Liga socijaldemokrata Vojvodine Opovo: SAOPŠTENJE FORUMA ŽENA LSV OPOVO

07/04/2015

SAOPŠTENJE FORUMA ŽENA LSV OPOVO
Opovo, 07. april 2015;
Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apeluje na Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene institucije da obezbede pravovremene preventivne preglede koji mogu da ukažu na rizike, omoguće rano otkrivanje, ali i olakšaju i ubrzaju borbu protiv eventualnih oboljenja.

U Srbiji 2015. godine ne postoje sistemska rešenja kojima bi se rešila pitanja preventivnih pregleda za žene i omogućila im da svakodnevno, na dostojanstven način i u prihvatljivim rokovima, provere svoje zdravlje i obave redovne sistematske preglede.

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine ukazuje na opasnosti zanemarivanja zdravstvenih tegoba sa kojima se može suočiti svaka devojka ili žena.

„Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, koji svake godine pogodi blizu 4.000 žena u našoj zemlji, a gotovo 1.600 žena godišnje izgubi bitku za život. Po ovoj neslavnoj statistici zauzimamo drugo mesto u Evropi. Podaci još više zabrinjavaju ako znamo da je rak dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme“ – izjavila je predsednica Foruma žena opštinskog odbora Opovo Sanja Mitrović.

Na prvoj Skupštini Svetske zdravstvene organizacije održanoj 1948. godine u Ženevi, odlučeno je da se 7. april proglasi Svetskim danom zdravlja, počevši od 1950. godine. Ova odluka je pokazala svest i zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije za zdravlje ljudi širom sveta, posebno u najugroženijim zemljama, uz akcenat na to da treba više pažnje posvećivati zdravstvenom stanju svakog pojedinca i pojedinke.

Opštinski odbor Foruma žena

Lige socijaldemokrata Vojvodine Opovo

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije