Katolička župa Opovo: Proslava kirbaja u Opovu (video)

19/11/2023

Proslava kirbaja u Opovu

OPOVO, 19. novembar 2023 – Katolički vernici u Opovu danas su proslavili praznik koji je posvećen njihovoj zaštitnici Svetoj Elizabeti Ugarskoj. Pored velikog broja vernika, na prazničnoj misi prisustvovali su predsednik opštine Miloš Markov sa svojim saradnicima iz lokalne samouprave, predstavnici opštinskih  javnih ustanova, kao i visoki republički, pokrajinski i državni zvaničnici: ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i predsednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić, diplomatski savetnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Nikola Bajić, članica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji za službenu upotrebu jezika i pisma Ljubica Vuković Dulić i ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković.

Ministar Žigmanov je istakao realizaciju lokalnih projekata i Opovo kao dobar primer saradnje i solidarnosti među građanima.

„Nevelika zajednica katolika u ovom krasnom banatskom malom mestu je živa i došli smo s njima proslaviti njihovu zaštitnicu Svetu Elizabetu Ugrasku i videti šta su uradili u svom razvoju. Impresivno je kada je u pitanju uređenje i osavremenje sadržaja unutar crkve a isto je tako kada je u pitanju župski dvor. Takođe, lepo je videti da je saradnja sa pravoslavnom crkvom i građanima srpske nacionalnosti fantastična, da je dobra međusobna solidarnost i podrška, što nas čini radosnim, tako da ćemo Opovo uvek isticati kao primer dobrog suživota, saradnje i solidarnosti među građanima“, izjavio je Žigmanov.

Proslava Kirbaja u Opovu/Glas Opova

Predsednik opštine Miloš Markov je čestitao praznik katoličkim vernicima uz poruku da je uzajamno uvažavanje i poštovanje tradicija u Opovu.

„Želeo bih pre svega da svim građanima rimokatoličke veroispovesti čestitam Kirbaj i da im poželim da ga lepo proslave. Mi kao lokalna samouprava smo uvek tu da podržimo svaku versku inicijativu na postulatima uzajamnog razumevanja i poštovanja, i realizaciji zajedničkih projekata u interesu naše lokalne zajednice“, poručio je Markov.

Predsednik crkvenog odbora opovačke katoličke župe Željko Horvat, zahvalio se svima koji su su dali podršku  u realizaciji projekta obnove župnog doma u Opovu.

„Koristim priliku da se zahvalim vernicima na velikoj pomoći, takođe i da im čestitam blagdan i da u zdravlju i veselju proslave Kirbaj. I ove godine realizujemo projekte na rekonstrukciji župnog doma, tako da bih se zahvalio našim vernicima na donacijama kao i dobroj saradnji sa našim komšijama iz pravoslavne zajednice“, rekao je Horvat.

Nakon mise u župnom domu priređena je svečanost povodom proslave Kirbaja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije