Srbija: Srbija danas slavi Dan državnosti

15/02/2023

Srbija danas slavi Dan državnosti
U Srbiji se danas slavi Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.
Skupština Srbije je 10. jula 2001. odlučila da se proslavlja Dan državnosti koji se od 2012. praznuje dva dana – 15. i 16. februara.
Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje, kada po verovanju, zima počinje da prelazi u proleće.

Po crkvenoj doktrini, na Sretenje je Bogorodica, četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista, otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona koji je u malom Isusu prepoznao Spasitelja, te se taj susret malog Isusa i pravednog starca slavi kao Sretenje Gospodnje.

 

https://g.co/doodle/58mtsaq

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije