Održan školski festival nauke u Sakulama i Barandi

08/12/2023

Održan školski festival nauke u Sakulama i Barandi

 SAKULE/BARANDA, 8. decembar 2023
Po uzoru na tradicionalni beogradski Festival nauke, po prvi put je 6. i 7. decembra održan Festival nauke u OŠ ,,Zoran Petrović” Sakule i njenom Izdvojenom odeljenju ,,Olga Petrov” u Barandi. Na Festivalu nauke su se mogli videti lepo uređeni štandovi iz gotovo svih nastavnih predmeta.
U Barandi su mlađi razredi sa svojim učiteljicama pokazali kako uz pomoć pokretnih slika napraviti crtani film i izvodili su zanimljive oglede sa vodom, biljkama, bojom, svetlošću i svećama. Učenici starijih razreda su zainteresovanim posetiocoma ispisivali imena na glagoljici, demonstriran je rad vulkana, rešavane su ukrštenice na engleskom jeziku, igrao se šah i slagala Rubikova kocka. Putem mikroskopa mogli su se razgledati različiti preparati, izloženi su učenički radovi sa časova tehnike i tehnologije, a pažnju je privukao i eksperiment ravnoteže sa ekserima.

U Sakulama je održana knjigorevija pod nazivom ,,Kad knjige budu u modi”, a značajan utisak na prisutne je ostavio i interesantan prikaz Transsibirske železnice. Učenici sedmog i osmog razreda su izveli nekoliko eksperimenata iz hemije poput lava lampe, gumenog jajeta, lutajućeg mleka, pravili su slajm, slonovsku pastu za zube, pokazali da je crveni kupus univerzalni prirodni indikator i kako ugljen dioksid gasi vatru. Bilo je takođe štandova sa učeničkim rukotvorinama poput domaćeg i glicerinskog sapuna i mirišljavih kupki.

Očekuje se da će Festival nauke postati tradicija s obzirom na veliko interesovanje i zalaganje učenika. Ovo je odlična prilika da demonstriraju stečeno znanje, kreativnost, ali i da se zabave i druže.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije