IMO – Program „Mladi su zakon 2014“ POZDRAV IZ LAJKOVCA

17/08/2014

POZDRAV   IZ   LAJKOVCA
Lajkovac / Opovo, 16. avgust 2014;
Tokom prethodne i ove nedelje Udruženje IMO kao Resurs organizacija za Južnobanatski okrug je organizovala radni volonterski kamp u opštini Lajokvac, u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Lajkovac, a sve u sklopu programa „Mladi su zakon 2014“ Ministarstva omladine i sporta, Republike Srbije.

 

Mladi iz našeg okruga, od čega je najveći broj bio iz opštine Opovo stigli su u Lajkovac tokom popodnevnog vremena u subotu, gde su im omladinci iz Lajkovca priredili srdačnu dobrodošlicu u Omladinskom klubu, a potom naše mlade aktiviste odveli u kamp, koji je zaista bio kamp u pravom smislu te reči, ali opremljen sa najnovijim šatorima i prostirkama za spavanje koje je srdačno ustupilo lokalno Društvo planinara, a kompleks šatora je bio smešten pored same reke Kolubare.

 

Tokom svakog dana boravka isplaniran je bio celokupni dnevni sadržaj, gde su se smenjivale radne i društvene aktivnosti. Prepodnevni deo dana je obično bio radni, podrazumevajući akcije čišćenja i uređenja priobalja reke i to dela plaže gde je poplava koja se desila i faktički nekoliko dana pre samog dolaska, ali u znatno manjem obimu donela puno smeća i granja, pa su naši volonteri imali pune ruke posla da to raščiste. Osim samog dela plaže glavne radne aktivnosti su bile usmerene na raščišćavanje takozvanih „magaza“, odnosno kućica pored obale, gde postoji čitavo jedno naselje, a koje je potpuno potopila nabujala Kolubara, negde toliko da su i ispadale sa nosećih stubova.  Za bezbednost i opremu prilikom izvođenja radova pobrnuli su se aktivisti Crvenog krsta iz Kovina kojima se Opovčani posebno zahvaljuju na tome.

 

Ono što je svakako prirodno bilo interesantnije mladima, kako našim tako i iz Lajkovca jesu popodnevne, odnosno društvene aktivnosti, sa raznovrsnim programima i domaćin se zaista potrudio da gostima osmisli sadržaj kakav će, sigurni smo naši volonteri još dugo pamtiti. Bile su tu aktivnosti spremanja lokalnih specijaliteta, kupanja i vožnje čamcima na reci Kolubari, bioskop na otvorenom uveče, obilazak grada, a svakako da je najveći utisak ostavio rafting na Ibru gde su naši mladi imali iskustvo da se po prvi put spuste čamcima niz brzu planinsku reku, a sam spust je bio 30tak kilometara i trajao gotovo pet sati.

 

Takođe je obeležen i Međunarodni dan mladih u utorak 12. avgusta, kada je zajedničkim snagama organizovan balon party u Omladinskom klubu gde je bilo više od dve stotine mladih, koji su se odlično proveli uz muziku i druženje.

 

– Ono što moramo pomenuti kao organizatori kampa da smo zaista oduševljeni stepenom saradnje sa Kancelarijom za mlade opštine Lajkovac, divnim domaćinima, prijatnim i ljubaznim ljudima i da nam je zaista veliko zadovoljstvo što smo od svih poplavljenih mesta u Srbiji odabrali baš opštinu Lajkovac, a posebno bih se zahvalili i koordinatoru Kancelarije Radovanu Bajiću, kao i kamp liderima iz Lajkovca Nikoli Živkoviću i Milici Ivanović koji su nam bukvalno bili dostupni i sa nama 24 časa dnevno svakim danom našeg boravka, izjavio je po povratku koordinator programa Miloš Markov.

 

U Inicijativama mladih Opovo jednoglasno su konstatovali prilikom evaluacije da je ideja kampa koju je predočilo Ministarstvo omladine i sporta odlična ideja, da bi trebalo više ovakvih aktivnosti organizovati i ubuduće, a naši volonteri su već izrazili želju da se oduže sjajnim domaćinima i da se ova saradnja između naših regiona nastavi tako što bi Opovčani uzvratili domaćinstvo u našoj sredini iduće godine.
CAM00582 DSCF1353 DSCF1489 DSCF1584 DSCF8109

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije