Udruženje Srpski krajevi i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije

15/07/2022

OPOVO, 15. jul 2022 – Obaveštavamo vas da je Udruženje „Srpski krajevi“ u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije počelo sa realizacijom programa „Informisanje o imovinskim pravima Srba u Federaciji BiH“.

U narednom periodu ćemo vam slati sve bitne informacije o upisu imovine u FBiH kako bi mogli da ih prenesete zainteresovanim građanima.ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

U celoj Bosni i Hercegovini je na snazi projekat usklađivanja (harmonizacije) zemljišnih knjiga i formiranja jedinstvenog registra ili UPIS IMOVINE U BiH.

OVAJ UPIS IMOVINE JE OBAVEZAN ZA SVE VLASNIKE NEKRETNINA U BiH!!!

Procenjuje se da u Federaciji BiH ima oko 400.000 katastarskih jedinica čiji su vlasnici Srbi koji su izbegli ili se raselili, a najveći broj se nalazi upravo u Republici Srbiji. Zato je naš zadatak da im pomognemo da na vreme upišu imovinu na koju polažu pravo i da sprečimo da im ta imovina bude uzurpirana ili čak i oduzeta.

Kako se odvija ovaj obavezan upis imovine u Bosni i Hercegovini?

Svaka opština raspisuje javni poziv za jednu ili više svojih katastarskih opština u kome poziva građane da sami prijave svoju imovinu najčešće sa rokom od 60 dana ili maksimalno godinu dana. U Republici Srpskoj se ovi javni pozivi objavljuju u službenom glasniku i javnim glasilima i šalju se lično na adresu vlasnika. U Federaciji BiH se ovi pozivi ne šalju lično nego se samo objavljuju u službenom glasniku i nekim štampanim medijima koji velikom broju izbeglih Srba (ali i drugih) nisu dostupni, tako da i ne mogu biti informisani kada je za njihovu katastarsku opštinu raspisan javni poziv. U praksi to znači da postoji realna opasnost da ne saznaju na vreme za taj javni poziv i da propuste propisane rokove da upišu svoju imovinu ili imovinu svojih predaka na koju polažu pravo. Istraživanjem smo utvrdili da iza velikog broja vlasnika nepokretnosti nije održana ostavinska rasprava, pa se veliki broj nekretnina vodi na davno preminule vlasnike. Takođe postoji realna opasnost da tu imovinu prijavi i upiše neko drugi, pa je onda postupak dokazivanja imovinskih prava i povrata imovine veoma komplikovan i skup, tako da mnogi odustaju i ostaju bez ostvarenja svojih imovinskih prava.

O svim detaljima ćemo vas blagovremeno informisati, kako bi i vi mogli da prenesete ove važne informacije direktnim korisnicima. Takođe stojimo na raspolaganju da pružimo odgovore na sva eventualna pitanja koja nam možete postaviti putem elektronske pošte na  mejl adresu srpskikrajevi@gmail.com .

Pružajući sve bitne informacije, praveći analizu i preseke stanja, kao i medijskom kampanjom želimo pomoći ovoj populaciji da ostvari svoja imovinska prava. 

Obaveštavamo vas i da su otvorene posebne kancelarije u Beogradu i Novom Sadu za pružanje besplatne pravne pomoći koje se isključivo bave problematikom vezanom za ovaj upis imovine u Federaciji BiH.

Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći za upis imovine u FBiH u Beogradu

Adresa: Gavrila Principa br. 16, Beograd

Telefoni: +381645145877, +381601157447 (Viber, WhatsApp)

Mejl adresa:beograd@srpskazemlja.org

Radno vreme: radnim danom od 8:00 do 15:00

Kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći za upis imovine u FBiH u Novom Sadu

Adresa: Vojvođanskih brigada br. 17/prizemlje, Novi Sad

Telefoni: 021/528-132 i 021/520-030 svakog radnog dana od 9:00 do 15:00 časova

Mejl adresa: –

Radno vreme: utorak, sreda i četvrtak od 17:00 do 20:00

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama

U utorak akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama OPOVO, 20. april 2024 – U organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta Opovo, u utorak, 23. aprila održaće se akcije dobrovoljnog davanja krvi u Barandi i Sakulama. U Barandi, krv se...

najnovije

najčitanije