SVETSKI DAN ZDRAVLJA – OD NJIVE DO TRPEZE ZDRAVSTVENO ISPRAVNA HRANA
Pančevo, 07. april 2015;
Svetski dan zdravlja, kao jedan od značajnih datuma iz Kalendara javnog zdravlja. Ove godine Svetski dan zdravlja posvećen je bezbednosti hrane i obeležava se pod sloganom „Od njive do trpeze – zdravstveno bezbedna hrana”.
Bezbednost hrane je oblast javnog zdravlja, kojoj je prioritet akcija za zaštitu stanovništva od rizika trovanja hranom i hranom izazvanih akutnih ili hroničnih bolesti. Nebezbedna hrana može dovesti do niza zdravstvenih problema: dijareje, virusnih bolesti (prvi Ebola slučajevi bili su uzrokovani kontaminiranim mesom), reproduktivnih i razvojnih problema, malignih bolesti.
Nove pretnje za bezbednost hrane se stalno pojavljuju. Promene u proizvodnji hrane, distribuciji i potrošnji (intenzivna poljoprivreda, globalizacija trgovine hranom, ketering i tzv. brza hrana); promene u okruženju; razvoj novih sojeva bakterija i toksina; antimikrobna rezistencija – sve ovo povećava rizik od kontaminacije hrane. Porast putovanja i trgovine povećava verovatnoću širenja kontaminacije hrane.
Polazeći od činjenice da je bezbednost hrane zajednička odgovornost, Svetska zdravstvena organizacija pomaže i podstiče zemlje da spreče pojavu, na vreme otkriju i adekvatno odgovore na pojavu bolesti izazvanih hranom.
Svetski dan zdravlja 2015. je prilika da se upozore vladin sektor, proizvođači, distributeri i javnost na značaj bezbednosti hrane, kao i da svako od njih može da doprinese da hrana na tanjiru bude bezbedna za ishranu.
Ciljevi ovogodišnje kampanje povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja su: unapređenje znanja o značaju zdravstvene bezbednosti hrane za zdravlje ljudi; jačanje kapaciteta javnog zdravlja u cilju obezbeđivanja zdravstveno bezbedne hrane i prevencije nastanka bolesti koje se prenose hranom; unapređenje multisektorske saradnje i programskih aktivnosti u oblasti bezbednosti hrane.
Ključne činjenice
Obezbeđivanje dovoljnih količina zdravstveno bezbedne hrane odgovarajuće nutritivne vrednosti jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje i unapređenje zdravlja.
Hrana koja nije bezbedna je ona koja sadrži štetne bakterije, viruse, parazite ili hemijske supstance i koja može izazvati više od 200 bolesti, u rasponu od dijareje do malignih bolesti.
Dijareje koje su izazvane zagađenom hranom ili vodom predstavljaju uzrok smrti kod oko dva miliona ljudi godišnje, uključujući i decu.
Hrana prelazi više međunarodnih granica, od mesta gde se proizvodi do mesta gde se konzumira. Dobra saradnja između vlada, proizvođača i potrošača obezbeđuje bezbednost hrane.
Bolesti u vezi sa hranom i ishranom značajno doprinose opterećenju društva bolestima, ometaju društveno-ekonomski razvoj, sistem zdravstvene nege, i štete nacionalnoj ekonomiji, turizmu i trgovini.
Zdravstvena bezbednost hrane u Južnobanatskom okrugu analizirane u Zavodu za javno zdravlje Pančevo:
Na teritoriji Južnobanatskog okruga ukupno na mikrobiološku ispravnost analizirano je 726 uzorka. Neispravnih je bilo 34 uzoraka odnosno 4,7% zbog prisustva aerobnih bakterija, E.koli, Enterobakterija, kvasci i plesni u broju iznad vrednosti definisanih u Pravilniku i Vodiču. Fizičko – hemijskom analizom u okviru ugovorenih usluga i na zahtev korisnika obuhvaćeno je 167 uzorka od kojih je neispravno 13 odnosno 9,49% zbog neodgovarajućeg sastava i deklaracije.
U periodu od uvođenja novog zakona o bezbednosti hrane svake godine raste broj korisnika usluga Zavoda za javno zdravlje Pančevo u oblasti ispitivanja hrane i briseva koji su obavezni u okviru HACCP (HACCP) sistema, čime se povećava i bezbednost hrane na tržištu.
Direktor Zavoda za javno zdravlje Pančevo:
Prim. dr Mica Sarić Tanasković