Počinje gradnja prvog auto-puta kroz Banat: Spojiće četiri grada

01/03/2024

Izvor: eKapija
BEOGRAD – Gradilište autoputa Beograd-Zrenjanin otvoreno je na lokaciji naselja Jabučki rit, nedaleko od glavnog grada.
To je saopšteno na sajtu zrenjaninske lokalne samouprave, a do gradilišta je, kako navode, u ovom trenutku moguće stići samo lokalnim putem od naselja Kovilovo. Od sadašnjeg magistralnog puta Beograd-Zrenjanin gradilište je udaljeno oko 8 kilometara istočno.
U toku su pripremni radovi na trasiranju prve deonice buduće saobraćajnice označene u novoj kategorizaciji državnih puteva Srbije kao Autoput A6 (Novi Sad-Zrenjanin-Beograd) i prvog autoputa na teritoriji Banata, a ta deonica počinje od severne tangente oko Beograda i vodi ka teritoriji grada Pančeva i opština Opovo i Kovačica, piše eKapija.
Na terenu je više od trideset građevinskih mašina, vozila i mehanizacije, a zamah radova očekuje se s prvim prolećnim danima. Izvođač radova je kineska kompanija Shandong Hi Speed Group.
Kako je istaknuto prilikom otvaranja gradilišta i početka radova, autoput Beograd-Zrenjanin-Novi Sad biće dužine 105,4 kilometara, od čega je deonica Beograd-Zrenjanin dužine 67,7 kilometara i Zrenjanin-Novi Sad 37,7 kilometara.
Na trasi autoputa planirana je izgradnja četiri velika mosta (dva mosta preko Tamiša, most preko Begeja i most preko Tise) i četiri mosta preko kanala i prolaza za put, kao i preko ukrštanja sa prugom, 20 nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i 47 propusta.
Ova saobraćajnica omogućiće da se od Zrenjanina do Beograda bezbedno stiže za pola sata, a od Zrenjanina do Novog Sada za 15-20 minuta, uz projektovanu brzinu od 130 kilometara na čas.
Takođe, prilikom nedavnog sastanka s gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, predstavnici izvođača radova izrazili su želju da gradilište bude otvoreno i u blizini Zrenjanina, odnosno da se radovi istovremeno izvode iz oba pravca-Beograda i Zrenjanina.
Kako podseća eKapija, planirano je da auto-putem dugim oko 105 kilometara budu spojeni Beograd, Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad i opštine Opovo, Kovačica i Žabalj i da ova saobraćajnica bude završena za pet godina.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije