Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

15/04/2024

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti

OPOVO, 15. april 2024 – Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog otpada koji se baca na sve strane i zagađuje vodene tokove, javne površine, poljoprivredno zemljište.

Iako su Opštinskom odlukom utvrđene lokacije za odlaganje inertnog građevinskog otpada i otpada od rušenja i građani su o tim lokacijama obavešteni, iako je strogo zabranjeno bacanje bilo koje druge vrste otpada zato što „Brantner otpadana privreda“ vrši redovno i organizovano sakupljanje komunalnog otpada, PET ambalaže i kabastog otpada, na već poznatim divljim deponijama i smetlištima  koji se na teritoriji opštine Opovo čiste dva puta godišnje, nesavesni građani  ponovo bacaju otpad  i  njegova količina je svaki sledeći put još veća. Osim toga, formiraju se nove deponije na potpuno novim lokacijama i „Sizifov posao“ se nastavlja.

Programom koršćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Opštine Opovo za 2024. godinu opredeljeno je 3.600.000,00 dinara za programsku aktivnost čišćenja i uklanjanja divljih deponija. Posle sprovedenih javnih nabavki i potpisivanja ugovora, izvođači su 11.aprila započeli radove koji se privode kraju.

Uklanjanje otpada izvodi se na tri divlje deponije u Sefkerinu, tri u Opovu , dve u Barandi dok će otpad sa dve divlje deponije u Sakulama biti uklonjen u okviru Projekta Ministarstva zaštite životne sredine, sufinansiran od strane Opštine Opovo.

Posle uklanjanja otpada, izvršiće se ravnanje terena i nasipanje zemljom u skladu sa specifičnostima terena  očišćene lokacije, pošumljavanje, postavljanje kamera, redovni inspekcijski nadzor i kaznene mere za prekršioce.

Nadležne službe Opštine Opovo ne odustaju i  nastavljaju se aktivnosti za zdraviju životnu sredinu. Zato podsećamo građane na ekološku svest i ljusku odgovornost svakog od nas, navodi se u saopštenju Inspekcije za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije