XXI sednica Skupštine opštine Opovo: USVOJEN BUDŽET ZA 2015. GODINU

20/12/2014

USVOJEN BUDŽET ZA 2015. GODINU
Opovo, 20. decembar 2014;
Pomalo neuobičajeno 21. sednica opovačkog parlamenta održana je u subotu. Da li zbog vikenda ili ipak važnosti i značaja usvajanja opštinskog budžeta za narednu godinu, skupštinska sala je bila puna. Pored 22 odbornika, na sednici su prisustvovali predsednik i zamenik predsednika opštine, svi rukovodioci odeljenja Opštinske uprave Opovo i kompletan saziv Opštinskog veća Opštine Opovo.
Predlog budžeta za 2015. godinu obrazložio je rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije Slavko Mančev, koji je odbornike obavestio da je budžet nešto skromniji od prethodnog, a da je 85 miliona dinara preneto iz starog u novi budžet i to su uglavnom sredstva projekata koji su u realizaciji. U toku diskusije za reč se javio samo odbornik Mateja Ostojić (LPK) tražeći podrobnija obaveštenja u vezi stavki oko poljoprivrede i ulaganja u sport za koja je rekao da su nedovoljna za egzistenciju klubova, posebno fudbalskih.
33281

U odgovoru Mančev je rekao da se planira osnivanje Fonda za poljoprivredu koji će formulisati ciljeve oko pomoći u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i stočarskoj proizvodnji. Što se tiče sporta, mančev je podsetio da sredstva opredeljena za sport preraspodeljuje Opštinski sportski savez Opova i da se slaže da ta raspodela nije funkcionalna i da je jedan od glavnih problema što se pomenuti Savez drži pravilnika iz 1963. godine i da je potrebno isti preurediti.
33286

Sa 20 glasova ZA budžet za narednu godinu je usvojen. Kompletan budžet Opštine Opovo za 2015. godinu naši čitaoci će moći da imaju na uvid od ponedeljka (22. decembra) na posebnom baneru našeg sajta.

U nastavku sednice odbornici su usvojili Odluku o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju elementa poreza na imovinu za teritoriju Opštine Opovo čiji je izvestilac bio šef LPA Goran Divljački, gde se na prava na nepokretnostima poreskog obveznika koji vodi poslovne knjige procenat 0,4% zamenjuje sa procntom 0,2%. Zbog usklađivanja sa novim zakonskim regulativama izmenjena je i dopunjena Odluka o boravišnoj taksi pa je tako nova boravišna taksa umesto dosadašnjih 50 dinara povećana na 70 dinara.
33287

Skupština je u pretposlednjoj tački dnevnog reda razrešila dosadašnjeg člana Nadzornog odbora Doma zdravlja Opovo dr Biljanu Vojinović, koja više ne radi u pomenutoj ustanovi i za novog člana imenovala dr Brankicu Panić, a istovremeno za predsednika Nadzornog odbora imenovala Jovana Marinkova iz Sakula.

Na odborničkim pitanjima vodila se diskusija samo na jednu temu, a to je problem pasa lutalica. Još jednom je opserviran ovaj problem, a dodatna objašnjenja su dali predstavnici lokalne samouprave Slavko Mančev i Branko Mihajlović. Nažalost, o ovom problemu see vrlo često raspravlja na Opštinskom veću i sve je veći broj građana koji su doživeli napade pasa lutalica. Dosadašnja iskustva sa unajmljivanjem službi zoohigijene nisu dali rezultata, broj pasa lutalica se nije smanjivao i javna tajna je da se uhvaćeni psi sa teritorije naše opštine puštaju na teritoriju druge opštine i obrnuto. Zoohigijene iz drugih gradova dolaze na intervencije ali uhvaćene pse ne mogu stacionirati u svoja prihvatilišta jer su i sami prebukirani. Činjenica je da veoma mali broj gradova i opština ima sopstvena prihvatilišta za pse lutalice, a razlog tome leži u veoma skupom održavanju jer je potrebno osnovati preduzeće, zaposliti i stručno (veterinari) i terensko osoblje (šinteri), ispuniti sve uslove koje propisuje EU za boksove kada su u pitanju objekti (boksovi, temperatura, održavanje), čipovanje i sterlilizacija, ishrana, itd. Jedno od mogućih rešenja jeste osnivanje međuopštinskog prihvatilišta za pse u kojem bi učestvovalo više susednih lokalnih samouprava.
33282

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije