Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Škola za opstanak: PROMENE KLIME I UGROŽENOST BIODIVERZITETA

18/12/2014

PROMENE KLIME I UGROŽENOST BIODIVERZITETA
Beograd / Opovo, 18. decembar 2014;
Kao posledica globalnih promena u atmosferi dolazi do zagrevanja atmosfere i promena klime.
Zbog povećanja koncentracije gasova staklene bašte povećavaju se temperature prizemnog sloja atmosfere, okeani se otopljavaju, količina snega i leda se smanjuje, nivo mora raste ( procenjuje se i do 1m), a oštećenjem ozonskog omotača pojačavaju se UV zračenja čije su posledice različiti oblici raka kože kod životinja i ljudi, ubrzano starenje kože, katarakta i druge bolesti očiju , slabljenje imuniteta i smanjena plodnost biljnog sveta. Povećane koncentracije prizemnog ozona, koji je toksičan, veoma štetno deluju na respiratorni sistem ljudi i životinja, a odgovoran je i za sušenje šuma.

Sva složenost klimatskim promena, njihove drastične posledice čijih smo katastrofalnih ovogodišnjih  poplava i mi svedoci, kao i ugroženost biodiverziteta zahteva nove pristupe i bolje upoznavanje stručnjaka i javnosti sa samim promenama i mogućnostima prilagođavanja na njih.

U okviru projekta Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine “Promena klime i ugroženost biodiverziteta”  , udruženje „Škola za opstanak“ je 5. i 6. decembra održalo je istoimeni seminar.

U svom predavanju dr Voislav Vasić ukazao je na to da su već merljive posledice i neki uticaji klimatskih promena na biodiverzitet – raznovrsnost živog sveta i  da je biodiverzitet ,između ostalog, odgovor evolucije na promene klime. Na primerima je pokazao da su ptice, leptiri i druge životinje pokazatelji uticaja promena klime na biološku raznovrsnost. Klima  utiče na promene brojnosti i rasprostranjenosti vrsta,promene u periodičnim događajima životnog ciklusa, gubitak dosad postojećih staništa  i pojavu novih,dovodi do morfoloških i fizioloških promena, do promena ponašanja životinja i niza drugih posledica. Osetljivije vrste, koje su inače zaštićene, pretrpeće promene brojnosti i rasprostranjenja, a možda će doći do povećanja broja i najezde napasnika, nametnika i izazivača bolesti. Iščeznuće vrste koje nisu sposobne da se prilagode promenama klime i njihovim posledicama.

U ovom trenutku Srbiju je zahvatila irupcija – višestruko povećanje senica što može značajno da utiče na smanjenje populacije beskićmenjaka i na biljke kojima se hrane.

Svega po nekoliko parova cvrčića tršćara gnezdi se na dva-tri mesta u Vojvodini. Njihov životni vek ja samo jedna godina i dovoljno je da loša godina ugrozi srpsku populaciju.

Dr Vasić je istakao potrebu uspostavljanja mreže motrilaca-osmatrača (monitoring) u Srbiji radi dugoročnog beleženja promena u biodiverzitetu.

 Pored učešća opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine  na ovom seminaru, naša sugrađanka  i ekološki aktivista Anja Stanišić inženjer bezbednosti učestvovala je na petodnevnom seminaru “Klimatske promene i načini na koje se možemo prilagoditi izmenjenim klimatskim uslovima i aktivno učestvovati u razvoju naših lokalnih zajednica po principima održivog razvoja”. Planiramo da informacije iz ove oblasti zajedno prenesemo školarcima i zainteresovanoj javnosti opštine Opovo.

Inspektorka za zaštitu životne sredine

        dr vet. med. Marina Mitrović

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije