Inspekcija za zaštitu životne sredine: DIJALOG O KLIMATSKIM PROMENAMA

06/10/2015

DIJALOG O KLIMATSKIM PROMENAMA
Beograd, 05/06. oktobar 2015;
U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku GEF, francuske i nemačke ambasade i UNDP-a, u Beogradu se održava dvodnevna konferencija „Dijalog o klimatskim promenama- u susret konferenciji u Parizu“.
Untitled-1

Klimatske promena  koje nastaju neodgovornim ljudskim aktivnostima imaju za posledicu globolno otopljavanje koje remeti i ugražava život na čitavoj planeti, prožimajući  sve grane i oblasti i zahtevajući opsežnu akciju svih struktura, do svetskih lidera, u rešavanju ovog problema.

Šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport izrazio je neophodnu  potrebu  i svoje očekivanje da će, preko sto lidera koji će prisustvovati   predstojećoj Svetskoj konferenciji COP21  u Parizu, preduzeti odlučnu akciju i postignuti  sporazum o zajedničkom rešavanju  klimatskih promena.

U tom smislu,  Kina će nastojati  da do 2017. godine uspostavi sistem zaštite u svojoj teškoj industriji. Važno je da se što više zemalja uključi i preduzme konkretne aktivnosti  da  se do 2020. smanji emisija štetnih gasova do 20%, emisija CO2 40%, ograniči globalno zagrevanje na manje od 2 celzijusova stepena.

Načini  sprečavanja i smanjenja klimatskih promena su preduzimanje  preventivnih mera, bolja saradnja vladinog i nevladinog sektora na svim nivoima,bolja informisanost, aktivnost lokalnih zajednica opredeljivanjem  namenskih sredstava u lokalnim budžetima.
IMG_7303

Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine izradilo je publikaciju vezanu za uticaj  promene klime na poljoprivredu u Republici Srbiji  pod nazivom „Zagrevanje useva-kako odgovoriti“ što može biti  značajno i poljoprivrednicima naše opštine. Povećanje temperature i veća učestalost ekstremnih vremenskih događaja  dovodi do promena u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji u smislu smanjenja prinosa, produženog perioda vegetacije, pojave oboljenja, uticaja na plodnost , zdravstveno stanje životinja i njihov uzgoj. Veoma je važno blagovremeno se prilagoditi izmenjenim klimatskim uslovima promenom datuma setve,  uvođenjem novih vrsta i  sorti, navodnjavanjem, korišćenjem protivgradnih mreža, delotvornim merama  zaštite od štetočina i oboljenja.

U kontekstu klimatskih promena višestrukog  značaja, kao adsorbent ugljen-dioksida i u borbi ptotiv erozije tla, je intenzivno sadjenje šuma – pošumljavanje više od 100 000 ha neiskorišćenog zemljišta u Republici Srbiji.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije