XIX Ovčarski dan: NAKON 18 GODINA PRVI PUT KIŠA I VETAR

28/03/2015

NAKON 18 GODINA PRVI PUT KIŠA I VETAR
Sakule, 28. mart 2015;
Prvi put nakon 18 godina loše vreme je ispratilo sakulsku manifestaciju Ovčarski dan. Kiša i vetar značajno su umanjili posetu koja ovog puta nije bila na nivou prethodnih. Međutim, organizator je i pored toga ispoštovao sadržaj najavljenog programa bez ikakvih izmena.
DSC_0003

Na platou ispred crkvene porte održana je izložba pulina i regionalna smotra ovaca na kojoj je učestvovalo 33 uzgajivača iz celog Banata. Na centralnoj ulici postavljena je izložba poljoprivrednih mašina, seceraji i štandovi starih banatskih majstora duž staza u parku, dok su šatre i štandovi za prodaju hrane i pića bili ispred ulaza u portu.
DSC_0060

Mada je program započeo u 8:00 časova, manifestacija je zvanično otvorena oko podneva. Nakon uvodne reči predsednika Udruženja „Ovčar“ Slobodana Marjanskog, prisutnima se obratio predsednik opštine mr Milorad Soldatović, koji je pozdravio prisutne i izrazio žaljenje zbog lošeg vremena.
DSC_0065

– Ovo je prvi put od kako dolazim na ovu manifestaciju da nas prati loše vreme. Ovčarski dan je jedna od najznačajnijih poljoprivrednih manifestacija u Vojvodini i ja sam veoma ponosan na Sakule jer na ovaj način se najbolje promoviše naša sredina, rekao je tom prilikom Soldatović.
Slično je govorio i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški, koji je imao i tu čast da zvanično otvori 19. Ovčarski dan. Bogaroški je takođe izrazio žaljenje zbog lošeg vremena, istakao značaj manifestacije i potrebu da je sekretarijat i u budućnosti pomaže.
Nakon zvaničnog otvaranja predsednik opštine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu zajedno su obišli štandove, takmičare i izložbe.
DSC_0031

Mada je za takmičenje u kuvanju čobanca bilo prijavljeno 34 ekipe, zbog kiše odazvalo se dvadesetak. U organizaciji Udruženja žena „Dragica Nestorov“ u crkvi je postavljena izložba starih ikona, a istovremeno  gosti su mogli celog dana da uživaju i u izložbi slika Zorana Petrovića.

Kulturno umetnički program se odvijao na bini pored objekta FK Borac gde su nastupala folklorna društva, orkestri i pevači iz Sakula, Opova, Čente, Borče, Mužlje, Belog Blata i Kikinde. Ipak, najviše simpatija i najači aplauz dobilo je simpatično Kulturno – umetničko društvo „Sveti Nikola“ koje čine Srbi iz mesta Radimne u Rumuniji. U pitanju je grupa mladih devojaka i momaka, koji su izuzetno strastveno i uvežbano izveli splet srpskih i vlaških igara.

Kao i svake godine finale programa su bile trke jahača na magarcima u tri kategorije. Jahači do 11 godina, jahači do 15 godina i seniori.

Bez obzira na loše vreme koje je donekle pokvarilo održavanje manifestacija, organizator je odgovorno odradio programski deo, goste domaćinski dočekao, a što se tiče vremena, pa biće bolje naredne godine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije