas imamo priliku da vidimo humanost na delu, jedna divna porodica u Sakulama, penzioneri u izolaciji koji su svesni situacije u kojoj se Srbija nalazi, svojom društvenom odgovornošću prema sredini i selu u kome žive ponudili su svoju pomoć. Tokom izolacije pravili su maske za svoje komšije, kasnije i za lokalne institucije. Danas je gospođa Mira uručila donaciju od 200 maski koje će biti raspoređene volonterskoj službi Opštine Opovo, a jedan deo za Mesnu zajednicu Sakule i njihove volontere. Ja se u ime kriznog štaba i građana Opštine Opovo, svih institucija i službi koji trenutno rade u ovim teškim uslovima, želim da se zahvalim i poželim svu sreću i da ovakvih primera bude što više, a porodica Umićević bude primer ne samo pojedincima, već i privrednim subjektima“, izjavio je Tasić.

Mirjana i Milan nastavljaju svoj humanitarni rad uz poruku da ništa nije teško u ovim danima kada nas sve ista muka pritiska, a želja im je da ova kriza što pre prođe kako bi konačno mogli da izađu iz svog dvorišta.
Covid-19 epidemiološka situacija: U OPŠTINI OPOVO TRI POTVRĐENA SLUČAJA

U OPŠTINI OPOVO TRI POTVRĐENA SLUČAJA

Opovo, 28. april 2020;

Prema poslednjem preseku u Opštini Opovo zabeležana su tri potvrđena slučaja COVID-19. Kako nezvanično saznajemo jedan u Opovu i dva u Sefkerinu, s tim što se pacijent iz Opova samo formalno vodi kao stanovnik naše opštine jer živi u Beogradu. Oboleli su hospitalizovani, a sve osobe koje su imale neposredan kontakt sa pacijentima testirane su i rezultati se uskoro očekuju.