Opovo: Svečano otvorena Nedelja ruskog dečijeg filma „Čarobni svet bajke“

13/09/2023

Svečano otvorena Nedelja ruskog dečijeg filma „Čarobni svet bajke“

OPOVO, 13. septembar 2023 – Peti put zaredom, u organizaciji Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Srbija u srcu – Rusija u duši“ počela je Nedelja ruskog dečijeg filma pod nazivom „ČAROBNI SVET BAJKE“. U prisustvu dece, predstavnika lokalnih javnih ustanova, Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine u Srbiji, Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu, svečano otvaranje je održano u velikoj sali Kulturnog centra Opovo.

„U okvirima manifestacije, pored projekcija ruskih filmova organizovani su: Nacionalni likovni konkurs Čarobni svet bajki, Literarno takmičenje Napiši bajku, a među njima je i Stručna tribina Vaspitni uticaj bajke na decu.

Ove godine manifestacija se realizuje uz finansijsku pomoć lokalne samouprave i Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine u Srbiji, a podršku u organizaciji i izvođenju aktivnosti pružili su domaći partneri: Kulturni centar Opovo, OŠ „Dositej Obradović“, Predškolska ustanova „Bambi“ i naš počasni gost Vjačeslav Čarski, zamenik direktora Ruskog doma u Beogradu.

Čarobni svet bajke 2023: Foto/Glas Opova

Ove godine mi je posebno drago da, zahvaljujući direktoru čuvenog Filmskog studija „Sojuzmultfilm“, Borisu Maškovcevu, koji je predostavio predivne filmove za prikazivanje i uz podršku NSRNM u Srbiji uradili smo prevod crtanih filmova na srpski jezik, kako bismo mogli što bolje da upoznamo srpske gledaoce sa ruskom kinematografijom – sada opovačke mališane imaće priliku da upoznaju ruske heroje animacije, omiljene milionima sovjetskih gledaoca još iz detinjstva: dobrog Krokodila Gene i njegovog prijatelja Čeburaške – nepoznate nauci životinje, ali veoma mile i slatke. Dirljive avanture prijatelja, sigurna sam, neće ostaviti ravnodušnima ni male, ni velike gledaoce.

Uz pomoć naše sugrađanke iz Barande, književnice Nade Kljajić, koja je uradila prepev pesme iz veoma popularnog u Rusiji crtanog serijala „Čeburaška i njegovi prijatelji“ i uz klavirsku pratnju profesorke Ivane Josić i vokalne grupe dece opovačke škole pripremili smo za izvođenje dve pesmice iz crtanog filma: Krokodil Gena i Plavi voz

Kao organizatoru ovog kulturnog događaja, veoma mi je drago što se naša ideja održavanja filmskog festivala za mališane nastavlja uz podršku lokalne samouprave, jer pruža značajan doprinos kulturnom životu naših mlađih sugrađana; kroz projekcije filmova, kreativne i obrazovne radionice podižući kulturu, obrazovanje i promovišući prave kulturne vrednosti, kao i jačanje iskrenog prijateljstva između naših bratskih naroda Srbije i Rusije“, izjavila je ispred organizatora manifestacije Žanna Knežević .

Projekcije filmova održavaju svakog dana u 18:00 časova do petka 15. septembra.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije