Unija žena Srpske napredne stranke: FORMIRANJE ODBORA UNIJE ŽENA U OPŠTINI OPOVO

23/10/2014

FORMIRANJE ODBORA UNIJE ŽENA U OPŠTINI OPOVO
Opovo, 23. oktobar 2014;
„Nakon izbornih kampanja žene po pravilu bivaju zaboravljene“ rekla je pokrajinska poslanica i predsednica Odbora za ravnopravnost polova pokrajinske skupštine Stojanka Lekić i dodala da žene moraju imati inicijativu kako bi se izborile za svoja prava.
U sali Skupštine opštine Opovo, večeras je održan sastanak članica Srpske napredne stranke u vezi osnivanja lokalnog odbora Unije žena Srpske napredne stranke. Ovakvi odbori se osnivaju po celoj Srbiji i cilj ovakve organizacije je poboljšanje uslova u kojima žene funkcionišu, kao i horizontalno i vertikalno umrežavanje ženskih organizacija.
– Ovo je organizovanje žena na stranačkoj osnovi koja se dalje treba proširivati u žensku mrežu na širem nivou, smatra poslanica Lekić.DSC_0120
Zadaci Unije žena Srpske napredne stranke imaju više aspekata. To su pre svega ekonomsko i političko , osnaživanje, medisjska vidljivost, nasilje nad ženama, zdravlje i obrazovanje žena, kao i poseban osvrt na marginalizovane grupe.
Lekićka smatra da izborne kvote od 30% još uvek ne oslikavaju stanje ženskih kapaciteta jer se na listama ne nalaze uvek najkvalitetnije pripadnice ženskog pola. Po njenim rečima žene su marginalizovane u svim partijama i Unija žena insistira da one kažu i odrede koje će žene biti na izbornim listama. Činjenica je da ni jedna stranka ne stavlja više od 30% žena na listu kako je zakonom određeno. Žene su tokom izbornih kampanja operativci ali nakon kampanja ne dobijaju ozbiljne funkcije.
– Slede nam unutar stranački izbori i veoma je bitno da lobirate kako bi što više žena bilo na rukovodećim pozicijama u opštinskom odboru, poručila je Stojanka Lekić.DSC_0123
Pored političkih aspekata, Stojanka Lekić je prisutnim ženama Srpske napredne stranke govorila o važnosti iznalaženja rešenja u vezi zapošljavanja i funkcionisanja nevladinog sektora, medijske vidljivosti, umrežavanja ženskih organizacija i zajedničkih projekata afirmativnih i korisnih za celu zajednicu, obrazovanju i vođenju brige o zdravstvenoj preventivi, kao i o ženskoj solidarnosti.
– U Uniji žena svaka žena je jednako važna, od one što muze krave do doktora nauka. Kada nešto radite i odlučujete bitno je da uvek imate konsenzus, zaključila je na kraju poslanica Stojanka Lekić.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije