Osnovna škola „Dositej Obradović“ Opovo: DECEMBAR, AKTIVNO, RADNO I VESELO

25/12/2013

DECEMBAR, AKTIVNO, RADNO I VESELO
Opovo, 25. decembar 2013
Tokom meseca decembra u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ Opovo bilo je izuzetno aktivno. Osim događaja kao što su projekat „Saznaj, primeni, uštedi“ i završetak radova na postavljanju parketa u školskim salama Barande i Sefkerina o kojima smo već izveštavali, dešavalo se još mnogo toga.

 

Eko izložba učenika drugog razreda

EkoizlozbaUčenici drugog razreda iz Opova (II1 i II2) zajedno sa svojim učiteljicama priredili su u holu škole zanimljivu i pre svega inspirativnu ekološku izložbu pod nazivom „Da nam bude lepo, sačuvajmo Opovo“. Izložba se sastojala iz dva segmenta, odnosno grupe fotografija na kojima su predstavljeni loši i dobri momenti lokalne ekologije. Ispod svake fotografije postavljen je i kraći tekst sa obrazloženjem.

Dogodio se jednom Mika Antić

Skoli_u_pohode_Akcija „Školi u pohode“ tradicionalna kulturna manifestacija svake godine je posvećena nekom piscu ili pesniku. Akcijom su obuhvaćene najuspešnije škole u Srbiji, a naša škola učestvuje u akciji na predlog načelnika Školske uprave Zrenjanin Staniše Banjanina.

Tako je povodom 80 godina od rođenja pesnika Miroslava Mike Antića nastala monodrama „Dogodio se jednom Mika Antić“ u izvedbi Gorana Lazovića, koju smo imali priliku da pogledamo 12. decembra u  Opovu, kao i u izdvojenim odeljenjima u Barandi, Sakulama i Sefkerinu.

Osim što je upriličena monodrama za učenike, u isto vreme snimljena je dokumentarna emisija o školi.

Škole bez nasilja

skola_bez_nasiljaMinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislav Jovanović i direktor Kancelarije Unicefa za Srbiju Mišel Sen Lo uručili su 18. decembra plakete „Škola bez nasilja“ predstavnicima osam škola koje su stekle priznanje da mogu samostalno da rade na planu prevencije nasilja i razvoju sigurne i podsticajne sredine za učenike.

Plakete su dobile škole: „Branko Radičević“ Kruševac, „Dositej Obradović“ Opovo, „Sveti Sava“ Vrčin, „Branko Radičević“ Mali Zvornik, „Ivo Andrić“ Pranjani, „Branko Pešić“ Zemun, „11.novembar“ Senta, „Stojan Živković Stole“ Trnjane.

„Škole u programu su smanjile nasilje, ojačale učenike da prijave nasilje kada se dogodi a nastavnike da na njega brzo i konstruktivno reaguju. Intenzivno rade sa učenicima koji trpe nasilje kao i onima koji ga vrše. Zajedno sa učenicima i roditeljima rade na promociji tolerancije i nenasilja. Podaci koje imamo su ohrabrujući i motivišu, ali i upućuju na to da treba da se nastavi sa ozbiljnim radom“, rekao je ministar Tomislav Jovanović.

Direktor Unicefa u Srbiji Sen Lo je ukazao na to da je skoro polovina đaka u školama u Srbiji bila izložena nasilju, dok je jedan od tri učenika bio žrtva nastavničkog nasilja.

U projektu Unicefa „Škole bez nasilja“ učestvuju ukupno 273 škole u Srbiji, a od 18. decembra  priključile su se još 22 škole.

Nakon dodele plaketa, predstavnici 10 osnovnih i 12 srednjih škola potpisali su Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Jedinicom za prevenciju nasilja i Unicefom, čime je u njima zvanično započelo sprovođenje programa „Škola bez nasilja“ i „Prevencija rodno zasnovanog nasilja“.

Ja imam talenat – pokaži šta znaš

Poslednjeg radnog dana prvog polugodišta, povodom početka zimskog raspusta u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Opovu, 23. decembra održano je takmičenje „Ja imam talenat – pokaži šta znaš“. Događaj je inicirao i organizovao vršnjački tim čiji je koordinator Nataša Popović.

Učenici su prikazali svoje talente kroz pesmu, igru, glumu, recitovanje… Njihovo umeće ocenjivao je petočlani žiri. Publika je uživala i poželela da se ovakvo takmičenje održava svake godine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije