24. ovčarski dan: Nakon dve godine pauze ovčari ponovo u Sakulama (video)

26/03/2022

Nakon dve godine pauze ovčari ponovo u Sakulama (video)

SAKULE, 26. mart 2022 – Nakon dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa u Sakulama je ponovo održana manifestacija Ovčarski dan.

Kao jedna od najvećih poljoprivrednih manifestacija i stočnih sajmova u Banatu i Vojvodini, Ovčarski dan je i ovog puta okupio veliki broj posetilaca.

Tradicionalno ovu manifestaciju koja se održava u poslednjoj dekadi marta prati sunčan dan, pa je tako bilo ovog puta. Već u 8:00 časova stratovali su takmičari u kuvanju ovčarskog paprikaša – čobanca, a 50 ekipa se takmičilo za prestižnu titulu sada već ovog retkog kulinarskog specijaliteta.  

Oko 9:00 časova svet je počeo da se okuplja, a u takmičarskim boksovima na platou kod porte već su bile spremne kolekcije ovaca uzgajivača iz celog regiona.

Manifestaciju su posetili i obišli predstavnici lokalne samouprave i Mesne zajednice Sakule. Manifestaciju je najavio predsednik Udruženja „Stoačar“ iz Sakula Srba Stanojev, a otvorio predsednik opštine Miloš Markov.

Ispred organizatora Vojkan Prvulj je rekao da tradicionalno ovu manifestaciju prati lepo vreme i da su se potrudili da nakon dve godine pauze Ovčarski dan bude na nivou prethodnih. S druge strane, predsednik opštine Opovo Miloš Markov ističe da lokalna samouprava kontinuirano podržava ovu manifestaciju, kao i sve manifestacije od lokalnog značaja tokom godine.

Pored smotre ovaca, na pijačnom platou održana je smotra sitnih životinja i ptica, duž glavne ulice izložba poljoprivredne mehanizacije, a duž parkovskih staza smestili su se brojni štandovi u okviru prodajnog bazara. Naravno, tu su bili i neizbežni štandovi sa roštiljom i pečenjem tako da niko ne ode gladan.

U okviru kulturnih sadržaja na velikoj bini održavao se folklorni festival gde su nastupala kulturno umetnička društva, na bazaru je priređena izložba narodne radinosti udruženja žena iz južnog Banata, u prostorijama mesne zajednice mogla se pogledati izložba slika i skulptura Zorana Petrovića, a u sakulskoj crkvi poznati ikonostas Konstantina Pantelića.

Na kraju sakulski derbi, popularna trka na magarcima koja je po običaju privukla najveću pažnju. Među brojnim reporterima našao se i jedan čileanksi novinar.

Derbi je održan u tri kategorije, a pobednici su, kao i svaki put, zavisili od raspoloženja svojih magaraca.   

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije