Kampanja „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“

29/11/2023

OPOVO, 29. novembar 2023 – Povodom međunarodne Kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“, zaposlene i zaposleni u lokalnoj samoupravi organizovali su simboličnu akciju na opovačkom mostu gde je u Tamiš bačeno 26 narandžastih cvetova (gerbera). Narandžasta boja je simbol borbe protiv nasilja nad ženama, a 26 cvetova jer je upravo toliko žena ove godine zbog nasilja stradalo u Srbiji.

Ovom kampanjom u kojoj učestvuju brojne organizacije, grupe i javne ustanove širom sveta zahteva se eliminisanje svih oblika nasilja nad ženama kroz podizanje svesti na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou; povezivanje lokalnih i međunarodnih aktivnosti; uspostavljanje foruma za dijalog i razmenu strategije delovanja; vršenja pritiska na vlade da sprovedu obaveze na osnovu domaćih i međunarodnih pravnih instrumenata; pružanje solidarnosti aktivistima / aktiviskinjama širom sveta.

Uloga lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost je od izuzetne važnosti na šta upućuje i Zakon o rodnoj ravnopravnosti u kome se ova tela prepoznaju kao bitni faktori u unapređenju javnih politika u oblasti rodne ravnopravnosti na nivou lokalnih zajednica.

„Mi smo povodom ove kampanje danas sproveli jednu simboličnu akciju kojom smo želeli da skrenemo pažnju sugrađanima na važnost ovog problema ali isto tako je jako važno, da mi kao lokalna samouprava ali i svi druge organizacije, javne ustanove i pojedinci, svakog dana radimo na unapređenju položaja žena u društvu“, izjavila je zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja, koja obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama; 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a; 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima; 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra; 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Nasilje prema ženama i devojčicama jedno je od najrasprostranjenijih i najraširenijih kršenja ljudskih prava u svetu. I uprkos tome što mnoge zemlje donose zakone za borbu protiv nasilja nad ženama, slaba primena i diskriminatorne društvene norme ostaju i dalje značajan problem. Globalno, procenjuje se da je oko 736 miliona žena — skoro svaka treća — bilo izložena fizičkom i/ili seksualnom nasilju intimnog partnera, nepartnerskom seksualnom nasilju ili i jednom i drugom, barem jednom u životu.

Nasilje nad ženama je takođe pojačano u različitim okruženjima, uključujući radni i onlajn prostor. Pojedine studije pokazale su da je 38 odsto žena imalo lična iskustva sa nasiljem na društvenim mrežama, a 85 odsto žena koje provode vreme na mreži uočilo je digitalno nasilje nad drugim ženama. Globalna studija o ženama koje rade u tehnološkom sektoru pokazala je da je 44 odsto žena osnivača iskusilo neki oblik uznemiravanja na poslu 2020. godine, od čega je 41 odsto žena iskusilo seksualno uznemiravanje.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije