Inicijativom do informacije: ODELJENJE ZA IMOVINSKO PRAVNE, STAMBENE POSLOVE, URBANIZAM I GRAĐEVINARSTVO

26/12/2013

ODELJENJE ZA IMOVINSKO PRAVNE, STAMBENE POSLOVE, URBANIZAM I GRAĐEVINARSTVO
Opovo, 26. decembar 2013
PROJEKAT „INICIJATIVOM DO INFORMACIJE“ SUFINANSIRAN  JE OD STRANE POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA  ZA LOKALNU SAMOUPRAVU I MEĐUOPŠTINSKU SARADNJU.

27347Odeljenje za imovinsko pravne, stambene poslove, urbanizam i građevinarstvo Opštinske uprave Opštine Opovo čini pet radnika: rukovodilac odeljenja, samostalni stručni saradnik za poslove urbanizma i građevinarstva, građevinski inspektor, samostalni stručni saradnika za imovinsko pravne poslove i inspektor za zaštitu životne sredine. U ovom Odeljenju građani podnose dokumentaciju i zahteve za građevinske dozvole i rešenja, legalizaciju objekata, konverziju prava korišćenja javnog zemljišta i vrše uvid u prostorne i urbanističke planove. Prostorije Odeljenja se nalaze u Opštinskoj upravi, Borisa Kidriča br 10, ulaz iz parka, a telefon za informacije je 013 681 212.

27370Građani u Odeljenju mogu dobiti informacije o mogućnostima i ograničenjima gradnje na pojedinačnoj kadrovskoj parceli, odnosno šta može da se gradi na osnovu planskog dokumenta. Pored toga građani mogu dobiti sva potrebna obaveštenja o proceduri i potrebnoj dokumentaciji za svaki pojedinačni postupak. Kada je u pitanju gradnja u Odeljenju se izdaju lokacijske i građevinske dozvole,

potvrde usaglašenosti temelja sa glavnim projektom, prijave početka gradnje i upotrebne dozvole. Svi ovi postupci su vezani za objekte koji podležu izdavanju građevinskih dozvola.

 

27371Za radove koji ne podležu izdavanju građevinskih dozvola vodi se nešto kraća i jednostavnija procedura u postupku. Po članu 145, Zakona o planiranju i izgradnji, za izvođenje određenih radova ne izdaje se građevinska dozvola ali je potrebno rešenje, koje zamenjuje građevinsku dozvolu. To su uglavnom u pitanju pomoćni objekti, ograde, adaptacije, rekonstrukcije, itd. Vreme izdavanja dozvole i rešenja zavisi od inverstitora koji radi tehničku dokumentaciju. Kada stranka preda urednu dokumentaciju dozvola se čeka u proseku 3 do 5 dana (prosek u poslednje dve godine). Prema rečima rukovodioca Odeljenja Radeta Cvetanovića najveći problem je prikupljanje dokumentacije koje izdaju druge ustanove i institucije.

 

27373Objekti čija izgradnja podleže proceni uticaja na životnu sredinu podležu izradi studije, stručne kontrole i praćenja, kao i koje sve mere treba preduzeti u projektnoj dokumentaciji da bi objekat mogao da se gradi i da negativni uticaji budu svedeni na minimum.

 

U Odeljenju građani mogu da ostvare pravo u postupcima imovinsko pravne konverzije, odnosno prava korišćenja zemljišta javne svojine u pravu svojine. Takođe, građani mogu prilikom izrade i oglašavanja prostornih i urbanističkih planova imati uvid i staviti potencijalne primedbe.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije