ONB Opovo: Književni susret sa Danijelom Jovanovićem

29/03/2024

Književni susret sa Danijelom Jovanovićem

OPOVO, 28. mart 2024 – U prostorijama Opštinske narodne biblioteke u Opovu održan je književni susret i promocija književnog opusa pisca Danijela Jovanovića.

Danijel Jovanović je diplomirani profesor španskog jezika i književnosti i pisac, koji živi i radi u Beogradu. Popularnost je stekao fantastičnim serijalom za mlade „Severna kapija”, u izdanju IK „Otvorena knjiga”. Serijal čine četiri romana, od kojih su mnogi doživeli reizdanja.

Književni susret i promocija književnog opusa pisca Danijela Jovanovića/Glas Opova

Pisao je i kratke priče koje su bile objavljivane na nekim od vodećih portala u zemlji i regionu i ušle u brojne zbirke. Osvojio je prvu nagradu na međunarodnom festivalu poezije i proze „Janoš Siveri”. Ovaj mladi pisac dobitnik je i nagrade za najbolji prevod na takmičenju organizovanom od strane Španske ambasade u Beogradu.

Njegov poslednji roman je „Zaire“ ni ovog puta ne izneverava svoje čitaoce, provodeći ih, zajedno sa naslovnom junakinjom, kroz čudesno oslikane imaginarne svetove. Svet Pokrajine je surov, u njemu vladaju stroga pravila i nemilosrdna patrijarhalna hijerarhija. Ljudi se nadaju da će slepo pridržavanje pravilima umilostiviti četiri vrhovna božanstva i sprečiti zle sile da zavladaju svetom. Veliki Vrač predvideo je dolazak Heroja, ali se taj misteriozni spasilac nije pojavio. U tom svetu, rađa se Zaire, u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Kako bi se iskupila za svoje grehe, Zaire odlazi u nepoznato u potrazi za Herojem. Ova naizgled obična seoska devojka plamene kose neće moći ni da pretpostavi da će, na putu za dobrobit svog naroda, uspeti da pronađe ono što joj je bilo najpotrebnije – put sopstvene sudbine.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

OPOVO, 25. april 2024 – U maloj sali Kulturnog centra Opovo, održan je veoma posećen književni susret, koji je na kraju prerastao i u muzičko veče. Gosti opovačke kulturne ustanove su bila dva pisca, Dalibor Daničić i Boško Ćirković – Škabo. Dalibor Daničić je...

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Veče poezije i „Godine vrana“ OPOVO, 23. april 2024 - Na sastanku čitalačkog kluba, sinoć je bila posebno lepa atmofera. Učesnice su recitovale poeziju i uživale slušajući. Čulo se mnogo lepih pesama, podsetilo na neke koje smo voleli i veče je pokrenulo nežna...

najnovije

najčitanije