Lovačko društvo „Fazan“ Opovo: TREĆI MANDAT ZA ŽELJKA MOSIĆA

22/02/2015

TREĆI MANDAT ZA ŽELJKA MOSIĆA
Opovo, 22. februar 2015;
Redovna godišnja poklopila se istovremeno sa izbornom skupštinom Lovačkog društva „Fazan“ Opovo. Skup je tradicionalno održan u opovačkom lovačkom domu uz prisustvo članova društva, predstavnika lovačkih društva iz Sefkerina, Barande i Sakula, predsednika opovačkog opštinskog udruženja lovaca Zorana Tasića i predsednika opštine Milorada Soldatovića.
DSC_0174

Pored standardnog dnevnog reda koji uključuje finansijski izveštaj i radno – lovni izveštaj za prethodnu godinu, opovački lovci su birali novog predsednika društva i članove upravnog odbora. Finansijski izveštaj je podneo predsednik Željko Mosić, dok je radno – lovni izveštaj predstavio član Upravnog odbora Dragan Stojanov.
DSC_0172

Tokom 2014. godine opovački lovci su organizovali po dve lovne i dve radne akcije. Na radnim akcijama radilo se na uređenju lovačkog doma i prostora oko objekta, kao i na renoviranju lovišta gde su renovirane čeke i uređena hranilišta za fazansku divljač. U sedam vanrednih akcija košena je trava oko doma, a u dva navrata je zasejan kukuruz. I prethodne sezone članovi društva su aktivno učestvovali u gašenju požara u lovištu i samo zahvaljujući pravovremenim intervencijama nije načinjena veća šteta u lovištu. Takođe, obavljena je prehrana divljači, kao i dve organizovane akcije početkom ove godine kada je iznošen kukuruz i detelina.
DSC_0177

U dve akcije se izlazilo u lov na štetočine i tom prilikom je odstreljeno 14 lisica i jedan šakal. Međutim, prema rečima Mosića to je nedovoljno jer su štetočine jedan od glavnih uzroka smanjenja populacije zeca. Kako je populacija ove primarne lovne divljači bio prošle sezone ispod proseka, nije ostvaren planirani izlazak, tako da je odlukom Upravnog odbora korigovan i smanjen. Tokom sezone odstreljeno je 52 zeca, 6 divljih svinja, 78 fazana, 12 divljih pataka i 34 prepelice, a sa druge strane u lovište je uneto 170 komada fazanske divljači, što je prema rečima predsednika društva nedovoljno ali u skladu sa trenutnim finansijskim uslovima.
DSC_0181

Jedini kandidat za izbor novog predsednika je bio dosadašnji predsednik Željko Mosić. Njega je kandidovao Zoran Tasić, ovog puta u svojstvu samo člana lovačkog društva. Tasić je ovu kandidaturu obrazložio rekavši da Mosića predlaže zbog njegovih rezultata, prvenstveno uređenja i renoviranja lovačkog doma i stanja u lovištu. Osim toga, Tasić je istakao da je Mosić pouzdan, dobar drug i odličan lovac. Jednoglasnom odlukom  Skupština je Željku Mosiću izglasala treći uzastopni mandat predsednika društva. Pored Mosića reizabran je i kompletan Upravni odbor u sastavu Miroslav Pavlovski (sekretar), Draga Mihajlov (blagajnik), Dragomir Kuč (lovnik), Dragan Stojanov, Iva Pavlovski i Jovan Jovanov.

U lovački podmladak primljeni su Miloš Vukojević i Nikola Ceranić.

Pod tačkom razno predsednik Mosić je apelovao na lovce da se malo više posvete odstrelu šakala koji se namnožio u lovištu. Mosić je članove obavestio i o novoj zakonskoj obavezi po kojoj će društvo morati da ima posebnu prostoriju za odlaganje odstreljene divljači koja će se slati na analizu u Pančevo. Za ovaj projekat biće potrebno oko 200.000 dinara, a društvo je već polovinu sume dobilo od lokalne samouprave, dok će drugu polovinu obezbediti iz sopstvenog budžeta.

Predsednik opštinskog udruženja lovaca Opovo Zoran Tasić čestitato je Mosiću na novom mandatu i u daljem izlaganju prisutne obavestio o budućim zakonskim regulativama u vezi lovstva, a pre svega o legalizaciji noćne optike, obaveznih lekarskih pregleda za lovce i uvođenja funkcije upravnika lovišta. Članarina za ovu godinu biće i dalje u dinarskoj protivvrednosti 100 evra i regulisaće se u nekoliko rata.
DSC_0179

Povodom reizbora Željka Mosića i njegovog trećeg uzastopnog mandata napravili smo i malu anketu među lovcima i prisutnima. Tako, Dejan Babić smatra da ova funkcija nosi veliku odgovornost i traži posvećenost, a Mosić je upravo čovek koji hoće i može da „povuče“. Najstariji opovački lovac po stažu Franjo Štepka kaže da je aktivan lovac već 47 godina i da je po njemu Mosić do sada ostavio najbolji utisak.

– Željko je mlad, poletan, pun entuzijazma i što je najvažnije aktivan je, a takav nam upravo treba, zaključuje čika Franja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije