Izvor: RTS
Svake godine trošimo nekoliko miliona evra na uvoz povrća, iako i u našoj zemlji imamo idealne uslove za proizvodnju. Porodica Kanački iz Sakula više od tri decenije živi od uzgajanja belog luka, a ove godine počeli su da proizvode i domaći pasulj.
U našoj zemlji godišnje se beli luk poseje na 1300 hektara i proizvede se oko 3700 tona ovog zdravog povrća. Porodica Kanački iz Sakula ove godine ima rekordan prinos od 4,5 tone po hektaru,a posle dužeg vremena zadovoljni su i otkupnom cenom od 450 do 500 dinara po kilogramu. Po toj ceni prodaje se i uvozni iz Kine.
“Da se uporedi kvalitet, mirisi ukus ovog domaćeg luka nema šanse sa bilo kojim koji može da se nađe na tržištu. Ne govorim samo o ovom mom luku, već sa svakim koji se gaji na našem podneblju”, kaže Đura Kanački, poljoprivrednik iz Sakula.
Ove godine Kanački su posejali i domaći pasulj na 4,5 hektara i rod je zbog suše prepolovljen u odnosu na prošlu godinu, a zbog velikog uvoza pasulja iz Kirgistana i cena je za 50 odsto manja nego lane.
“Mi jesmo sposobni da proizvedemo, ali naši troškovi zbog radne snage su mnogo veći, a uvozni je jeftiniji, jer je tamo jeftinija radna snaga i obaraju nam cenu”, navodi Ivan Kanački, poljoprivrednik iz Sakula.
Kanački ističu da imaju sve što je potrebno da bi proizvodili zdravu hranu, a za beli luk i pasulj najvažnije je dobro zemljište i kvalitetan sadni materijal, a njiva mora redovno da se održava i čisti od korova.
“Imamo naš sadni materijal, semenski domaći beli luk koji proizvodimo više od 30 godina. Tom selekcijom dobili smo krupne glavice i lep sadni materijal. Što se tiče pasulja najteže je bilo počupati i to kod kuće širiti, gaziti i na kraju očistiti”, kaže Vesna Kanački iz Sakula.
Kanački ljubav prema povrtarstvu prenose sa kolena na koleno i sada su i unuci uključeni u posao, a da bi opstali neophodna je u narednom periodu i veća pomoć države i povećanje subvencija kako bi bili konkurentni sa proizvođačima iz drugih zemalja.