Konjički klub Opovački lipicaner: PETA SMOTRA PARADNIH KONJA I FIJAKERA U PETAK

18/05/2015

PETA SMOTRA PARADNIH KONJA I FIJAKERA U PETAK
Opovo, 18. maj 2015;
Za samo nekoliko godina opovačka fijakerijada prešla je put od male manifestacije koja se održavala na livadi pored parka do jedne od najrespektabilnijih smotri paradnih konja i fijakera u Srbiji.

Prva opovačka fijakerijada održana je u maju 2010. godine povodom opštinske slave i postaće tradicionalna u okvru Dana opštine Opovo , a održavanju manifestacije je prethodilo osnivanje lokalnog Konjičkog kluba „Opovački lipicaner“ čiji je predsednik, ali i alfa i omega svih ovih godina u oragnizaciji smotre paradnih konja i fijakera Dalibor Kosovac. Te premijerne godine učestvovalo je 19 takmičarskih ekipa iz bliže okoline, dok su domaći fijakeristi nastupali uglavnom van konkurencije.
Untitled-5

 

Već naredne godine smotra se značajno proširila. Umesto livade kod parka, fijakerijada je održana na isušenom jezerskom oknu Gajger gde se danas nalazi sportsko – rekreativni centar. Na takmičenju je učestvovalo 26 jednoprega, 34 dvoprega i po 10 troprega i četvoroprega, a na manifestaciji su prisustvovali predsednik Konjičkog saveza Vojvodine i pomoćnik Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Zbog odlične organizacije, Konjički savez Vojvodine odlučio je da opovačku smotru uvrsti u kalendar Prvenstva Vojvodine.
Untitled-4

 

Treća i četvrta smotra paradnih konja potpuno opravdavaju očekivanja pokrajinskog konjičkog saveza, tako da opovačka fijakerijada sa svih aspekta (saveza, takmičara, klubova, posetilaca) dobija izuzetne pohvale i postaje jedna od najmasovnijih po pitanju broja takmičara i najbolje organizovanih konjičkih manifestacija u zemlji. Uz prisustvo „krema“ konjičkog sporta u okviru Prvenstva Vojvodine održane su vožnje dvoprega i četvoroprega u paradnom kasu između kapija u propisanom vremenu, kao i revijalni deo gde se ocenjivala uparenost grla, hod i kompletan izgled zaprege. Za razliku od prve dve smotre, od 2012. godine fijakerijada se održava na fudbalskom stadionu u Opovu.
Untitled-3

 

Nažalost, zbog vremenskih uslova koje su zadesile celu zemlju u maju, prošle godine takmičenje u Opovu nije održano, a zbog kalendarske popunjenosti nije moglo da se prebaci za neki drugi datum do kraja sezone.
Untitled-2

Ove godine Smotra paradnih konja i fijakera Opovo 2015 održaće se u petak 22. maja sa početkom u 13:00 časova. Na programu je redovno kolo Prvenstva Vojvodine u kategorijama vožnje dvoprega i četvoroprega u paradnom kasu između kapija u propisanom vremenu i kružna revija u kategorijama seniora i juniora.

– Kao i prethodnih godina očekujemo veliki broj klubova, kao i goste iz Konjičkog saveza Vojvodine i republičkog Ministarstva za sport i omladinu, pa koristim priliku da pozovem sve ljubitelje konja i fjakera da se u petak okupe na stadionu u Opovu i uživaju u konjičkom sportu, poručio je predsednik Konjičkog kluba „Opovački lipicaner“ Dalibor Kosovac.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije