XXIII sednica Skupštine opštine Opovo: USVOJEN REBALANS OPŠTINSKOG BUDŽETA

31/03/2015

USVOJEN REBALANS OPŠTINSKOG BUDŽETA
Opovo, 31. mart 2015;
Prvo prolećno zasedanje lokalnog parlamenta prošlo je u gotovo jedinstvenim stavovima, sve tačke dnevnog reda su usvojene, tako da sednica trajala tek nešto oko jedan sat.
Izvestilac rebalansa budžeta opštine Opovo, rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije Slavko Mančev, tokom svog izlaganja je istakao da je teško predvideti  projekciju budžeta za celu godinu, tako da odbornici mogu očekivati tokom ove godine bar još dva rebalansa.
34043

Predlogom Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu za 2015. godinu vrši se usklađivanje prihoda, primanja, rashoda i izdataka budžeta opštine Opovo, na višem nivou u odnosu na plan. Tako se ukupni prihodi uvećavaju za iznos primljenih kapitalnih namenskih transfera u oblasti vodosnabdevanja, u iznosu od 721.051 dinara, za koliko se povećava ukupan budžet. Za realizaciju ovih sredstava otvorena je nova pozicija 125 u okviru projekta iz oblasti vodosnabdevanja.
34040

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu iz decembra 2014. godine, precizirana je osnovica u slučajevima kada se pojedini iznosi utvrđuju kao procenat budžeta, te su iz tog razloga smanjeni planirani iznosi tekuće i stalne budžetske rezerve. Na funkciji 640 – ulična rasveta dodata je pozicija 128 – izgradnja elektro energetskog objekta – stubne trafo stanice u iznosu od 1.220.000 dinara, obzirom da su od Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj dobijena sredstva za izgradnju gore pomenutog objekta u naseljenom mestu Sakule. Funkcija 421 – poljoprivreda, pozicije 61 i 62 zbog nemogućnosti dobijanja saglasnosti za izgradnju šumskog puta pored odbrambenog nasipa od strane JVP „Beograd Voda“ sredstva u iznosu od 6.150.000 dinara preraspodeljuju se na druge pozicije. Funkcija 620 – razvoj zajednice, pozicija 72 – adaptacija Doma kulture u Opovu povećava se na iznos od 25.840.000 dinara. U okviru funkcije 421 – poljoprivreda, uvedena je nova pozicija 62 – usluge poljočuvarske službe u iznosu od 3.000.000 dinara. U okviru funkcije 620 – razvoj zajednice – upravljanje otpadnim vodama – izmeštanje postojećeg prečistača otpadnih voda, uvedene su nove pozicije 126 i 127 u ukupnom iznosu od 3.200.000 dinara.
34039

Skupština je usvojila Odluku vršenja eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Opovo za 2014. godinu, gde će za vršenje eksterne revizije, na osnovu saglasnosti Državne revizorske institucije,  biti angažovano lice koje ispunjava uslove za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja, propisane zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija.

Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta izrađen je radi usklađivanja postojeće opštinske Odluke sa izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, a izvestilac predloga je bila samostalni stručni saradnik za imovinsko pravne poslove Nataša Vodeničar.
34042

Rukovodilac Odeljenja za imovinsko pravne, stambeno komunalne poslove, urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine Rade Cvetanović obrazložio je predlog Odluke o izradi plana detaljne regulacije bloka 27 naselja Opovo (zona poslovnih kompleksa – turizam i ugostiteljstvo). Cilj donošenja plana je planska razrada predmetnog prostora na osnovu uslova i smernica iz Plana generalne regulacije naselja Opovo, a radi privođenja planiranoj nameni direktnom primenom izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola.

Program zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2015. godinu predstavila je rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, javnu upravu i opšte poslove Ankica Jožika. Inače zbog obimnosti programa, materijal je podeljen samo šefovima odborničkih grupa i samostalnim odbornicima. Jedan od glavnih aktera u izradi ovog Programa, stručni saradnik za poljoprivredu Opštinske uprave Opovo Milovan Milankov, posebno naglašava činjenicu da je naša opština šesta po redu u Srbiji koja je dostavila program resornom ministarstvu. Ovo je značajno jer će za neke nove projekte i donacije Ministarstva biti uvrštene upravo lokalne samouprave koje su pokazale ekspeditivnosti prilikom izrade, dostavljanja i usvajanja ovog programa.
34044

Do kraja sednice usvojeni su Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2015. godinu (izvestilac inspektorka zaštite životne sredine Opštinske uprave Opovo Marina Mitrović), Rešenje o davanju saglasnosti na Program o izmenama i dopunama Programa rada PU „Bambi“ Opovo za školsku 2014/15 godinu;  polugodišnji Izveštaj o radu PU „Bambi“ za školsku 2014/15 godinu (izvestilac direktorka ustanove Jelena Mitić) i Izveštaj o radu Centra za socijalni rad Opovo za 2014. godinu (izvestilac vd direktor Jelena Bjelica).

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije