Evropski vikend posmatranja ptica: IZAĐITE U PRIRODU I UŽIVAJTE

03/10/2020

IZAĐITE U PRIRODU I UŽIVAJTE

Opovo, 3. oktobar 2020;

Iskoristite lepo vreme, prošetajte prirodom i usput uživajte u svetu ptica. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da 3. i 4. oktobra, u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, otkriju čudesan svet ptica i njihove seobe. U ovom periodu godine milioni ptica selica napuštaju Evropu i sele se ka mestima na jugu gde provode zimu. Tim povodom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje 20 besplatnih izleta širom Srbije.

Tema ovogodišnjeg Evropskog vikenda posmatranja ptica je „Kako biti dobar posmatrač ptica?“. Stanje izazvano korona virusom negativno je uticalo i na ljude i na prirodu. Ogromne promene u svakodnevnom životu, neizvesnost i strah od bolesti proizveli su kod građana stres, koji se kod nekih pretočio u agresiju prema prirodi. Građani su masovno odlazili u prirodu, a većina se nije ispravno ponašala. Zato će izleti ovog vikenda biti prožeti savetima kako se boravi u prirodi i uživa u posmatranju ptica.

„Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje. Imajući u vidu novu realnost izazvanu korona virusom savetujemo ljude da otkriju hobi poput posmatranja ptica koji smiruje a nema negativnih uticaja na prirodu”, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Ljudma koji ovog vikenda odluče sami da izađu u prirodu i posmatraju ptice savetujemo da na svoje pametne mobilne telefone instaliraju ličnog vodiča, našu besplatnu aplikaciju za raspoznavanje divljih ptica „Ptice na dlanu“ i uživanje je zagarantovano“.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije