Galerija Jovan Popović: Put ka sebi Olje Nikonove

23/04/2023

Put ka sebi Olje Nikonove

OPOVO, 23. april 2023 – U Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu otvorena je prva samostalna izložba naše sugrađanke, slikarke Olje Nikonove (Olge Radosavljević).

„Put ka sebi“ je retrospektivna izložba ove umetnice na kojoj su izloženi njeni radovi tokom tri decenije profesionalnog bavljenja slikarstvom.

Kako u katalogu izložbe navodi istoričarka umetnosti Ivana Milinković, stvaralaštvo Olje Nikonove sintetiše poetiku ruskog realizma i plenerizma, stilistiku impresionizma, šagalovsko poimanje boja i klasično shvaćenu kompoziciju. Njeno slikarstvo je i mekog i intenzivnog kolorita, kao i izrazito ekspresivnog crteža, gde svetlost igra veliku ulogu.

Foto/Glas Opova

Tragajući za sopstvenom estetikom, kretala se od ranih grafika, preko pejzaža i mrtvih priroda, da bi pronašla lični umetnički jezik u portretu i slikarstvu povratka sebi.

Olja Nikonova putovala je ka sebi još od studentskih dana, stvarajući grafike intenzivnih emocija istaknutih koloritom i ekspresivnim crtežom. Na tom putovanju, inspirisana mnogim svojim prethodnicima, naslikala je bogat opus i pronašla sopstvenu estetiku svojevrsnu jednom majstoru. Eksperimentišući intenzitetom kolorita, predstavama osvetljenja i atmosfere i izgradnjom kompozicije, došla je do slikarstva povratka sebi. Prikazima bogatstva sopstvenog unutrašnjeg sveta mašte, umetnica je sebi dozvolila nesputane likovne slobode i zadovoljila sopstvene umetničke pobude.

Olga je rodom iz Rusije. Rođena je 1971. godine i odrstala je Votkinsku, gde je završila umetničku školu. Nakon toga je pohađala čuveno slikarsko učilište u Jaroslavlju, u klasi Jelene Smagine. Svoju profesionalnu karijeru započela je u Srbiji 1991. godine, i bila je učesnica pet kolektivnih izložbi, a ovo joj je prva samostalna izložba.

Izložbu je podržalo Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije Srbija u srcu – Rusija u duši iz Opova, a izložba će biti otvorena do 18. maja.

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Galerija Jovan Popović: „Preobražaj“ Nine Peleš u Opovu

Galerija Jovan Popović: „Preobražaj“ Nine Peleš u Opovu

„Preobražaj“ Nine Peleš u Opovu https://youtu.be/FIc3BtQCU-o OPOVO, 27. april 2024 – U okviru likovnog programa opovačke Galerije „Jovan Popović“, otvorena je treća ovogodišnja izložba pod nazivom „Preobražaj“ čiji je autor beogradska umetnica Nina Peleš, koja je...

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

OPOVO, 25. april 2024 – U maloj sali Kulturnog centra Opovo, održan je veoma posećen književni susret, koji je na kraju prerastao i u muzičko veče. Gosti opovačke kulturne ustanove su bila dva pisca, Dalibor Daničić i Boško Ćirković – Škabo. Dalibor Daničić je...

najnovije

najčitanije