Inspekcija za zaštitu životne sredine: SUZBIJANJE AMBROZIJE

11/08/2014

SUZBIJANJE AMBROZIJE
Opovo, 11. avgust 2014;
Kako je polen ambrozije najači polenski alergen, a sama ambrozija izuzetno invazivna korovska biljka koja se širi velikom brzinom, poslednjih godina pre njenog cvetanja i pojave najveće koncentracije polena u vazduhu krajem avgusta, preduzimaju se mere suzbijanja na  teritoriji opštine Opovo.
Sredstva za ove namene utvrđena su opštinskim budžetom u okviru Fonda za zaštitu životne sredine, a predviđene lokacije su prvenstveno u naseljenim mestima  kako bi se smanjila ekspozicija stanovništva u direktnom kontaktu  sa ovim alergenom, te zaštitile alergične osobe. Smatra se da je 10% osoba alergično na ambroziju. Alergijske reakcija ispoljava se kao suzenje očiju i otok očnih kapaka, kao respiratorna alergija u vidu  napada kijanja , pojave bistarog sekreta iz nosa, kašalja, astmatičnih napada, ali i kao kožna alergija sa  pojavom svraba i crvenih pečata.
Lokacije za suzbijanje ambrozije utvrđene su zapisnikom opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine uz kosultaciju samostalnog stručnog saradnika za poljoprivredu,na osnovu čega će je JP „Mladost“ izvršiti mehaničko uklanjanje košenjem nadzemnog dela biljke.
Kao i prethodnih godina, najveći broj lokacija je u Barandi, a slede Sefkerin i Sakule, dok u Opovu, u samom naseljenom mestu na javnim površinama prisustvo ambrozije nije zapaženo.
Pozivamo sve građane da u cilju efikasnog suzbijanja ambrozije održavaju javne površine ispred svojih kuća, svoja dvorišta, bašte, voćnjake, njive  i primene, osim košenja i efikasnije mere poput čupanja ambrozije ( obavezne rukavice) ili u specifičnim slučajevima  tretiranje određenim pesticidima.

                                                Inspektorka za zaštitu životne sredine

                                                        dr vet.med. Marina Mitrović

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije