Malo groblje u Opovu: VANDALSKI ČIN BEZ PRESEDANA (VIDEO)

VANDALSKI ČIN BEZ PRESEDANA

Opovo, 28. oktobar 2020;

Vandalizam bez presedana dogodio se na malom groblju u Opovu. Prošle nedelje, za sada nepoznati počinioci, porušili su ili polomili desetak nadgrobnoih spomenika. Kako nezvanično saznajemo istraga je u toku.

Radnici Javnog preduzeća „Mladost“ su na terenu i izvode radove na saniranju nadgrobnih spomenika.

Predsednik opštine Miloš Markov je razgovarao sa oštećenim građanima i kako je izjavio, veoma je rezigniran ovim vandalskim činom i poručio da će insistirati na adekvatnoj reakciji i pojačanoj zaštiti malog groblja kao i načinima da se to sistemski reši na duži period.

„Nalazimo se na malom groblju gde imamo priliku da vidimo da su od strane nepoznatih počinioca porušeni spomenici. U pitanju su uglavnom stari spomenici i radnici JP „Mladost“ pokušavaju da te spomenike vrate u pređašnje stanje, odnosno da poprave koliko je to moguće. Ja sam lično veoma rezigniran zbog ovakve situacije i ovo je nedopustivo da se dešava na našim grobljima, tako da ću apelovati u narednom periodu i sa pozicije predsednika opštine, na sve nadležne institucije i na policijsku upravu da što agilnije rade na rešavanju ovog problema kako se ne bi ponavljali. Mi definitivno nećemo ostaviti ovakvo stanje, preduzećemo sve neophodne mere kako se ovo više ne bi dešavalo. Razmatramo više solucija, ograđivanje malog groblja, uvođenje mogućnosti video nadzora ili angažovanje čuvara ali definitivno nećemo dozvoliti da se ovo ponavlja“, poručio je Markov za Glas Opova.

Nažalost, ovo nije prvi put da se slične stvari događaju na malom groblju u Opovu. Prethodnih godina izveštavali smo o krađi metalnih ograda oko grobnih mesta, a nedavno su skidana i metalna slova sa nadgrobnih spomenika.

Inače, pored saniranja nadgrobnih spomenika radnici komunalnog preduzeća su nasuli prostor ispred malog groblja kako bi se koristio kao parking prostor.
Pandemija koronavirusa: U OPOVU REGISTROVANI NOVI POZITIVNI SLUČAJEVI

U OPOVU REGISTROVANI NOVI POZITIVNI SLUČAJEVI

Opovo, 27. oktobar 2020;

Prema poslednjem preseku na koronavirus je testirano 9430 osoba, a registrovana su 1053 slučaja zaraze.

Najviše zaraženih je u Beogradu, a prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo u Južnobanatskom okrugu je 12 novozaraženih pacijenata.

Prema podacima koje smo nezvanično dobili na terirotiji Opštine Opovo u poslednjih nedelju dana registrovano je pet pozitivnih slučajeva na koronavirus.
Uzmi račun i pobedi: PRVO IZVLAČENJE NAGRADNE IGRE 21. NOVEMBRA

PRVO IZVLAČENJE NAGRADNE IGRE 21. NOVEMBRA

Opovo, 27. Oktobar 2020;

Počela nagradna igra Uzmi račun i pobedi. Prvo od 6 izvlačenja u prvoj fazi biće 21 novembra, najavio  Ministar finansija Siniša Mali.Građani Srbije do sada poslali 140.000 koverata za nagradnu igru “Uzmi račun i pobedi 2020”, izjavio ministar finansija Siniša Mali  i najavio da će prvo izvlačenje biti 21. novembra.

Na konferenciji za mediji povodom predstavljanja pravila igre, Mali je istakao da je zadovoljan odzivom građana i dodao da su građani na osnovu koverata koje su poslali zapravo poslali milion i po računa.

Podsetio je da je u jednoj koverti potrebno spakovati 10 fiskalnih računa ili slipova, čija pojedinačna vrednost nije manja od 100 dinara.

Mali je naveo da će prvo izvlačenje biti 21. novembra i dodao da će biti nekoliko krugova izvlačenja.

Naveo je da su nagrade 12 stanova u Beogradu, 60 automobila, dok će devet lokalnih samouprava, čiji građani pošalju najviše koverata po glavi stanovnika, podeliti 180.000 evra.

Ministar je pozvao građane da učestvuju u nagradnoj igri i naglasio da je cilj nagradne igre da se podigne svest građana o uzimanju fiskalnog računa prilikom svake kupovine.

Dodao je da se na taj način jača finansijska pozicija države i da se od tog novca grade bolnice, vrtići, škole, putevi, ali i da se koristi u borbi protiv virusa korona.

Izrazio je nadu da će uzimanje računa postati navika i kontinuirana aktivnost i nakon nagradne igre.
Srpska napredna stranka Opovo: OBELEŽENA STRANAČKA SLAVA

OBELEŽENA STRANAČKA SLAVA

Opovo, 27. oktobar 2020;

Poštujući sve propisane mere u prostorijama Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Opovo, rezanjem slavskog kolača obeležena je stranačka slava Sv. Petka.

Domaćin slave je bio potpredsednik Opštinskog odbora Predrag Ginculj koji je tom prilikom čestitao slavu svim članovima Srpske napredne stranke i rekao da je briga o svim građanima osnovni postulat Srpske napredne stranke, a predsednika Aleksandra Vučića istakao kao najzaslužnijeg za rezultate koje Srbija postiže.

Prisutnima se obratio i predsednik Opštinskog odbora dr Zoran Tasić čestitajući svim građanim koji danas slave Sv. Petku i poželeo novom sazivu lokalne samouprave da premaše rezultate koje je postigla prethodna opštinska administracija. Jabuku je preuzeo i na taj način postao sledeći domaćin slave Milorad Ješin iz Mesnog odbora Sakule
Zimsko računanje vremena: U NEDELJU POMERITE SAT UNAZAD

U NEDELJU POMERITE SAT UNAZAD

Opovo, 23. oktobar 2020;

Direkcija za mere i dragocene metale Ministarstva privrede saopštila je da se letnje računanje vremena u 2020. godini završava u nedelju 25. oktobra u 3:00h, tako što se, pomeranjem za jedan čas unazad, vreme u 3:00h računa kao 2:00h.

Evropski parlament je 2019. godine doneo odluku da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, tako da će sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena. Zakonska regulativa u našoj zemlji usklađuje se sa regulativom EU, što je i obaveza Srbije zbog procesa pristupanja EU.

Inače, zimsko računanje vremena je pravo (prirodno), astronomsko vreme, kada je Sunce u zenitu na najvišoj tački neba u 12:00h.
Kinologija: NIKOLA MOJSA, PONOSNI VLASNIK DOBERMANA HUGO

NIKOLA MOJSA, PONOSNI VLASNIK DOBERMANA HUGO

Opovo, 22. oktobar 2020;

Nikola Mojsa je dugo želeo dobermana, a onda je postao vlasnik naslednika velikog šampiona. Šestomesečni Hugo (Drako Dominos Bos) iz bečejske odgajivačnive Drako Dominos je naslednik oca koji je jedan od najtrofejnijih mužjaka u svetu i potiče iz odgajivačnice Frankenburg. Hugo je još mlad ali već se sprema za velika takmičenja.

Kinološki savez Srbije
Klasifikacija FCI: GRUPA II – PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI

Istorijat: Doberman je jedina rasa koja je dobila ime po svom poznatom odgajivaču, Fridrihu Luisu Dobermanu (02.01.1834.-09.06.1894.). Po predanju on je bio poreznik, strvoder i gradski
šinter, s pravom da hvata sve slobodne pse po gradu. Za uzgoj je upotrebljavao naročito oštre pse. Značajnu ulogu u stvaranju dobermana igrali su sigurno „mesarski psi“ koji su po tadašnjim shvatanjima imali odliku „rase“. Ovi psi su bili neka vrsta preteče današnjeg rotvajlera, pomešanih sa jednom rasom ovčara koju su gajili u Thuringenu, a bio je crn sa oznakama rđastocrvene boje. Sa nabrojanim mešancima, Doberman je 70-tih godina prošlog veka otpočeo uzgoj.
Želeo je da stvori svoju rasu, odnosno radnog psa koji bi bio i pas za dvorište i kućni pas.
Uzgoj dobermana teži srednje velikom snažnom i mišićavom psu, koji pored mase mora imati ele- gantno telo.
Opšti izgled: Doberman je srednje veliki, snažno i mišićavo građen. Elegancijom tela, ponosnim držanjem, temperamentom i izražajnošću odgovara slici idealnog psa.
Proporcije: Doberman je kvadratičan pas, što se posebno odnosi na mužjaka. Dužina leđa treba da je jednaka visini grebena. Kod mužjaka dužina može da prelazi ne više od 5%, kod ženki ne više od 10%, u odnosu na visinu grebena.
Narav: U osnovi doberman je prijateljske naravi, veoma privržen porodici i prijatelj dece. Poželjno je da bude srednje izraženog temperamenta i srednje oštrine, srednjeg stepena razdražljivosti. Pri dobrom vođenju želja za radom dolazi do izražaja.
Glava
Gornji deo: Snažan, odgovara građi tela. Posmatrano odozgo odgovara tupom klinu. Gledano spreda i sa strane linije izgledaju ravne, ne lome se prema ušima. Nadočni lukovi su dobro razvi- jeni, ali nisu istaknuti napred. Čeona brazda je vidljiva. Potiljna kost ne treba da bude istaknuta. Od napred i odozgo posmatrano, postrane linije glave ne smeju biti izbočene. Postrana laka zaobljenost gornje vilice i jagodične kosti moraju biti u harmoniji u odnosu na celokupnu glavu. Muskulatura glave je snažno razvijena i prikupljena uz kosti.
Stop: Je minimalan, ali prepoznatljiv (vidno postoji).
Lični deo
Nos: Nosna pečurka je dobro građena, više široka nego okrugla, sa velikim otvorom, bez ukupnog isturanja napred. Kod crnih pasa je crna, kod braon ima nešto svetliji ton.
Vilica: Njuška mora biti u dobroj proporciji prema lobanjskom delu i mora biti dobro razvijena. Vilica je duboka, usni otvor treba da je širok i da dopire do molara. Dobra širina vilice mora biti izražena i u oblasti gornjih i donjih očnjaka.
Usne: Treba da priležu čvrsto i ravno na vilice, i čine jasan spoj sa usnim otvorom. Tamno su pig- mentisane, kod braon pasa ton je nešto svetliji.
Zubalo: Snažno, i gornja i donja vilica su široke. Zubalo je makazasto, 42 zuba, normalne veličine.
Oči: Srednje velike, tamne, ovalne. Kod braon pasa dozvoljen je nešto svetliji ton. Očni kapci dobro naležu. Rub očnog kapka odlakan (trepavice).
Uši: Visoko usađene, na gore nošene, kupirane tako da im je veličina proporcionalna u odnosu na dužinu glave. U zemljama gde je kupiranje zabranjeno, nekupirane uši se jednako vrednuju sa kupiranim ušima. Poželjno je da su srednje veličine i da svojom prednjom ivicom naležu na obraze.
Vrat: Dobre dužine u odnosu na glavu i telo, suv i mišićav. Uzdiže se od grudnog koša i plećki, dopadljivo je savijen, uspravno nošen i ponosnog držanja.
Telo:
Greben: Posebno kod mužjaka treba da je izražen u visinu i dužinu, i pri tome leđnu liniju u odno- su na sapi čini uzdignutom.
Leđa: Kratka su i čvrsta. Leđa i slabine su široka i mišićava. Ženka može biti nešto duža u slabin- skom delu, pošto je potreban prostor za plodove.
Sapi: Pružaju se od krsne kosti u pravcu korena repa, sa jedva vidljivim padom, ali i pored toga su dobro zaobljene, nisu ni ravne ni napadno padajuće (nisu strme). Dobre su dužine i sa dobrom muskulaturom.
Grudni koš: Dužina i dubina grudnog koša moraju biti u pravilnom odnosu prema dužini leđa. Pri tome dubina, sa lako zaobljenim rebrima iznosi polovinu visine grebena. Grudi imaju dobru
širinu i posebno napred istaknuto predprsje (osnova mu je grudna kost sa pripadajućom musku- laturom).
Linija stomaka: Od kraja grudne kosti do karlice stomak je pribran.
Rep: Visoko usađen i kratko kupiran, pri čemu treba da ostanu dva pršljena. Testisi: Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena i u skrotum spuštena testisa. Prednje noge
Prednje noge posmatrano sa svih strana stoje gotovo ravno, odnosno vertikalno na zemlju i snažno su razvijene.
Plećka: Leži čvrsto uz grudni koš, sa dobro razvijenim mišićima, sa obe strane grebena. Plećka na gore prelazi iznad trnastih nastavaka grudnog dela kičme. Po mogućnosti koso postavljena, i unazad pod uglom od oko 50 stepeni.
Nadlaktica: Dobre dužine, dobro mišićava, ugao prema plećki je 105-110 stepeni.
Lakat: Dobro priležući, nije iskrenut ni u polje ni unutra.
Podlaktica: Snažna i ravna, dobro mišićava. Dužina u harmoničnom odnosu prema telu.
Šaplje: Snažno.
Došaplje: Snažne kosti, od napred gledano ravno, posmatrano sa strane-iskošeno je najviše 10 ste- peni.
Šape: Kratke i zatvorene. Prsti zaobljeni na gore (mačija šapa). Nokti su kratki i crni.
Zadnje noge: Od pozadi posmatrano, doberman ima izraženu široku i zaobljenu muskulaturu sapi i karlice. Pružajuća muskulatura od karlice ka natkolenici i potkolenici ima dobru širinu na natkolenici, u regiji kolena i potkolenici. Snažne zadnje noge su prave i paralelne.
Natkolenica: Dobre dubine i širine, sa snažnom muskulaturom. Dobar ugao kuka. Ugao prema horizontali iznosi 80-85 stepeni.
Koleno: Snažno, sačinjeno je od natkolenice, čašice i potkolenice. Koleni ugao je oko 130 stepeni.
Potkolenica: Srednje dužine u harmoničnom odnosu sa ukupnom dužinom zadnje noge.
Skočni zglob: Srednje snage, paralelan. Potkolenične kosti susreću se sa kostima došaplja. Ugao skočnog zgloba je oko 140 stepeni..
Došaplje: Kratko i stoji normalno u odnosu na podlogu.
Šape: Kao i kod prednjih, prsti su kratki, zasvođeni i zatvoreni. Nokti su crni i kratki.
Kretanje: Kao što je kretanje značajno za upotrebnu vrednost, takođe je od izuzetnog značaja za eksterijer. Korak je elastičan, gibak, slobodan i osvajajući. Prednje noge idu što je moguće više napred. Zadnje noge su široko postavljene, elastično prenose snagu potiska. Prednja noga jedne i zadnja noga jedne i zadnja noga druge strane istovremeno se pomeraju unapred. Dobra čvrstina leđa, nogu i zglobova.
Koža: Svuda dobro prileže i dobro je pigmentisana.
Dlaka: Kratka, oštra i gusta. Prileže čvrsto, ravna je i ravnomerno raspoređena po celom telu. Podlaka nije dozvoljena.
Boja: Crna ili tamno braon sa rđastocrvenim, oštro ograničenim i čistim paležom. Palež se nalazi na vilicama, kao fleke na obrazima i nadočnjacima, na grlu, dve fleke na grudima, na došaplju i
šapama, na unutrašnjim stranama butina, oko anusa i sednih kvrga.
Veličina: Visina grebena mužjaka je 68-72 cm, ženki 63-68 cm. Poželjna je srednja visina. Masa mužjaka je 40-45 kg, a ženke 32-35 kg.
Greške:
Opšti izgled: Nedovoljno izražene osobine pola. Nedostatak supstance lagan, težak, visokonog, teške kosti.
Glava: Isuviše snažna, preuska, prekratka, preduga, previše ili premalo izražen stop, prejaka
čeona brazda, slaba donja vilica, okrugle ili bademaste oči, svetle oči, prejaki obrazi, nepriležuće usne, otvorene ili previše duboke oči, previsoko ili prenisko usađene uši, otvoren ugao usana (žvale).
Vrat: Nešto kraći, prekratak, višak kože na guši, podgušnjak, jelenji vrat, predug (neharmoničan). Telo: Nedovoljno čvrsta leđa, padajuće sapi, ulegnuta, sedlasta leđa, šaranasta leđa, premalo ili previše zaobljena rebra, nedovoljna dubina grudi kao i prevelika širina, preduga leđa, nedostatak predgrudi previsoko ili prenisko usađen rep, nedovoljno ili isuviše prikupljen stomak.
Noge: Otvoreni ili zatvoreni uglovi prednjih ili zadnjih nogu, labavi laktovi, od standarda odstu- paju a butina položaj kostiju i zglobova, uski ili široki prsti. Kravlji, bačvast, uzan stav zadnjih nogu, otvorene ili meke šape, zakržljali prsti, svetli nokti.
Odlakanost: Presvetli, nešto ograničeni, nečisti paleži, pretamna maska, velika crna fleka na nogama, gotovo nevidljiva ili prevelika oznaka na grudima. Duga, meka i dlaka bez sjaja. Talasasta dlaka, kao i nedovoljno odlakana mesta i neodlakana mesta. Veće kovrdže dlake, poseb- no na telu, vidljiva podlaka.
Narav: Nedostajuća sigurnost, previsok temperament, preoštar, agresivan, preniska ili previsoka razdražljivost.
Veličina: Odstupajuća veličina od standarda do 2 cm je prihvatljiva.
Kretanje: Klimavo, sitan i nesiguran hod.
Diskvalifikacione mane: Izraženo odstupanje od polnih osobina.
Oči: Žute (grabljivičine), različito obojene oči.
Zubalo: Predgrizajuće, podgrizajuće ili klještasto zubalo i nedostatak zuba.
Testisi: Nerazvijena dva testisa u skrotumu.
Odlakanost:
Bele oznake, izražena duga i talasasta dlaka, izraženo svetla dlaka, veća neodlakana mesta.
Narav: Plašljivi, nervozni i preterano agresivni psi.
Veličina: Odstupanje više od 2 cm, na gore ili na dole od standardom propisane norme.
Partnerstvo za Potamišje: PREDSTAVLJENA RADNA VERZIJA LOKALNE STRATEGIJE RURALNOG RAZVOJA (VIDEO)

PREDSTAVLJENA RADNA VERZIJA LOKALNE STRATEGIJE RURALNOG RAZVOJA

Opovo, 18. oktobar 2020;

Nakon osam meseci realizacije projekta koji je podrazumevao inicijalne sastanke, organizovanje fokus grupa i radionica, Lokalna akciona grupa „Partnerstvo za Potamišje“ predstavila je radnu verziju lokalne strategije ruralnog razvoja.

Na prezentaciji u Opovu prisustvovali su učesnici projekta iz Orlovata, Tomaševca, Uzdina, Farkaždina, Idvora, Čente, Sakula, Barande i Opova, odnosno predstavnici udruženja, poljoprivrednih gazdinstava, javnih ustanova i lokalnih samouprava.

Koordinator projekta Dejan Vickov izrazio je zadovoljstvo odzivom tokom realizacije projekta, mada je rad bio malo komplikovan zbog pandemije koronavirusa. Vickov posebno ističe činjenicu da su učesnici projekta u sklopu strategije ruralnog razvoja predložili 40 projekata.

„Što se tiče ljudi koji su učestvovali na radionicama i njihove aktivnosti pokazalo se da su poslali 40 projekata, koji su ušli u „strategiju“, a koji bi trebalo da se realizuju u naredne tri godine. Ukupna vrednsot svih projekata je 2.100.000 dinara što je ozbiljna cifra za naših devet sela. Ako budemo uspeli sve to da realizujemo podićićemo kapacitete organizacija, kvalitet turističkih usluga, poljoprivrede i infrastrukture“, izjavio je Vickov.

Tokom prezentacije razgovaralo se o svakom predlogu projekta, mogućnostima, ciljevima i potencijalnim rezultatima. Takođe, projektni tim Lokalne akcione grupe „Partnerstvo za Potamišje“ pomagaće u kreiranju, apliciranju i realizaciji projekata, međutim akcenat je stavljen na edukaciji svih učesnika strategije u smislu obuke u vođenju organizacija, pisanju i sprovođenju projekata i studijskim putovanjima vezanim za upoznavanje primera dobre prakse. 
RTS u Opovu: MIRIS DUNJA U JUŽNOM BANATU

MIRIS DUNJA U JUŽNOM BANATU

Opovo, 18. oktobar 2020;

Ekipa radio televizije Srbije posetila je Opovo gde su snimili reportažu o uzgajanju dunja našeg sugrađanina Željka Horvata. Prilog možete pogledati OVDE
Lovačko udruženje: U LOVIŠTA PUŠTENO 390 FAZANA

U LOVIŠTA PUŠTENO 390 FAZANA

Opovo, 16. oktobar 2020;

U organizaciji opštinskog udrženja lovaca sprovedena je nabavka 390 fazana koji su pušteni u lovišta sva četiri lovačka društva u Sakulama, Barandi, Opovu i Sefkerinu. Sredstva za nabavku fazana obezbeđena su preko konkursa za udruženja Opštine Opovo, a akciju puštanja ptica u Sakulama propratio je predsednik opštine Miloš Markov sa svojim saradnikom Žikom Nestorovićem.

Predsednik opštinskog lovačkog udruženja dr Zoran Tasić ističe značaj očuvanja i brige o lovnim staništima i divljači.

„Kao što je je bitno da pratimo zakonsku regulativu iz oblasti lovstva, tako je veoma je važno da čuvamo i obnavljamo lovišta i lovnu divljač. Ovo je praksa koju redovno praktikujemo, a ove godine smo nabavili izuzetno kvalitetne fazane, tako da očekujemo i njihovu reprodukciju. Članovi našeg udruženja vole lov na fazana, koji je izuzetno atraktivan i u narednom periodu planiramo da povećamo broj pušetnih jedinki“ izjavio je Tasić za Glas Opova.

Predsednik opštine Miloš Markov, izrazio je zadovoljstvo organizacijom i radom lovačkog udruženja, koje pored lovstva, kao primarne delatnosti, učestvuje u nizu humanitarnih, društvenih i zaštitarskih akcija na teritoriji naše opštine.
Novi krug nagradne igre: UZMI RAČUN I POBEDI

UZMI RAČUN I POBEDI

Beograd, 15. oktobar 2020;

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak kojim je određeno da svi punoletni građani naše zemlje od 15. oktobra mogu da šalju fiskalne račune i potvrde o plaćanju karticom (slipove) kako bi učestvovali u novom krugu nagradne igre “Uzmi račun i pobedi 2020”.

Kao i prethodna dva puta, nagradna igra organizuje se u cilju suzbijanja sive ekonomije kroz jačanje svesti i motivacije građana da plaćaju bezgotovinski i uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine, jer jedino tada mogu da budu sigurni da trgovac posluje u skladu sa zakonom i plaća poreze iz kojih se finansiraju zdravstvo, školstvo i druge javne usluge, što je u vreme pandemije važnije nego ikad. Organizator nagradne igre je Vlada Republike Srbije, a podršku pruža NALED.

Kriterijumi nagradne igre identični su kao i u prethodnim izdanjima. Potrebno je u kovertu spakovati 10 fiskalnih računa ili 10 slipova (ne smeju se mešati) pojedinačne vrednosti od najmanje 100 dinara, ne starijih od 1. septembra 2020.

Mogu se koristiti koverte bilo koje boje, veličine ili oblika, dokle god staju u poštansko sanduče. Prilikom adresiranja koverata, na prednjoj strani potrebno je napisati UZMI RAČUN I POBEDI 2020.

Na poleđini pošiljke obavezno je da se čitko upiše ime i prezime, adresa prebivališta/boravišta iz ličnog dokumenta, kao i kontakt telefon. Slanje koverata je besplatno, a o njihovom čuvanju do formalnog početka nagradne igre stara se Pošta Srbije.

Pozivaju se građani da prilikom učestvovanja u nagradnoj igri vode računa o svom zdravlju i poštuju sve epidemiološke mere, da koverte pripreme kod kuće i da ih ubace u najbliže poštansko sanduče bez zadržavanja i čekanja u redu.

Dodatni način da se zaštite, ali i da dupliraju svoje šanse za dobitak, jeste da plaćaju bezgotovinski kad god je to moguće jer tako izbegavaju direktan kontakt s prodavcem i novčanicama.

Detaljna pravila nagradne igre biće blagovremeno objavljena u sredstvima javnog informisanja i na sajtu: www.uzmiracun.rs, u skladu sa zakonom, pri čemu se prvo izvlačenje očekuje krajem novembra.

Odgovorne građane i ovog puta očekuju veoma vredne nagrade – 60 automobila i 12 stanova u Beogradu. Takođe, i ovog puta biće organizovano takmičenje gradova i opština u broju poslatih računa, a najaktivnije lokalne zajednice podeliće ukupan fond od 180.000 evra za projekte od javnog značaja po izboru građana.

Organizacija nagradne igre jedna je od aktivnosti predviđenih Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije, a na osnovu pozitivnih iskustava iz prethodnih godina.

Prema istraživanju NALED-a, u prethodnom krugu nagradne igre – Uzmi račun i pobedi 2018, učestvovao je 41 odsto građana Srbije, direktno ili preko članova porodice, koji su poslali više od 107 miliona fiskalnih računa i slipova, minimalne procenjene vrednosti od 37,4 milijarde dinara.

Nagradna igra ostvarila je i pozitivan uticaj na poresku kulturu, s obzirom na to da su građani uputili 55 odsto više prijava Poreskoj upravi za neizdavanje fiskalnih računa u odnosu na isti period pre nagradne igre, dok su bezgotovinska plaćanja povećana za 18,8 odsto.

Više od trećine građana istaklo je da ih je nagradna igra podstakla da uzimaju fiskalne račune, a 42 odsto da bi ponovo učestvovalo u takvoj akciji.

Najnovije informacije o nagradnoj igri biće redovno objavljivane na sajtu: www.uzmiracun.rs, a građanima je na raspolaganju i kontakt centar putem mejla: [email protected] za sva dodatna pitanja i podršku.

Prijavite sivu ekonomiju!

Tokom pandemije koronavirusa Vlada Srbije je odgovorila i na potrebe građana da na jednostavan način prijave sivu ekonomiju pa je u saradnji s NALED-om i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) otvoren jedinstveni Kontakt centar republičkih inspekcija na broju telefona 011/ 6350-322 ili putem onlajn formulara na sajtu www.inspektor.gov.rs.