Skupština opštine Opovo: ODLUKA O OZNAČAVANJU NAZIVA NASELJENIH MESTA, ULICA…

18/07/2014

ODLUKA O OZNAČAVANJU NAZIVA NASELJENIH MESTA, ULICA…Na osnovu čl. 93. Zakona o lokalnoj sampoupravi („Sl. glasnik RS“ br. 129/07) i člana 14. tačka 40. Statuta opštine Opovo (“Opštinski službeni glasnik opštine Opovo” br. 18/2012) Skupština opštine Opovo na sednici održanoj dana 26.06.2014.godine, donela jeO D L U K U

o utvrđivanju i označavanju naziva naseljenih mesta,
ulica i trgova i načinu utvrđivanja kućnih brojeva
i označavanju zgrada brojevima na teritoriji
opštine Opovo

I Opšte odredbe

Član 1.
Ovom Odlukom uređuje se način utvrđivanja i označavanja naziva naseljenih mesta, ulica i trgova i način utvrđivanja kućnih brojeva i označavanje zgrada i građevinsikih parcela kućnim brojevima, na teritoriji opštine Opovo.

Član 2.
Nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova ispisuju se na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.
Slovne oznake, nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova ispisuju se velikim slovima.

Član 3.
Zabranjeno je neovlašćeno označavanje ili skidanje tablica sa kućnim brojevima i tabli sa nazivima naseljenih mesta, ulica i trgova.

II Utvrđivanje i označavanje naziva naseljenih mesta, ulica i trgova

Član 4.
Određivanje naziva novoobrazovanog naseljenog mesta, promena naziva postojećeg naseljenog mesta i utvrđivanje da je naseljeno mesto prestalo da postoji, vrši se uz prethodno mišljenje Skupštine opštine Opovo.

Član 5.
Skupština opštine utvrđuje odlukom nazive ulica i trgova na teritoriji
opštine Opovo, na predlog Komisije za utvrđivanje naziva ulica i trgova.
Promena naziva ulica i trgova vrši se na isti način kao i njihovo utvrđivanje.

Član 6.
Komisiju za utvrđivanje naziva ulica i trgova koja daje predlog za utvrđivanje naziva ulica i trgova formira Skupština opštine Opovo.
Komisija broji 7 (sedam) članova, od kojih su Predsednik i dva člana Komisije iz reda odbornika Skupštine opštine Opovo, a ostali članovi iz reda javnih i kulturnih radnika.
Mandat Komisije traje 4 godine.

Član 7.
Komisija iz člana 6. stav 2. ove Odluke podnosi predlog za utvrđivanje ili promenu naziva ulice, odnosno trga po svojoj inicijativi ili na predlog građana.
Građani predlog za utvrđivanje ili promenu naziva ulice ili trga podnose Komisiji u pismenom obliku i sa obrazloženjem.

Član 8.
Na Odluku Skupštine opštine o utvrđivanju naziva ulica i trgova, saglasnost daje Ministarstvo nadležno za poslove lokalne samouprave.
Odluka o utvrđivanju i promeni naziva ulica i trgova kao i saglasnost na
odluku, objavljuju se u Opštinskom službenom glasniku opštine Opovo.

Član 9.
Po dobijanju saglasnosti Ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave na odluku Skupštine opštine o utvrđivanju ili izmeni naziva ulica i trgova, nadležni organ Opštinske uprave – Odeljenje za imovinsko – pravne stambeno – komunalne poslove, urbanizam i građevinarstvo i zaštitu životne sredine, dužno je da o tome obavesti Službu za katastar nepokretnosti u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu Odluke o utvrđivanju naziva ili izmeni naziva ulica odnosno trga.

Član 10.
Pod pojmom ulice i trga smatra se određena prostorno – urbanistička celina određena urbanističkim planom kao i zatečenim stanjem na terenu.
Utvrđivanje prostorno – urbanističke celine koja će biti određena kao ulica i trg, određuje nadležni organ opštine – Odeljenje za imovinsko – pravne stambeno – komunalne poslove, urbanizam i građevinarstvo i zaštitu životne sredine, u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Član 11.
Svaka ulica i trg mora imati svoj naziv.
Na teritoriji opštine Opovo, ulice i trgovi ne mogu imati isti naziv, kao ni dve ili više ulica i trgova u naseljenim mestima koja se nalaze u okviru dostavnog područja jedne pošte (isti poštanski broj).

Član 12.
Ulicama i trgovima mogu se davati i nazivi koji imaju geografska, etnografska, istorijska, kulturna i druga obeležja, kao i imena znamenitih ličnosti iz prošlosti .

Član 13.
Na ulazu u naseljeno mesto, obavezno se označava naziv mesta.
Označavanje naziva naseljenog mesta vrši se tako da se na putevima na ulazu u naseljeno mesto, sa desne strane puta, na stubovima visine 2,5 m, postavlja tabla od emajliranog lima, veličine 65h40 cm sa ispisanim nazivom naseljenog mesta, belim štampanim slovima na tamno plavoj osnovi.
Označavanje naziva ulica i trgova, vrši se postavljanjem tabli od emajliranog lima veličine 50h30 cm, sa ispisanim nazivom ulice odnosno trga, belim štampanim slovima na tamno plavoj osnovi, tako da se table postavljaju u svakoj ulici, na početku i na kraju ulice, sa obe strne, na svakoj raskrsnici ulice i na svakom trgu, na mestu spajanja ulica sa trgom.
Ako na početku ili na kraju ulice nema zgrade, tabla sa nazivom ulice postavlja se na posebnom stubu visine 2,5 m.

Član 14.
JP „MLADOST“ Opovo dužno je da označi naziv naseljenog mesta u roku od 15 dana od dana objavljivanja Odluke o utvrđivanju ili izmeni naziva naseljenog mesta, kao i da označi naziv ulice i trga u roku od 15 dana od dana objavljivanja Odluke Skupštine opštine o utvrđivanju, odnosno izmeni naziva ulice ili trga.

III Utvrđivanje kućnih brojeva i označavanje zgrada i građevinskih parcela kućnim brojevima

Član 15.
Kućni broj utvrđuje se za sve stambene i poslovne zgrade, građevinske parcele, kao i privremene objekte izgrađene ili postavljene u skladu sa propisima o planiranju i gradnji.
Pod stambenom zgradom, u smislu ove Odluke, smatra se zgrada u kojoj se stalno ili privremeno stanuje.
Zgrada u kojoj se privremeno stanuje jeste vikendica, vinogradarska kuća, letnjikovac, baraka i druga zgrada u kojoj se stanuje samo u sezoni.
Pod poslovnom zgradom, u smislu ove Odluke, smatra se svaka zgrada namenjena za obavljanje privrednih, prosvetnih, zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, upravnih i drugih delatnosti, kao i za smeštaj i čuvanje materijalnih dobara.
Pod građevinskom parcelom, u smislu ove Odluke, smatra se najmanji deo prostora koji je urbanističkim planom namenjen za izgradnju i koji obuhvata jednu ili više katastarskih parcela ili njenih delova.
Pod privremenim objektima u smislu ove Odluke, smatraju se objekti izgrađeni na neizgrađenom javnom građevinskom zemljištu datom u zakup na određeno vreme, do privođenja ovog zemljišta planiranoj nameni.

Član 16.
Za zgrade koje služe u poljoprivredne svrhe (ambari, silosi, štale i sl.) ne utvrđuje se kućni broj, osim ako u njima postoji stan namenjen za stalno ili privremeno stanovanje.
Ako se zgrade iz stava 1. ovog člana nalaze na posebnoj građevinskoj parceli, utvrđuje se kućni broj te građevinske parcele.

Član 17.
Za zgrade i privremene objekte koji su izgrađeni suprotno propisima o planiranju i gradnji, ne utvrđuje se kućni broj.

Član 18.
Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva vrši se posebno za svako naseljeno mesto na teritoriji opštine Opovo.
Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva vrši se posebno za svaku ulicu u naseljenom mestu, pri čemu zgrade, odnosno građevinske parcele sa leve strane ulice, odakle počinje utvrđivanje dobijaju neparne kućne brojeve, počev od broja 1, a zgrade odnosno građevinske parcele sa desne strane ulice, dobijaju parne brojeve, počev od broja 2.
Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva u svakoj ulici, vrši se sa kraja ulice koji je bliži glavnom delu, odnosno centru naseljenog mesta i nastavlja u pravcu periferije.

Član 19.
Za dve ili više zgrada u istoj ulici ne može se utvrditi isti kućni broj.
Ako zgrada ima više ulaza neposredno vezanih za ulicu, svakom ulazu utvrđuje se poseban kućni broj.
Ako utvrđivanje dodatnog kućnog broja za ulaz u zgradu izaziva potrebu promene ostalih kućnih brojeva na zgradama, za sve ulaze u zgradu utvrdiće se isti kućni broj kome se dodaju slovne oznake po azbučnom redu počev od slova A.
Za dvorišne zgrade utvrđuje se kućni broj ulične zgrade kome se dodaje slovna oznaka po azbučnom redu, a ako ulična zgreada ima više ulaza sa kućnim brojem u tvrđenim slovnim oznakama, dvorišnoj zgradi se utvrđuje kućni broj ulične zgrade sa narednom slovnom oznakom.

Član 20.
Utvrđivanje i označavanje kućnih brojeva na trgu više se u kontinuitetu, u smeru kretanja kazaljke na satu, počev od ugla glavne ulice i od broja 1.

Član 21.
Utvrđivanje kućnih brojeva i označavanje zgrada brojevima u naseljenim mestima razbijenog tipa, odnosno u kojima ne postoje ulice, vrši se onim redom koji je najpovoljniji i najkraći prilaz od jedne ka drugoj zgradi.

Član 22.
Zgradi sagrađenoj između dve postojeće zgrade posle izvršenog utvrđivanja kućnih brojeva, utvrđuje se kućni broj prve susedne zgrade manjeg kućnog broja, kome se dodaje slovna oznaka po azbučnom redu.

Član 23.
Za građevinske parcele koje imaju izlaz na dve ili više ulica, može se utvrditi samo jedan kućni broj.
Ako se građevinska parcela kojoj je već utvrđen kućni broj parceliše, isparcelisani deo do susedne zgrade nižeg kućnog broja zadržaće ranije utvrđeni kućni broj, a za ostale delove utvrđuje se isti kućni broj sa slovnom oznakom po azbučnom redu.

Član 24.
Vlasnik, odnosno investitor nove zgrade ili privremenog objekta dužan je da u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave početka izvođenja radova, odnosno podnošenja prijave za postavljanje privremenog objekta, u smislu propisa o planiranju i gradnji, podnese zahtev za utvrđivanje kućnog broja i označavanje zgrade ili privremenog objekta kućnim brojem.
Vlasnik, korisnik, odnosno zakupac greađevinske parcele dužan je da u roku od 30 dana od dana sticanja prava svojine, prava korišćenja, odnosno prava zakupa na građevinskoj parceli, podnese zahtev za utvrđivanje kućnog broja i označavanje građevinske parcele kućnim brojem.
Vlasnik, odnosno investitor nove zgrade ili privremenog objekta, a za građevinske parcele vlasnik, korisnik, odnosno zakupac snosi troškove za utvrđivanje i označavanje kućnog broja.

Član 25.
Utvrđivanje kućnih brojeva vrši Služba za katastar nepokretnosti, koja utvrđuje kućni broj rešenjem.
Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Republičkom geodetskom zavodu u roku od 15 dana od dana prijema rešenja, u skladu sa zakonom.

Član 26.
Označavanje zgrada i privremenih objekata kućnim brojevima vrši se postavljanjem tablica sa desne strane od ulaza ili iznad ulaza, vodeći računa o njihovoj vidljivosti.
Označavanje građevinskih parcela kućnim brojevima vrši se postavljanjem tablica na posebnom stubu visine 2,5 m, u levom uglu parcele od glavne ulice, odnosno puta, a ako je parcela ograđena, postavljanjem tablica vrši se na ulazu parcele, vodeći računa o njihovoj vidljivosti.
Tablica sa kućnim brojem iz stava 1. i 2. ovog člana izrađuje se od emajliranog lima, veličine 20h15 cm, a kućni broj ispisuje se belom bojom na tamno plavoj osnovi.
Ako se zgrada nalazi izvan izgrađenog dela naseljenog mesta, tablica sa kućnim brojem sadrži i naziv tog naseljenog mesta.

Član 27.
Troškove označavanja naziva naseljenih mesta, ulica i trgova snosi opština Opovo.
Troškove označavanja zgrade kućnim brojem, snosi vlasnik zgrade, a za zgrade za kolektivno stanovanje Skupština zgrade, odnosno savet zgrade.
Troškove označavanja katastarske parcele kućnim brojem snosi vlasnik, korisnik, odnosno zakupac katastarske parcele.
Izuzetno od stava 2. i 3. ovog člana troškove označavanja zgrada i katastarskih parcela kućnim brojevima u postupku prenumeracije kućnih brojeva snosi opština Opovo.

Član 28.
Skupština zgrade, odnosno savet zgrade, vlasnik zgrade, vlasnik, korisnik, odnosno zakupac katastarske parcele dužan je da:
1. omogući da se tabela sa nazivom ulice ili trga postavi na njegovoj zgradi, odnosno katastarskoj parceli;
2. omogući da se tablica sa kućnim brojem postavi na njegovoj zgradi, odnosno katastarskoj parceli ili da je sam postavi u roku od 15 dana od dana utvrđivanja kućnog broja;
3. obavesti službu o oštećenju ili uništenju tablice sa kućnim brojem, u roku od 30 dana od dana nastanka oštećenja ili uništenja.
Vlasnik, investitor, korisnik, odnosno zakupac iz stava 1. ovog člana dužan je da u cilju evidencije, prijavi Službi za katastar nepokretnosti sve promene koje se odnose na izgradnju novog, odnosno rušenje postojećeg objekta ili parcelisanje, u roku od 30 dana od dana nastanka promene.

Član 29.
Evidenciju kućnih brojeva, naziva ulica i trgova, kao deo jedinstvene evidencije prostornih jedinica, vodi Služba za katastar nepokretnosti.
Evidencije iz stava 1. ovog člana vode se u Registru kućnih brojeva i registru ulica i trgova.

IV Nadzor

Član 30.
Nadzor nad primenom ove Odluke vrši nadležni organ opštine Opovo, Odeljenje za imovinsko – pravne stambeno – komunalne poslove, urbanizam i građevinarstvo i zaštitu životne sredine, – Komunalna inspekcija.

V Kaznene odredbe

Član 31.
Novčanom kaznom od 10.000,00 do 15.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice – vlasnik zgrade; vlasnik, korisnik, odnosno zakupac katastarske parcele ako:
1) neomogući da se tabla sa nazivom ulice ili trga postave na njegovoj zgradi, odnosno katastarskoj parceli (član 28. tačka 1.);
2) neomogući da se tablica sa kućnim brojem postavi na njegovoj zgradi, odnosno katastarskoj parceli ili je sam ne postavi u propisanom roku (član 28. tačka 2.);
3) u propisanom roku ne obavesti službu o oštećenju ili uništenju tablice sa kućnim brojem (član 28. tačka 3.);
4) neovlašćeno označava, skida, uništava, oštećuje ili narušava izgled table sa nazivima ulica i trgova ili tablice sa kućnim brojevima (član 3.).
Novčanom kaznom od 100.000,00 do 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana pravno lice.
Novčanom kaznom od 10.000,00 do 15.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.
Novčanom kaznom od 20.000,00 do 80.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik.
Novčanom kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj i lice koje neovlašćeno označava, skida, uništava, oštećuje ili narušava izgled table sa nazivima naseljenih mesta, ulica i trgova ili tablice sa kućnim brojevima (član 3.).

VI Prelazne i završne odredbe

Član 32.
Postupci za o značavanje naziva ulica, trgova i označavanje zgrada kućnim brojevima, koji nisu završeni do dana stupanja na snagu ove Odluke, okončaće se u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 33.
Nadležni organ opštine Opovo Odeljenje za imovinsko – pravne stambeno – komunalne poslove, urbanizam i građevinarstvo i zaštitu životne sredine, dužan je da evidenciju naziva ulica, trgova i kućnih brojeva dostavi Službi za katastar nepokretnosti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 34.
Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Opštinskom službenom glasniku opštine Opovo.

REPUBLIKA SRBIJA
AP VOJVODINA
OPŠTINA OPOVO
SKUPŠTINA OPŠTINE
BROJ: 011-19/14
DANA: 26.06.2014. g
PREDSEDNIK SKUPŠTINE
Dragan M.Ugrinov, dipl. ecc
dipl inž ekologije

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije