Agenicja za privredne registre: KRAJNJI ROK ZA EVIDENTIRANJE STVARNIH VLASNIKA ISTIČE 31. JANUARA

25/01/2020

KRAJNJI ROK ZA EVIDENTIRANJE STVARNIH VLASNIKA ISTIČE 31. JANUARA

Beograd, 25. janauar 2020;

U skladu sa izmenama i dopunama Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, usvojenim 23 decembra 2019 godine, svi registrovani subjekti (sva privredna društva, društva u likvidaciji, zadruge, ogranci stranih privrednih društava, poslovna udruženja, udruženja i savezi udruženja, fondacije i zadužbine, ustanove, strana predstavništva privrednih društava, udruženja, zadužbina i fondacija), dužni su da evidentiraju podatke o stvarnom vlasniku u Centralnu evidenciju najkasnije do 31. januara 2020. godine.

Registrovani subjekti treba elektronskim putem da unesu podatke u Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika koju vodi Agencija za privredne registre (APR), a ovu obavezu treba da izvrše zastupnici u privrednim društvima i društvima u likvidaciji, zadrugama, ograncima stranih privrednih društava, udruženjima i poslovnim udruženjima, fondacijama, zadužbinama, ustanovama i stranim predstavništvima privrednih društava. Ova evidencija je za registrovane subjekte besplatna.

Trenutno je u Centralnoj evidenciji upisano 132.500 obveznika, odnosno stvarne vlasnike je do sada evidentiralo 85,50% privrednih subjekata, oko 78% ustanova, zadužbina i fondacija i više od 68% udruženja.

Ovim putem apeluje se na sva udruženja, zadužbine i fondacije da izvrše upis u Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika, posebno imajući u vidu član 14. Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika kojim su predviđene novčane kazne za pravno lice, odnosno udruženje, zadužbinu ili fondaciju u visini od 500.000 do 2.000.000 dinara, odnosno za odgovorno lice u pravnom licu u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

Uvid u Centralnu evidencije, uputstva za upis i kontakt podatke za podršku možete naći na OVDE

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije