Ekologija: ĐUBRE I OTROVI U ATARU

31/03/2015

ĐUBRE I OTROVI U ATARU
Opovo, 31. mart 2015;
U nekoliko navrata naši čitaoci su nam skretali pažnju o problemu konstatnog bacanja otpada u ataru, zbog čega je naša ekipa prošle nedelje obišla neke lokacije u okolini Opova.

Preciznije, uputili smo se atarskim putem od Lovačkog doma u Kertizu ka Dujinoj ćupriji. Neposredno pre betonskog mosta između Rakitaša i Aleksićeve slatine već se osetio specifičan „miris“ otpada organskog porekla. Uz sam put duž kanala obrazovano je desetak velikih gomila, uglavnom organskog otpada (luk i ludaje) ali i gajbica, kesa, džakova i plastike. Ipak  najupečatljiva je bila plastična ambalaža od raznih hemikalija sama po sebi opasna za životnu okolinu, bilo da su u pitanju životinje ili čovek.
33894

Više puta smo objavljivali reportaže u vezi ove teme, ko zna koliko puta su se inspektori zaštite životne sredine  i komunalni inspektori obraćali preko informativnih javnig glasila, ali izgleda da su neki ljudi ili gluvi na ove apele ili jednostavno bezobrazni. Zaista je vreme da se neodgovornim poljoprivrednicima jednom stane na put, tako što će se prekršioci drastično kazniti i javno obznaniti ko su ti ljudi.

Dok se to ne dogodi, još jednom ćemo objaviti tekst Postupanje sa ispražnjenom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja.

Vreme sezonske primene sredstava za zaštitu bilja zahteva da se poljoprivrednici upute u pravilno postupanje sa ispražnjenom ambalažom.
33886

Osnovna karakteristika otpadne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja je da je ispražnjena neoprana ambalaža  opasan otpad i kao takav može da ugrozi zdravlje ljudi, životinja kao  i životnu sredinu.

Pravilnim postupanjem pri korišćenju sredstava za zaštitu bilja pojedina ambalaža može da dobije karakter neopasnog otpada.

Postupanje sa ambalažom:

ispražnjenu ambalažu dobro ocediti ( oko 30 sekundi);

-čistom vodom napuniti trećinu ambalaže, zatvoriti,dobro promućkati i ponoviti postupak još dva puta ( trokratno ispiranje ambalaže);

– tečnost od ispiranja sipati u prskalicu i utrošiti zajedno sa pripremljenim rastvorom;

– ispražnjenu ambalažu, odvojenu po vrsti i proizvođaču sredstva i spakovanu u plastične džakove, predati sabirnom centru – na teritoriji naše opštine „Agrosu“, apoteci u kojoj je sredstvo kupljeno ili direktno operateru;
33893

– zatvarače odvojiti od boca.

„Agros“ a.d. Opovo ima sklopljen ugovor sa „Envipakom“ kao ovlašćenim operaterom za sakupljanje i zbrinjavanje otpada od sredstava za zaštitu bilja kome predaje ambalažu upotrebljenu na svojom parcelama ali takođe preuzima i skladišti ambalažu prikupljenu na teritoriji opštine Opovo direktno od poljoprivrednika ili poljoprivrednih apoteka kojima su je poljoprivrednici predali.

Odgovorno postupanje od strane korisnika sredstava za zaštitu bilja osnov je očuvanja zdrave  životne sredine a zasnovano je ne samo na razvijenoj svesti naših poljoprivrednika, već i na zakonskim obavezama sadržanim u Zakonu o upravljanju otpadom, Zakonu o ambalaži i ambalažnom otpadu kao i Pravilniku o sadržini deklaracije i uputstva za primenu sredstava za zaštitu bilja, koji poljoprivrednika kao krajnjeg korisnika ovih sredstava obavezuje na pravilno postupanje sa ambalažom.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije