Saopštenje Foruma žena LSV Opovo: LSV OPOVO ČESTITA PRAZNIK SUGRAĐANKAMA

08/03/2015

LSV OPOVO ČESTITA PRAZNIK SUGRAĐANKAMA
Opovo, 08. mart 2015;
Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Opovo i opštinski odbor LSV Opovo imali su akciju na pijaci u Opovu povodom 8 marta, međunarodnog praznika žena. Podeljeni su prigodni flajeri,aktivisti su čestitali sugrađankama i podsetili na značaj ovog praznika i težak položaj žena u našem društvu.

Posle više od 100 godina od početka borbe za prava žena, većina problema sa kojima se one suočavaju u Srbiji kao i širom sveta i dalje je ista – počev od radnog vremena, nejednakih plata za isti posao i otežanog napredovanja do uslovljavanja od strane poslodavaca da odlažu majčinstvo.

Žene u Srbiji zauzimaju tek četvrtinu najviših pozicija odlučivanja u kompanijama (25,8%), kao što su pozicije generalnih direktora i predsednika upravnih odbora, a čine nešto manje od trećine preduzetnika (31,7%). Istovremeno, one koje se odluče za majčinstvo, suočavaju se sa kašnjenjem naknade za porodiljsko odsustvo.

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine već dugo insistira da radno vreme žena bude prilagođeno njihovim obavezama i potrebama, kao i da žene svoj rad budu jednako vrednovane i plaćene, kao i muškarci. Odavno upozoravamo da je potrebno  veće učešće žena u procesima donošenja odluka.

Umesto da se radi na tome da što bolje ostvare obaveze žene u kući i na tržištu rada, buduće politike moraju biti usmerene na preraspodelu odgovornosti i moći u javnoj i privatnoj sferi društva između muškaraca i žena. Da bi tako i bilo nije dovoljno samo menjati zakonsku regulativu. Mora se menjati svest. Posle više od jednog veka čekanja i borbe, vreme je da tako i bude.

Forum žena LSV Opovo i opštinski odbor LSV Opovo i ovu priliku koriste da sugrađankama čestitaju praznik i požele bolju budućnost u zajedničkoj borbi za ravnopravnost.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije