Dom zdravlja Opovo: Novom medicinskom opremom značajno unapređen nivo zdravstvene zaštite (video)

08/12/2023

Novom medicinskom opremom značajno unapređen nivo zdravstvene zaštite

OPOVO, 8. decembar 2023 – Bez obzira što je teritorijalno mala jedinica lokalne samouprave, Opština Opovo ima Dom zdravlja sa širokim dijapazonom zdravstvenih usluga. U okviru Doma zdravlja rade i tri zdravstvene ambulante u Sakulama, Barandi. Samo u poslednjih četiri godine, uz podršku resornih pokrajinskih i republičkih organa sprovedena je nabavka medicinskih aparata i tehnike u vrednosti od oko 45 miliona dinara, a uz pomoć lokalne samouprave rešeni su stari dugovi koji su godinama otežavali rad opovačke zdravstvene ustanove.

O funkcionisanju Doma zdravlja Opovo, tehničkom unapređenju specijalističkih službi i stručnom kadru, razgovarali smo sa direktorkom ustanove dr Sofijom Popović.

„Ako hoćete da se bavite javnim zdravljem, da vam je zdravstvo dostupno za pacijente sav rad mora biti potkrepljen ulaganjem u tehniku. Sa tim smo dugi niz godina imali problem. Pored primarne zdravstvene zaštite u sva četiri opštinska mesta, u centralnom Domu zdravlja postoji hitna medicinska pomoć koja radi 24 sata, a tu su i druge prateće službe kao što je pedijatrija, ginekologija, stomatologija, laboratorija, i sve ono što je najznačajnije za pacijente. Ono što je otežavalo rad Doma zdravlja ranijih godina su bili dugovi, tužbe i tehnička neopremljenost. Istakla bih održivost apoteka koje su i pored dugova koje smo rešili uz pomoć lokalne samouprave, sada vrlo funkcionalne i mi smo jedan od retkih domova zdravlja koji su zadržali apoteke.

Uz podršku resornih pokrajinskih i republičkih organa sprovedena je nabavka medicinskih aparata i tehnike u vrednosti od oko 45 miliona dinara/Glas Opova

Ulaganjem u novu modernu medicinsku opremu unapređen je rad zdravstvene ustanove, posebno hitne medicinske službe, rendgen dijagnostike i laboratorije.

„Ulaganja u preventivu, kadar i opremu je nešto što je isplativo jer vi na vreme dejstvujete u dijagnostici i sprečavate problem, a samim tim štitite velike ustanove od priliva pacijenata. Naša hitna medicinska pomoć ima šest doktora i šest vozača sa tri sanitetska vozila i plus jedno manje terensko vozilo, a sve je opremljeno pratećom medicinskom opremom potrebnom za dijagnostiku i brzo rešavanje terapjije dok pacijent ne stigne u veći centar.

Nabavkom moderne medicinske opreme unapredili smo i druge službe. Ultrazvučni aparat visoke tehnologije za ginekologiju kojim se dijagnostikuje i prati trudnoća, što našim trudnicama omogućije da trudnoću prate u Opovu bez odlazaka u Pančevo, a takođe isti aparat se koristi i u pedijatriji za ultrazvuk kukova deteta. Nabavljeno je četiri rendgen aparata čime je u poslednje tri godine kompletno unapređena rendgen dijagnostika. Čitav nivo naše zdravstvene zaštite je unapređen novom tehnikom i mislim da smo pacijentima skratili put da oni za osnovne medicinske usluge ne moraju zbog dijagnostike odlaziti u veće centre. Veliki je benefit što se mamografija, ultrazvučni pregledi i rendgen dijagnostika, mogu završiti ovde.

Takođe, ono što čini osnovu zdravstvene dijagnostike je laboratorija jer vi ne možete završiti laboratorijske usluge ako nemate aparate. Tako da smo i uz pomoć lokalne samouprave uspeli da nabavimo najbolji biohemijski aparat koji koriste i bolnice, centrifugu, hematološki aparat i da kompletno dignemo nivo rada i u laboratoriji.

Moramo pratiti najnovija dostignuća, a sva ta aparatura je vrlo skupa. Ako vi za ovako malo mesto odvojite 45 miliona, a mislim da je bilo i više, moram reći da su to ogromna ulaganja u zdravstvo“.

Direktorka Popović ističe značaj edukovanog stručnog kadra, kao i činjenicu da su svi lekari opovačkog Doma zdravlja specijalisti.

Hitna medicinska pomoć ima šest doktora i šest vozača sa tri sanitetska vozila/Glas Opova

 

„Ono što moramo propratiti to je kadar. U ovom trenutku imamo jednog radiologa, drugi radiolog je na specijalizaciji i uz pomoć lokalne samouprave plaćamo još jednog radiologa koji nam dolazi za određene preglede, odnosno ultrazvuk dojke i mamografiju. Nadamo se da ćemo od sledeće godine imati još jednog radiologa sa kojim smo pregovarali da preuzme službu, unapredi rad i sa kolegama na specijalizaciji nastavi sa nekim drugim edukacijama.

Ne možete raditi bez edukovanog kadra, a to su specijalizacije, jer sav rad na ovim aparatima iziskuje edukovan kadar i da ste se kao direktor – menadžer izborili za njihove specijalizacije. U ovom Domu su svi specijalisti i poslednji specijalisti nam dolaze sad u januaru. Nama su svi izabrani lekari specijalisti. Dugi niz godina se trudimo da ovako mali Dom održimo, kadrovski unapredimo i tehnički opremimo, i da naši pacijenti 90 odsto usluga ostvare ovde, u ovom mestu“.

Na kraju, treba reći da Dom zdravlja Opovo zbog dostupnosti i blizine, zdravstvene uslege pruža i okolnim mestima koja ne pripadaju Opštini Opovo, a najbolji primer je susedna Čenta

Projekat “Glas Opova – SLIKA I REČ 2023” podržan je od strane opštine Opovo

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije