Jubilarna 10. “Beloblatska kobasica” počinje sutra u Belom Blatu, kompletan program!

02/02/2024

Jubilarna 10. “Beloblatska kobasica”

Izvor: VolimZrenjanin

Sutra, prvog vikenda februara, gastro manifestacija “Beloblatska kobasica” održaće se po 10. jubilarni put u selu kraj Zrenjanina.

Prvog dana festivala u Belom Blatu, u SUBOTU 3. februara, biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Sela koja se takmiče u svinjokolju su: Belo Blato, Perlez, Ečka, Mužlja i Martinis iz Rumunije.

Takmičarske ekipe imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta. Domaćini će tom prilikom posetiocim ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri će nagraditi najbolje ekipe a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa, pripremljenih svinjokoljskih specijaliteta i vizuelni izgled ekipa koje učestvuju u takmičenju.

Drugog festivalskog dana “Beloblatske kobasice”, u NEDELJU 4. februara, centralni povod za okupljanje je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Timovi koje stručni žiri proglasi najboljim, osvojiće vredne nagrade:

Električna mašina za meso (MK32 1500W 300kg/h) | sponzor M TRADE, Zrenjanin

Profesionalni mesarski sto | sponzor DOO HANJIK, Belo Blato

Rotirajuća daska za posluženje i serviranje | sponzor INTERWOOD, Jagodina

Organizator obezbeđuje: 5kg svežeg svinjskog mesa, 10m creva, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto. Obaveza takmičarskih ekipa je da obezbede ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice i začine i pribor za pripremu pečenih kobasica.

Pored svega nabrojanog, u Belom Blatu će biti organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata… Program manifestacije kao i do sada podeljen je na 2 dana kako bi se izbegle gužve i kolaps u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu.

Oba dana startuju u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi, a program manifestacije se odvija do 20 časova.

Kompletan program sa satnicom “Beloblatske kobasice” 2024 pogledajte na fotografiji iznad.

Pokrovitelj i ovaj jubilarni 10. put je grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije