Početak školske godine donosi povećan broj internet prevara

25/08/2023

Početak školske godine donosi povećan broj internet prevara

BEOGRAD, 25. avgusta (Tanjug) – Kompanija kasperski saopštila je danas da je, uoči početka školske godine, primećen rast zlonamernih online aktivnosti i sofisticiranih phishing kampanja usmerene ka učenicima, profesorima i administratorima. Kako navode, jedna od tehnika prevare je kreiranje lažnih nagradnih igara koja učenicima nude šansu da osvoje laptop, gde se žrtve upućuju da podele lične informacije i navedu model laptopa koji preferiraju, kako bi se kvalifikovali za ovu privlačnu nagradu. U drugoj verziji iste prevare, osobe su pozvane da šeruju specifičan link koji vodi do stranice sa nagradnom igrom sa 15 kontakata preko WhatsApp aplikacije, a zatim se od njih zahteva da se registruju putem SMS poruke kako bi učestvovali u izvlačenju nagrada. Nakon što potencijalno bude “izabran za pobednika”, učesniku se saopštava da mora da pokrije troškove isporuke, što navode u kompaniji Kasperski, jasno ukazuje da se radi o prevari. “Dok se akademska sezona približava i milioni učenika kupuju knjige, školski pribor i plaćaju školarine, tradicionalno dolazi do porasta sajber pretnji. Prevaranti profitiraju tokom ovog perioda, iskorišćavajući entuzijazam učenika tokom nabavke novih uređaja za predstojeću školsku godinu.

Nagradna igra u kojoj je glavna nagrada osvajanje elektronskog uređaja, poput laptopa, efikasna je zamka kojom se služe sajber kriminalci”, rekla je ekspert bezbednosti kompanije Kasperski Nora Afaneh. Još jedan oblik prevare u vezi sa povratkom u školu je ponuda lažnih stipendija, koja funkcioniše tako što se žrtve privuku “pravim” ponudama stipendija koje obećavaju finansijsku pomoć. Kako bi iskoristili ovu pomoć, od studenata se traži da daju lične informacije, uključujući osetljive podatke poput ličnog osiguranja i bankovnih detalja, koje se kasnije koriste za krađu identiteta i finansijsku prevaru. “Lažne stipendije mogu ozbiljno da utiču na lakoverne studente, rezultirajući finansijskim gubitkom, a nekad i dugoročnom krađom identiteta.

Važno je da studenti ostanu oprezni prilikom interakcije sa nepoznatim ponudama”, navodi Afaneh. Afaneh preporučuje svim korisnicima interneta da budu skeptični i oprezni prilikom susreta sa ponudama koje zvuče “previše dobro da bi bile istinite”, posebno ako unapred zahtevaju uplate ili lične podatke, da pažljivo istraže sve stipendije, poklone ili ponude za koje aplicirate. Navodi da je važno potražiti zvanične kontakt informacije i potvrditi legitimnost stranice pre nego što preduzmete bilo šta i da izbegavaju deljenje osetljivih podataka na mreži, osim ako nismo potpuno sigurni u legitimnost zahteva. Preporučuje svima da koristite pouzdane izvore i kontakriraju zvanične web sajtove škola, priznatih platformi za stipendije i ugledne prodavce kada vrše uplate ili daju lične podatke. Naglašava da je jako bitno koristiti pouzdan menadžer lozinki koji ne samo čuva lozinke, već automatski generiše jednokratne lozinke za dvofaktorsku autentifikaciju.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije