Intervju: predsednik opštine mr Milorad Soldatović IZGRADNJA INFRASTRUKTURE STRATEŠKI PREDUSLOV ZA RAZVOJ OPŠTINE

02/01/2014

IZGRADNJA INFRASTRUKTURE STRATEŠKI PREDUSLOV ZA RAZVOJ OPŠTINE
Opovo, 20. decembar 2013
23970U razgovoru koji smo vodili prošle godine nakon što ste po treći put izglasani za predsednika opštine, rekli ste da nas čeka teška godina i ekonomska kriza. Sada smo na kraju 2013. i kakvi su vaši utisci?

Nažalost, bio sam u pravu. Ekonomska kriza se nastavila, traje i kako stvari stoje trajaće još dugo, bar kad je u pitanju Srbija. Priče o otvaranju novih radnih mesta ostaju samo obećanja političara, tako da moramo da priznamo da osnovni zadatak a to je zapošljavanje – nije ispunjen. Međutim, realnost je da mora mnogo da se radi, a kada smo u pitanju mi kao mala opština, i na mnoga vrata da se pokuca ne bismo li obezbedili investicije.

Sve institucije u Pokrajini reaguju pozitivno na nameru da gradimo infrastrukturu, jer je to svakako preduslov za razvoj opštine. Ozbiljno smo to shvatili i krenuli u realizaciju projekata za koje smo posedovali projektno-tehničku dokumentaciju.  U sva četiri mesta uvedena je gasna mreža. Sledi izgradnja centralnog gasovoda i povezivanje. Ova investicija je bitan preduslov za  potencijalne investitore. Tokom godine smo realizovali niz manjih i srednjih projekata. Možda oni nisu toliko „vidljivi“ ali su svakako značajni. Urađeni su shodno sredstvima kojima smo raspolagali, jer u godini koja je iza nas, pokrajinska i republička administracija nisu bile „izdašne“ u finansiranju projekata. Da budem precizniji: u Republici nismo naišli na razumevanje, dok je od Pokrajine bilo sporadične pomoći  tako da smo od njih dobili određena sredstva.

 

Uspostavljen je izuzetno širok politički konsenzus u okviru vladajuće koalicije zbog čega je naša Skupština bila i na nacionalnim vestima kao jedna od retkih gde sarađuju suprotstavljene strane na republičkom i pokrajinskom nivou vlasti. Međutim, bilo je nekih kriznih momenata, uglavnom oko kadrovskih pitanja kao što su smene starog predsednika skupštine i nedavno zamenika predsednika skupštine. Kako danas ocenjujete saradnju sa Srpskom naprednom strankom, pre svega u tehničkom i strateškom smislu?

Čvrsto stojim na stavu da političari lokalnog ranga nemaju prava da se bave ideologijama i „visokim“ politikama i da svoje političke strasti moraju svesti na minimum što je prioritet kako bi radili u interesu svoje sredine. U tom smislu ja sam i bio zagovornik ideje da je dobro napraviti jedan širok konsenzus u parlamentu i proizvod toga je da sve stranke osim jedna malene i politički nerelevantne grupe građana, budu članice koalicione većine. Iako teško možemo ukopiti LSV, SNS i DSS, kod nas to sasvim solidno funkcioniše. Naravno, imalo je to i svojih bolnih trenutaka, a tu pre svega mislim na smenu predsednika skupštine Petra Horvata (LSV) i postavljanje na tu funkciju predstavnika Srpske napredne stranke. To nije značilo „izbacivanje“ Lige iz većinske koalicije i oni su zadržali svoja mesta u komisijama, odborima i Opštinskom veću. Ja sam lično zahvalan gospodinu Horvatu i njegovoj stranci što su dostojanstveno izneli smenu i svakako da jedan ovako racionalan i razuman nastup, koji podrazumeva interes sredine, može samo doprineti u budućem političkom životu i imati veoma pozitivan efekat. Naravno,  interes ove sredine je i da Srpska napredna stranka koja je preuzela funkciju predsednika skupštine bude deo većinske koalicije.

Bilo je određenih personalnih promena, kako u redovima Srpske napredne stranke, tako i unutar koalicije SPS – PUPS – JS, ali sve je to ostalo u domenu tih odborničkih grupa, dok je naša Grupa građana „Milorad Soldatović“ ostala na izvornih deset mandata bez ikakvih promena što pokazuje našu postojanost i jedinstvenost u programu i ciljevima koje smo zacrtali i pre izbora. Što se tiče zamene potpredsednika skupštine to je proizašlo iz proste činjenice da smo imali konkretne koalicione dogovore i kadrovsku raspodelu, tako da je sve legitimno kao što je bilo i prilikom smene Horvata kada smo mi ispoštovali naše koalicione partnere iz Srpske napredne stranke.

 

Izbori za savete mesnih zajednica. Vaša politička opcija je doživela poraz, bilo je varnica, kasnije su se stvari smirile, ali činjenica je da Vam je ovo prvi politički neuspeh od 2004. godine kada ste i ušli u politiku?

Sigurno da sam određeno razočarenje doživeo u toku tih izbora. U prošlosti izbori za savete mesnih zajednica nisu za nas imali primarnu važnost, niti smo se trudili da imamo predstavnike u savetima, osim možda u Opovu. Konkretno, naša strategija je bila da učestvujemo i ostvarimo dobre rezultate tamo gde je izvršna vlast i gde se kreira politika opštine, jer činjenica je da je mesna zajednica institucija koja praktično „živi“ od programa koje pravi opština. Međutim, zbog aktuelne političke situacije i možda personalnih želja pojedinih članova dat je ogroman značaj izborima za savete mesnih zajednica. Kampanja je imala i svojih loših strana, bilo je sporadičnih nekorektnosti što je naravno proizvelo nešto što sam govorio u prošlogodišnjem intervjuu i osećaju bljutavog ukusa u ustima. Ali, bi šta bi, Grupa građana „Milorad Soldatović“ je loše prošla na izborima, osim u Opovu. Tu bih izdvojio jedan specifikum, a to je da u Savetu mesne zajednice Sakule nismo ostvarili nijedan mandat. Meni to zaista nikada neće biti jasno, a mislio sam da dobro poznajem lokalnu politiku, jer potpuno sam uveren da smo imali izuzetno kvalitetne kandidate. Naravno, mi prihvatamo izbornu volju birača i očekujemo da će ljudi koji će voditi Savet dobro raditi za svoje mesto što će meštani Sakula nadam se i prepoznati.

 

Kao osnovni motiv  formiranja široke koalicije naveli ste praktične razloge kao što su istovremena prohodnost ka pokrajinskim i republičkim fondovima. Da li je po Vama koalicija ispunila svoja očekivanja ili se rezultati tek očekuju?

Zavisi šta postavimo kao „domaći zadatak“ za ispunjenje očekivanja. Ako su očekivanja da ove godine imamo usvojen budžet pre svih opština, ako uzmemo u obzir činjenicu da nemamo ozbiljnih trzavica na sednicama parlamenta i da je rad veoma ekspeditivan, onda je koalicija ispunila očekivanja u nekom svom tehničkom smislu. Mi se zaista dobro dogovaramo i ja lično imam izuzetno korektno saradnju i sa gospodinom Zoranom Tasićem iz Srpske napredne stranke, kao i Brankom Mihajlovićem i Milivojem Stegićem iz koalicije PUPS – JS. Nema sporova, niti teških dogovora. Svi dobro poznajemo lokalnu politiku i nije nam potrebno mnogo razgovora kako bi došli do zajedničkog stava. Što se tiče moje namere i te dvostruke prohodnosti prema Novom Sadu i Beogradu, mene kao političara sa dobrim kontaktima u aktuelnoj pokrajinskoj vlasti i Predraga Ginculja kao poslanika i člana Srpske napredne stranke koja vrši vlast na saveznom nivou, tu nismo ispunili očekivanja ni gospodin Ginculj ali ni ja. Naravno, na to je uticala i činjenica koju sam na početku razgovora pomenuo, a to je da se zbog krize malo sredstava izdvaja za lokalne samouprave. Očekivali smo mnogo više iz Republike ali do sada ništa nije ostvareno. Ove godine obezbedio sam 15-ak miliona iz Pokrajinske Vlade za nekoliko projekata što je prilično manje od planiranog, ali jednostavno, više nije moglo.  Zaista, nisam zadovoljan, ali to je relnost državne krize.

 

Mada smo pisali o problemu izgradnje i prestanka radova na putu Opovo – Debeljača naši čitaoci su putem interneta ponovo postavili ovo aktuelno pitanje? Hoće li se nastaviti izgradnja i kada?

Pokrajinski fond za kapitalna ulaganja više nema novca i teško da će platiti izvođaču radova, koji opet nema nameru da nastavi pod tim uslovima. S obzirom da je prošlo već dve godine od potpisivanja ugovora stvorili su se uslovi za njegov raskid, što moram priznati jedva čekam, jer onda ćemo imati mogućnost da iz sopstvenih sredstava ili nekih drugih fondova obezbedimo određena sredstva kako bi taj put doveli funkciju. Sigurno nećemo biti u mogućnosti da realizujemo prvobitni projekat koji iziskuje znatna materijalna sredstva ali mogli bi smo taj put dovesti, kao što rekoh, u korektnu funkciju.

 

U nedavno usvojenom opštinskom budžetu mogli smo da vidimo jedan veoma ambiziozan plan kapitalnih investicija za period 2014 – 2017. Ima li realnih osnova za realizaciju ovakvog programa?

Shvativši činjenicu da model koji sam primenjivao poslednjih deset godina, a to je da kuckam od vrata do vrata i obezbeđujem negde milion, negde pet ili 30, više ne funkcioniše, morali smo se okrenuti sebi i iz sopstvenih sredstava raditi. Zajedno sa svojim saradnicima odredio sam prioritete. Možda nije loše reći da se poslednjih par godina sa pozicije kapitalnih ulaganja nešto uštedelo. Nije to bog zna kakav iznos ali dovoljno da se započnu određene investicije. Jedan od najambicioznijih planova je namera da započnemo izgradnju prečistača otpadnih voda i smatramo da je to jedno od gorućih pitanja. Mi ćemo imati trećinu potrebnih sredstava, a siguran sam da će neke institucije to podržati. U svakom slučaju projekat ćemo započeti. Kada govorimo o projektu izgradnje kanalizacione mreže u Opovu, tu se pre svega radi o činjenici da imamo gotovu projektnu dokumentaciju i da nam predstoji iznalaženje finansijera. Inače, svi projekti na spisku su odabrani upravo iz razloga što već postoji gotova projektna dokumentacija, a to što je većina projekata vezana za Opovo rezultat je što nam iz ostalih mesta jednostavno nedostaje inicijativa, mada Opštinska uprava pruža svu potrebnu logistiku mesnim zajednicama u kreiranju projektne dokumentacije, kao i finansiranje za manje projekte. I pored ove činjenice na sednici poslednje Skupštine bilo je kritika od strane pojedinih odbornika, ali zaista poručio bih i tim odbornicima kao i predsednicima saveta mesnih zajednica da se umesto anemičnosti više angažuju i daju malo inicijative i kreativnosti. Kada su u pitanju velike investicije mora se napraviti razlika.  Velike investicije se rade po potrebi, a ne po selima. Šta hoću time da kažem. Most na Tamišu ili put od Sefkerina do zrenjaninske magistrale je investicija Opštine Opovo, a ne Sefkerina. Kao što i prečistač otpadnih voda nije investicija Opova nego Opštine Opovo.

 

Činjenica je da naša opština ima solidne bunare pijaće vode, izuzetnu fabriku vode čiji kvalitet je sigurno jedan od naboljih u Banatu, ali da na putu od fabrike do korisnika voda zbog dotrajalih cevi gubi svoj kvalitet. Kakve su šanse da se vodovodne cevi  zamene?

27411 copyNažalost, kao i u većini opština u Srbiji vodovodnu mrežu čine azbestne cevi, koje su istovremeno i dotrajale. Jedino su u Sefkerinu stare zamenjene novim pvc cevima. U ostalim mestima imamo 40-ak kilometara cevi i to je investicija koja zahteva znatna sredstva. Kao primer navešću vam ulicu Stanka Tomića u Opovu za koju smo obezbedili prošlog meseca sredstva. Zamena vodovodnih cevi koštaće nas samo u toj ulici 12 miliona. Naravno, mi cevi moramo zameniti u celoj opštini i to ćemo raditi parcijalno u zavisnosti kojom dinamikom budemo obezbeđivali sredstva. Svestan sam da će to potrajati, ali to je jedini način da rekonstruišemo vodovodnu mrežu. Pored prečistača otpadnih voda ovo nam je jedan od najvažnijih prioriteta.

 

Pored projekata koji uslovno rečeno „život znače“, poslednjih godina dosta se, i priča ali i ulaže u infrastrukturu vezanu za turizam. O kakvoj je strategiji reč?

Dokument „Strategije razvoja opštine Opovo“, koji je urađen još 2007. godine podrazumeva uglavnom razvoj turizma, konkretno vikend i spa turizam. Optimizam leži isključivo u činjenici da se nalazimo u neposrednoj blizini Beograda i kako se približava završetak izgradnje mosta Zemun – Borča očekujemo da će to biti ona prednost koju ćemo moći da eksploatišemo u narednom periodu. Ja se nadam da će izgradnjom mosta, blizine Novog Beograda i aerodroma, Opovo dobiti na afirmaciji i kvalitetu, i da će zbog toga potencijalni investitori uložiti sredstva  uglavnom u turističko – rekreativne sadržaje koji podrazumevaju odmor i relaksaciju u sredini koja je nadomak Beograda. U prilog ide i činjenica da će početkom pregovora o pristupu EU nama biti dostupni i fondovi Evropske Unije koji će biti operativni već krajem godine i oni koji budu imali dobre projekte i dobru dokumentaciju svakako će već krajem godine moći da računaju na određena sredstva. Mi imamo ideje, pre svega da iskoristimo lekovito blato i termalne vode, i na tom planu već imamo podršku Pokrajine. Naš zadatak je da stvorimo što više preduslova kako bi smo spremno dočekali nove uslove i investitore.

 

Gradski prevoz?

Moram da kažem da sam od one ideje da pregovaram sa gradskim vlastima digao ruke. Prethodni gradski oci se nisu udostojili ni da me prime, a nakon izbora koji slede na vlast će doći novo rukovodstvo, koje će imati drugačiju strategiju i eto prilike za našeg koalicionog partnera da se pokaže, a na kraju krajeva naš poslanik je to i obećavao. U pregovore su uključeni i predstavnici putnika i od nas će svi imati punu podršku.

 

Jedno zanimljivo pitanje od strane čitalaca. Hoćete li se kandidovati na narednim izborima i kako. Za predsednika opštine ili pokrajinskog poslanika?

Po redovnom terminu lokalni i pokrajinski izbori su tek za dve i po godine i ko zna šta će do tada biti. Lokalna politika za mene nema izazova i ja više nemam onaj elan koji sam imao tokom proteklih godina. Verovatno bi neko sa više energije možda i više doprineo Opštini Opovo. Međutim, činjenica je i da su prethodnih godina moji protivkandidati bili nekako slabi, tako da je moja ideja i mojih bliskih koalicionih partnera, da na neki način osposobimo nekog iz svojih redova sa dovoljno političke inteligencije, entuzijazma i volje da nastavi kako se radilo proteklih desetak godina. Naravno, postoji i mogućnost da dođe do prevremnih izbora i to menja celu stvar. Srpska napredna stranka je u ovom trenutko dominantna na političkoj sceni Srbije, gde gospodin Vučić kao personifikacija te stranke odnosi pobedu svuda. Ne znamo kako će biti za godinu – dve, pa će i moje opredeljenje i biti u skladu sa tim.

Prognoza za narednu godinu?

Ja nemam pravo da demonstriram veliku političku pamet. Mislim da to pravo nemaju ni mnogi ljudi koji kreiraju državnu politiku, jer se ne zna šta će biti u našoj zemlji u budućnosti. Svakako neće biti dobro i možda u aktuelnoj političkoj garnituri u vezi ovog pitanja imamo i najiskrenije izjave vodećih ljudi u državi. Što se tiče lokala moja prognoza je da će sledeća godina biti radna, da ćemo na mnogo mesta raditi više manjih projekata, započeti i neke malo veće, i uz malo sreće i novca očekujem da će to biti vidljivo i građanima. Što se tiče novih radnih mesta to sigurno ne zavisi od lokalne samouprave. Preduslove smo stvorili ali investicije se teško ulažu u Srbiju. Ali kao što sam rekao, puno očekujemo od izgradnje mosta i novog saobraćajnoig povezivanja. Sve u svemu, prognoza je malo sumorna ali to je naša stvarnost. Bez obzira na krizu i sve ono što nas čeka građanima naše opštine bih poželeo srećnu Novu godinu i božićne praznike uz poruku da svako sam opredeljuje svoj život i da svako od nas, na svoj način i koliko ima potencijala može pomoći i sebi i svojoj sredini.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije