Briga o deci – najveća briga: DECA U PRIRODI, PRAVA STVAR (3)

03/07/2015

DECA U PRIRODI, PRAVA STVAR (3)
Opovo, 03. jul 2015;
PROJEKAT „BRIGA O DECI – NAJVEĆA BRIGA“ SUFINANSIRAN JE OD STRANE MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE. Zemlja i priroda nisu poklon naših roditelja, to je zajam koji dajemo našoj deci, kaže jedna poslovica afričkog plemena Masaji. I zaista, puno je istine i mudrosti u ovoj jednostavnoj rečenici. Prirodu iskorišćavamo bez ikakvih obzira, dok nas savremeni život  nas sve više čini zavisnim od tehnologije, tako da kada se nađemo u prirodnoj sredini postajemo nemoćni i za najednostavnije funkcije.
01

 

Priroda, a kada u kontekstu teme ovog teksta kažemo „priroda“, mislimo na šetnje, izlete, kampovanja, igru ali i neke izrazitije avanturističke sadržaje, ima dvojak značaj, kako za nas odrasle, ali mnogo više za našu decu. Pre svega to je zdravstveni aspekt u smislu provođenja kvalitetnog vremena u zdravoj prirodnoj sredini i obavljanja fizičkih aktivnosti, a sa druge strane pravilno formiranja odnosa prema prirodi i njenoj zaštiti.
02

 

Nekada su u našoj zemlji bile razvijene organizacije kao što su mladi izviđači i pokret gorana, gde su deca mogla u van nastavnim aktivnostima da provode vreme u prirodi i uče o prirodi. Istovremeno, veoma je bio popularan i kamping, što su roditelji sa decom mnogo češće upražnjavali nego danas.

Na sreću, za razliku od gradskih centara, naša lokalna zajednica je ruralna sredina, koja  obiluje prirodnim staništima u neposrednoj okolini. Od reke Tamiš, na čijim obalama leže sva četiri opštinska naselja, do jezera, ritova, poljana, slatina i priobalnih šuma. Pre svega, preko sportskog ribolova i izleta, naša deca vrlo rano stiču iskustva sa prirodom. Na taj način uče snalaženje u rudimentarnom prirodnom okruženju ali i da nauče da vole i čuvaju prirodu.
03

 

Pravilna edukacija o značaju očuvanja prirode bitan je element u formiranju mladih ljudi. Osim što je značajna u smislu očuvanja prirodnih resursa planete, na ovaj način pravilno ih vaspitavamo i činimo odgovornim i boljim ljudima.

Ko i kako na teritoriji naše opštine brine o pravilnoj edukaciji i formiranju pozitivnog odnosa na relaciji deca – priroda?

Godinama, u kontinuitetu, Udruženje sportskih ribolovaca „Linjak“ Opovo vodi računa o svom podmlatku. Dečaci i devojčice, članovi kluba, redovno su na reci bilo da je u pitanju rekreativno pecanje ili takmičenje.
04

 

– Osim uvođenja u sportsko – ribolovačke tehnike bitan segment rada Udruženja je ekološka edukacija naših najmlađih članova, kaže predsednik Udruženja „Linjak“ Srđan Savulov. Ekološka etika je osnovni postulat našeg udruženja. Svake godine organizujemo akcije čišćenja priobalja reke Tamiš u kojoj aktivno učestvuje naš podmladak, ali ih isto tako učimo da kada završe boravak u prirodi za sobom počiste otpad i odlože ga na za to predviđena mesta.
05

 

Pored aktivnosti u ribolovačkom udruženju Srđan Savulov je profesor u opovačkoj osnovnoj školi gde je jedan od koordinatora i organizatora školskog projekta „Aktivan raspust“. Svake godine profesori Srđan Savulov i Dejan Mihajlović  sa saradnicima organizuju trodnevni dečiji kamp na Belegiškoj adi, gde deca pod budnim okom svojih vaspitača uče kako se podiže kamp, kako se priprema logorska vatra, upravlja motornim čamcem, da se orijentišu u prirodi, pripreme hranu na vatri i kako se živi u prirodnim uslovima čuvajući okolinu.
06

 

Osnovna škola jedan od najznačajnijih činilaca kada je u pitanju edukacija vezana za zaštitu prirode i životne sredine i tokom cele školske godine organizuju se razna predavanja i akcije ovog tipa.

Čeda Vučković, aktivista Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, takođe ima veliko iskustvo u radu sa decom.

– Vrlo rado se odazivam pozivima nastavnika naših osnovnih škola kada su u pitanju edukativna predavanja i izleti u prirodi. Svaka priča o pticama i životinjama je istovremeno priča o zaštiti i čuvanju prirode, kaže Vučković. Sa decom je posebno lepo raditi jer još uvek nemaju predrasuda ali im se informacije moraju preneti na poseban način.
07

 

Vučković smatra da je najbolji način neposredan boravak u prirodi, kroz igru, u društvu, i da sve dobije pomalo „notu“ avanture. Po njemu projekat „Aktivan raspust“ je pun pogodak i šteta je što nema više ovakvih akcija.

– Za razliku od gradske dece, naši „klinci“ su u velikoj prednosti jer im je sve nadohvat ruke ali na ekološkoj edukaciji se mora mnogo više raditi. Škola se trudi i ima programe ali primarnu ulogu ipak ima porodica. Koliko god se mi trudili deci su najbliži primer roditelji, kaže aktivista DZPPS i dodaje:

– Prirodni resursi nisu večni i naš zadatak je da pravilno edukujemo decu o značaju prirode, kako bi nas nasledila odgovorna i pametna generacija, koja shvata srž problema i funkcionalno koristila ali i uživala u
prirodnom blagu koje nas okružuje, poručuje Čeda Vučković.
08

 

Svakako, deci je mesto u prirodi. Pre svega zbog zdravlja ali i odnosa prema svetu. Zato ne razmišljajte puno, posvetite se svojoj deci i za njihovo dobro ali i vaše, provodite više vremena u prirodnom okruženju.
09

 

 

Projektni tim GLAS OPOVA

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“ (video)

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“ (video)

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“  https://youtu.be/4kGm-gU-OjE OPOVO, 11. april 2024 – Predškolci PU „Bambi“ danas su bili gosti Rasadnika cveća „Florenca“ u Opovu. Pored obilaska i razgledanja cveća, predškolci su imali i malu edukativnu radionicu koju...

najnovije

najčitanije