Ministarstvo odbrane Republike Srbije: JAVNI OGLAS ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA SA ORUŽJEM I KURS ZA REZERVNE OFICIRE VOJSKE SRBIJE

28/04/2015


JAVNI OGLAS ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA SA ORUŽJEM I KURS ZA REZERVNE OFICIRE VOJSKE SRBIJE

  1. april 2015;
    Na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije mogu se prijaviti kandidati muškog i ženskog pola koji u 2014. godini navršavaju od 19 do 30 godina života.
    Opšti uslovi: 1) da je državljanin Republike Srbije; 2) da se ne vodi krivični postupak, odnosno da nije pravosnažno osuđivan za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti; 3) da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci; 4) da je zdravstveno sposoban za vojnu službu; 5) da nije odslužio vojni rok sa oružjem.
    Pored opštih, kandidat za slušaoca kursa za rezervne oficire mora ispunjavati i sledeće uslove: 6) da ima završenu visoku školu odgovarajuće struke od značaja za Vojsku Srbije (osnovne akademske studije ili osnovne strukovne studije); 7) da ispunjava uslove propisane za regrute koji se upućuju u posebne jedinice Vojske Srbije; 8) da ima pozitivnu bezbednosnu proveru.
    Podnošenje prijave i potrebna dokumentacija: Prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije kandidat podnosi centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, prema mestu prebivališta. Kandidat koji ima prebivalište ili boravište u inostranstvu prijavu može podneti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu.
    02
    Kandidat koji se prijavio za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, dužan je da ispuni obrazac prijave i priloži: 1) dokaze o ispunjavanju opštih uslova javnog oglasa, izuzev tačaka 4. i 5; 2) fotokopiju lične karte ili pasoša (original dokumenta na uvid); 3) fotokopiju diplome o završenoj školi (original dokumenta na uvid); 4) biografiju.
    Kandidat za rezervnog oficira uz prijavu za kurs prilaže i sledeće dokaze: 5) ugovor sa Ministarstvom odbrane o stipendiranju, ako je bio vojni stipendista; 6) pisanu saglasnost za bezbednosnu proveru za upućivanje u posebne jedinice Vojske Srbije.
    Obrazac prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem kandidat dobija u centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu i on sadrži: ime i prezime, ime oca, datum rođenja, adresu stanovanja, stručnu spremu, znanja i veštine, kao i druge podatke o kandidatu.
    Izbor kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kurs za rezervne oficire u Vojsci Srbije: Utvrđivanje konačne rang-liste kandidata za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kurs za rezervne oficire vrše regionalni centri Ministarstva odbrane, na osnovu predloga centara Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nakon obavljenih lekarskih i drugih pregleda i psiholoških ispitivanja kandidata u ovlašćenim vojnozdravstvenim ustanovama.
    Izbor potrebnog broja kandidata sa utvrđene konačne rang-liste vrše komisije regionalnih centara Ministarstva odbrane, u skladu sa Planom uputa kandidata u centre za obuku i kurs za rezervne oficire za određeni uputni rok.

Odnos broja prijavljenih kandidata i broja kandidata koji je planiran za određeni uputni rok, školska sprema i razlog za prijavljivanje koji je kandidat naveo u obrascu prijave utiču na rangiranje kandidata i pozivanje kandidata na psihološka ispitivanja i lekarske preglede u ovlašćenoj vojnozdravstvenoj ustanovi, čiji rezultati takođe utiču na rangiranje. Za kurs rezervnih oficira od uticaja je bolji uspeh iz odgovarajuće visoke škole i mlađe godište.

Zaposleni centra Ministarstva odbrane u određenim vremenskim periodima kontaktiraju kandidate kako bi proverili njihovu dalju zainteresovanost u slučaju da nisu pozivani na psihološka ispitivanja i lekarske preglede.
Zaključivanje ugovora: Izabrani kandidati za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kurs za rezervne oficire potpisuju ugovor sa Ministarstvom odbrane, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze vezane za dobrovoljno služenje vojnog roka, koji obavezno sadrži početak i završetak dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, uslove života i rada, novčana primanja, uslove prekida dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem i naknadu troškova u slučaju neopravdanog prekida dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem.

Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi propisano je da služenje vojnog roka traje šest meseci. Međutim, naredbom predsednika Republike trajanje dobrovoljnog služenja vojnog roka može se skratiti. Praksa je da se trajanje svake godine skrati I traje tri meseca, osim za pojedine specijalnosti kojima vojni rok traje četiri meseca i kursa rezervnih oficira koji traje šest meseci.
03

Dobrovoljnim služenjem vojnog roka ostvaruje se: 1) mogućnost zaposlenja u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane; 2)reference od značaja prilikom zapošljavanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova, agencijama za obezbeđenje i uopšte kod poslodavaca; 3) mogućnost konkurisanja za prijem u aktivnu rezervu; 4) znanja i veštine korisne za život i rad; 4) negovanje tradicija.

Služenje vojnog roka započinje u jednom od tri centra za obuku Vojske Srbije (Sombor, Valjevo i Leskovac), a zatim se nastavlja u centrima za specijalističku obuku za rodove (pešadija, artiljerijsko – raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, oklopne jedinice, inžinjerija i jedinice za elektronska dejstva) i službe (telekomunikacije, atomsko – biološko – hemijska služba, vazdušno osmatranje i javljanje, tehnička služba, intendanska služba, sanitetska služba, veterinarska služba i saobraćajna služba)

Kurs za slušaoca za rezervne oficire realizuje se na Vojnoj akademiji i Vojnomedicinskoj akademiji u Beograda.

Vojniku, za vreme trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, obezbeđuje se u skladu sa zakonom: 1) naknada putnih troškova za javljanje na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u naznačeni centar za obuku, od mesta prebivališta u Republici Srbiji do centra za obuku; 2) naknada putnih troškova za povratak kući po odsluženju dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, od centra za obuku do mesta prebivališta u Republici Srbiji; 3)novčana primanja u mesečnom iznosu koji odredi ministar odbrane; 4) prava iz zdravstvenog osiguranja po propisima iz zdravstvenog osiguranja u Vojsci Srbije za vojne obveznike; 5) smeštaj i ishrana, vojna odeća i obuća.
Sve dodatne informacije u vezi sa dobrovoljnim služenjem vojnog roka sa oružjem mogu se dobiti u centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu u mestu prebivališta, nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu i na internet prezentaciji www.budiprofesionalac.rs i delu sajta Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs
Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije u 2014. godini je stalno otvoren, a rangiranje kandidata vršiće se periodično, u skladu sa uputnim rokovima.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama OPOVO, 20. april 2024 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u utorak, 23. aprila održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama. U Barandi, krv se...

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije