Etnografski repertoar naive Desanke Petrov Morar

07/07/2023

Etnografski repertoar naive Desanke Petrov Morar

OPOVO, 6. jul 2023 – Nakon tri decenije Desanka Petrov Morar je ponovo izlagala u Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu što je izazvalo veliku pažnju ljubitelja umetnosti. Izložbu „Etnografski repertoar naive“ otvorile su direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, istoričarka umetnosti Ivana Milinković i autorka Desanka Petrov koja se prisutnima predstavila i sa par svojih pesama.

„Desanka Petrov Morar, slikarka naivne umetnosti, jednostavnošću, iskrenošću i ekspresivnom moći kolorita dokumentuje banatsku prošlost prikazima običajne prakse u Srba. Možda ne ciljano, ali njen opus predstavlja svojevrsnu etnografsku zbirku nematerijalne kulture običaja, svetkovina, svakodnevnog života u jednoj ruralnoj sredini kroz reminiscenciju detinjstva i usmenih predanja svojih babe i dede, ali i drugih starijih Sefkerinaca“, navodi u katalogu izložbe Ivana Milinković.

Desanka Petrov Morar je rođena 1946. godine u Sefkerinu, a živi u Pančevu. Aktivno slika od 1963. i izlaže od 1964. godine. Slika tehnikom ulja na platnu i akvarelom, bavi se i crtežom i skulpturom. Pored toga je objavila tri zbirke poezije. Aktivno se bavi humanitarnim radom. Inspiraciju crpi iz Sefkerina, Idvora i Čente, gde je provodila detinjstvo. Imala je 60 samostalnih i preko 300 kolektivnih izložbi na svim kontinentima. Zastupljena je u 20 knjiga posvećenih naivnoj umetnosti. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Sve slike u postavci izložbe su na prodaju i deo sredstava će ići u humanitarne svrhe. Izložba je otvorena do 10. avgusta 2023.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

OPOVO, 25. april 2024 – U maloj sali Kulturnog centra Opovo, održan je veoma posećen književni susret, koji je na kraju prerastao i u muzičko veče. Gosti opovačke kulturne ustanove su bila dva pisca, Dalibor Daničić i Boško Ćirković – Škabo. Dalibor Daničić je...

najnovije

najčitanije