Srbija u srcu – Rusija u duši: XIII MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

22/02/2020

XIII MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Ivanovo, 21. februar 2020;

U Ivanovu je obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika, gde su učestvovali predstavnici nacionalnih zajednica sa ovih prostora. Međunarodni dan maternjeg jezika nas ujedinjuje, zbližava i promoviše kulturu i jezike nacionalnih zajednica. Na manifestaciji u Ivanovu predstavljamo poeziju, muziku, folklor i pesme više desetine nacionalnih zajednica uz prisustvo gostiju iz zemlje i inostranstva. Manifestaciju je otvorio Nemanja Rotar, večnik za kulturu i Ambasador Bugarske u Srbiji.

Drugi put ove godine Ruska zajednica iz Opova se predstavlja u višejezičnoj sredini u Ivanovu. Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije «SRBIJA U SRCU – RUSIJA U DUŠI» iz Opova u saradnji sa Udruženjem Rusa i njihovih potomaka «ROMAŠKA» iz Pančeva učestvovali su i ove godine na manifestaciji. U duhu zajedništva među pripadnicima nacionalnih i etničkih zajednica Katja Bogdanović, David Knezević i Asja Bogdanović su recitovali pesme posvećene Drugom svetskom ratu, povodom akcije koja se sprovodi povodom 75. godišnjice Pobede u Drugom svetskom ratu. A najmlađa učesnica Lara Bogdanović se na ruskom jeziku zahvalila herojima za pobedu, za koji je dobila gromoglasan aplauz.

Na teritoriji opštine Pančevo živi oko dvadeset nacionalnih zajednica, a građani u komunikaciji koriste isto toliko jezika i dijalekata, što predstavlja pravo bogatstvo, koje smo dužni da svi zajedno čuvamo i promovišemo. Zbog toga je obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika prava prilika za promovisanje vrednosti nacionalnih kultura, koje zajedno podižu stub interkulturalnog dijaloga i zajedničkog života, uzajamnog upoznavanja, zbližavanja i tolerancije. Takve manifestacije jačaju tradicionalne kulturne prijateljske veze između naroda nacionalnih manjina i Srbije u našem regionu, – rekla je nakon nastupa Žanna Knežević ispred Udruženja sunarodnika  prijatelja Rusije «Srbija u Srcu – Rusija u duši». (Ž.K.)

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije