Počinje izgradnja auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad

13/12/2023

Počinje izgradnja auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad

VOJVODINA – Danas je počela izgradnja autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, a sutra počinje izgradnja brze saobraćajnice kolokvijalno nazvane “Osmeh Vojvodine”. Danas započinje izgradnja gotovo 300km saobraćajnica u Vojvodini.

– Mašine su već na terenu, danas počinjemo izgradnju auto-puta, koji je najavljen i prilikom poslednje posete NR Kini predsednika Aleksandra Vučića i potpisivanjem ugovora sa kineskim kompanijama.  Počinje gradnja 105 kilometara, spojićemo Beograd, Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad i opštine Opovo, Kovačicu i Žabalj – naveo je Vesić gostujući na TV Pink i dodao da će izgradnjom novog puta potpuno biti rasterećen Zrenjaninski put.

Budućim auto-putem, od Beograda do Zrenjanina, stizaće se za svega 35 do 40 minuta.

– Mislim da možda možemo i ranije da završimo, ali svakako ovaj put je ispunjenje sna za Banat, dodatna veza Banata i Beograda, ali i Novog Sada, naglasio je Vesić.

Auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, koji je proglašen za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, ponovo se našao u fokusu kada je 17. oktobra u NR Kini Ministarstvo saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva u Pekingu potpisalo tri komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama, koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Srbiji. Vrednost tih ugovora je skoro četiri milijarde evra, a Srbiji to donosi gotovo 300 kilometara novih puteva.

Popularno Vojvođansko P, kako se još naziva ovaj auto-put trebalo bi da je dugačak 100 kilometara, sa više saobraćajnih petlji, na teritoriji četiri grada i tri opštine. Ukupna površina Prostornog plana obuhvata 4.095 ha. Auto-put će počinjati od petlje “Ovča” na severnoj tangenti obilaznice oko Beograda, a završiće se u zoni adminstrativnog područja Grada Novog Sada km 100+128 (čeona naplatna stanica). Širina putnog zemljišta sa jedne strane autoputa kreće se od 55 do 60 m od osovine autoputa. Ukupna širina koridora autoputa (pojas autoputa, zaštitni pojas, pojas kontrolisane izgradnje) iznosi 280 m.

Sutra počinje izgradnja “Osmeha Vojvodine”, jedne od najvažnijih saobraćajnica u Srbiji, koja je osmišljena i planirana od strane sadašnje Vlade Republike Srbije, a koja će spojiti celu Vojvodinu, od granice sa Mađarskom do granice sa Rumunijom.

Tokom protekle nedelje Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodine izdao je privremenu građevinsku dozvolu za izgradnju brze saobraćajnice, kolokvijalno nazvane, “Osmeh Vojvodine”.

Ova saobraćajnica će povezivati Bački Breg, Sombor, Kulu, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikindu i Srpsku Crnju, objavio je Vesić na instagramu, kao i Pokrajinska vlada na svom sajtu.

Za izgradnju saobraćajnice država je izdvojila 100 miliona evra, a od većih gradova u Vojvodini spojiće Sombor, Vrbas, Bečej i Kikindu. Brza saobraćajnica bi trebala da bude dugačka 175 kilometara, a vrednost radova iznosiće oko 835 miliona evra.

Na deonici za koju se planira prostor dug 175 kilometra biće izgrađeno 11 petlji12 površinskih raskrsnica i 152 mosta, nadvožnjaka i podvožnjaka. Izgradnja ove deonice trebalo bi da traje dve do tri godine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije