Uprava saobraćajne policije: Razultati akcije “Fokus na putu”

17/10/2023

BEOGRAD, 17. oktobar 2023
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 9. do 15. oktobra sproveli su akciju „Fokus na putu“ u organizaciji Roadpola i kontrolisanjem 58.056 vozača, otkrili i procesuirali 15.832 prekršaja, od kojih je 3.830 vozača sankcionisano zbog nepropisne upotrebe mobilnog telefona, 94 vozača zbog nepropisne upotrebe audio-uređaja i 624 pešaka zbog korišćenja slušalica u oba uha.
Ističemo da je nepropisna upotreba mobilnog telefona, u široj međunarodnoj zajednici, prepoznata kao jedan od glavnih uzroka odvlačenja pažnje od elemenata bezbednosti u saobraćaju, kao i da smanjena pažnja kod učesnika u saobraćaju povećava rizik od saobraćajne nezgode od 4 do 20 puta.
Takođe, prema istraživanju Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5 odsto vozača koristi mobilni telefon na nepropisan način, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su nastojali da ovom akcijom, kroz brojne apele i najavljivanje akcije u medijima, preventivno utiču na sve učesnike u saobraćaju i upozore ih na opasnost od odsutnosti pažnje kada za vreme vožnje ili prelaska kolovoza nepropisno koriste mobilni telefon ili audio-uređaje.
Inače, od početka godine pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a sankcionisali su više od 40.000 vozača zbog nepropisne upotrebe telefona i više od 3.000 pešaka zbog nepropisne upotrebe telefona ili audio-uređaja.

Ćurčić: Teško je objasniti mladima da treba da paze u saobraćaju
Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja izjavio je da je jako teško mladima objasniti koliko je važno paziti u saobraćaju i da su oni veoma ugroženi u saobraćaju. “Godišnje oko 100 mladih izgubi život u saobraćajnim nesrećama, a njih oko 6.100 bude povređeno. To nam govori da svaki četvrti dan jedno mlado lice izgubi život, a svaki dan 17 mladih lica biva povređeno u saobraćajnim nezgodama. Poražavajući podatak je da četvrtina poginulih nema vozačku dozvolu”, rekao je Ćurčić za Tanjug. Istakao je da je kod mladih učesnika u saobraćaju prisutno lažno samopouzdanje, želja za dokazivanjem, vera u svemoć. “Njima je jako teško prići i dati im prave informacije. Mi pokušavamo kroz razne vidove edukacije i spotove da im što bolje prenesemo poruku. Teško je objasniti nekome da je pri brzini od 60 km/h potrebno oko 40 metara da zaustavite automobil. To je dužina 11 automobila. Ako pri toj brzini udarite u zid, to je kao da je slon pao na automobil sa visine od 10 metara”, objašnjava Ćurčić. Kako je rekao, u životima mladih je mnogo tema, a saobraćaj je samo jedna celina. “Mi pokušavamo da saobraćaj stavimo ispred drugih, s obzirom na podatke koji nam govore da su mladi jako ugroženi u saobraćaju”, poručio je Ćurčić. Jedan od uzročnika saobraćajnih nezgoda je alkohol, a Ćurčić ističe da vozači sa probnom saobraćajnom dozvolom u prvoj godini ne smeju da konzumiraju ni kap alkohola. “Realna priča je da neko ko je izašao u grad bira alternativni način prevoza. Autobus, taksi ili da neko dođe po njega”, zaključio je Ćurčić.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

najnovije

najčitanije