Saopštenje Foruma žena OO LSV Opovo: INICIJATIVA U BORBI PROTIV NASILJA U PORODICI

17/12/2014

INICIJATIVA U BORBI PROTIV NASILJA U PORODICI
Opovo, 17. decembar 2014;
Forum žena LSV uputio je pismo ministru policije Nebojši Stefanoviću u kojem  je zatražio da podrži našu inicijativu za uvođenje Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici u područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine – izjavila je za naš list predsednica Foruma žena Opštinskog odbora Opovo Sanja Mitrović.

“To je veoma važno jer bi doprinelo lakšem prijavljivanju nasilja” – istakla je Mitrovićeva.

“Ukazale smo da u strahu od mogućih posledica, a često i zbog manjka poverenja u efikasan rad i rezultate policijskih službenika,  žrtve često ne prijavljuju nasilje,  jer ne veruju da će ih sistem zaštititi.”

“Sa druge strane alarmantni podaci o broju žrtava porodičnog nasilja u prethodnim godinama, uveravaju nas da bi postojanje ovakvih odeljenja u kojem bi radila službena lica osposobljena za ovu oblast i usresređena na pomoć i zaštitu žrtava, doprinelo i olakšavanju prijave nasilja, možda već i u početnim fazama” – kaže članica skupštine Foruma žena LSV Slavica Djurović.

“Skoro svaka druga žena u Vojvodini doživela je psihičko nasilje, a 34% i fizičko. Iako se možda čini drugačije, jer se o tome više govori – nasilja nad ženama nema manje. Naprotiv.

Tokom 2013. godine u bračnim iili partnerskim odnosima je u našoj zemlji ubijeno preko 40 žena, od kojih je 10 bilo iz Vojvodine.  Godinu ranije, 2012. u Srbiji su ubijene 32 žene. Tokom 2011. godine njih 29, a u 2010. godini je smrtno stradalo 20 žena.

U 2013. godini, Centri za socijalni rad su podneli oko tri posto, tužioci oko jedan posto od ukupnog broja prijava po službenoj dužnosti, kao i tužbi za izricanje mera zaštite žrtava zbog nasilja u porodici. Od izrečenih kazni, svega 64% je bilo do šest meseci zatvora, kako je bilo 2012. godine, 26% do jedne godine, a samo 10% od jedne do tri godine zatvora. U 2012. godini, zbog nasilja u porodici, samo dve osobe su kažnjene zatvorom od dve do pet godina. “ – navela je Slavica Djurović.

Uvođenjem Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici u područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine omogućila bi se  ne samo bolja prevencija nasilja i izbegavanje fatalnih ishoda, nego i pravovremena reakcija pripadnica i pripadnika MUP-a, humani tretman žrtava nasilja u porodici, kao i porast poverenja građanki i građana u institucionalno rešavanje problema.Ova inicijativa ne iziskuje novac nego samo bolju reorganizaciju

 

 

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije