Priroda i ornitologija: UTVE ZLATOKRILE U POTAMIŠJU

10/10/2014

UTVE ZLATOKRILE U POTAMIŠJU
Opovo, 10. oktobar 2014;
Početkom oktobra birdwatching ekipa u sastavu Zoran Manasijević (Pančevo), Čeda Vučković (Opovo) i Slobodan Jovanović (Beograd) zabeležila je izuzetan ornitološki nalaz na nacionalnom nivou. U našem delu Potamišja posmatrane su tri utve zlatokrile (Tadorna ferruginea) inače, izuzetno retke ptice na teritoriji zapadnog Balkana. Osim takozvanih pobegulja iz privatnih odgajilišta i zoovrtova, utva zlatokrila nije viđena u Srbiji više od 30 godina.
36585

– U pitanju su tri adultne jedinke, jedan mužjak i dve ženke, izjavio je za Glas Opova Zoran Manasijević. Ptice su bile izuzetno plašljive, nisu dozvoljavale da im bliže priđemo i bile su veoma dobri letači, što nam ukazuje da su u pitanju divlje utve. Verovatno su zalutale ili skrenule zapadnije tokom jesenje seobe, tako da su se obrele u Južnom Banatu, smatra Manasijević.
232

S druge strane, Čeda Vučković ističe da se sa posmatranjem ovih utvi, južni deo IBA područja Srednje Potamišje (Sakule, Baranda, Čenta, Opovo), a budući Predeo izuzenih odlika Potamišje, broj zabeleženih vrsta popeo na 211, što je izuzetan podatak.
36637

Inače, istog dana i na istoj lokaciji, ova trojica birdwatchera zabeležili su još jednu veoma retku vrstu, a to je čaplja govedarka (Bubulcus ibis), čije je gnežđenje u Srbiji nakon gotovo jednog veka, prvi put zabeleženo pre nekoliko godina u Barandi.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

BENU Apoteka: Radno vreme za predstojeće praznike

BENU Apoteka: Radno vreme za predstojeće praznike

Radno vreme za predstojeće praznike OPOVO, 29. april 2024 Apoteka BENU obaveštava svoje cenjene kupce o radnom vremenu koje će se primenjivati tokom predstojećih praznika. Sreda 1. maj: 8 – 15h Četvrtak 2. maj: 8 – 16h Petak 3. maj: 8 – 18h Subota 4. maj: 7 - 15h...

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

najnovije

najčitanije