Badnji dan u Opovu: PRIPREMA BOŽIĆNE PEČENICE I PALJENJE BADNJAKA (VIDEO)

06/01/2020

PRIPREMA BOŽIĆNE PEČENICE I PALJENJE BADNJAKA

Opovo, 6. januar 2020;

U opovačkom naselju Kertiz obeležen je mali jubilej, 25 godina kako se organizovano priprema božićna pečenica. Stanovnici Kertiza već četvrt veka zajedno pripremaju božićne pečenice. Ove godine to su uradili na dve lokacije, odnosne dve ulice, gde je pripremljeno ukupno 16 pečenica.

U pitanju je događaj koji je postao svojevrsna manifestacija tako da privlači posetioce iz celog Opova, a ove godine boilo je gostiju i sa Kosova i Metohije. Dok se pečenice vrte na ražnju domaćice su pripremile posnu trpezu – ribu, turšiju, orasnice i kako ovo naselje čine doseljenici iz Bosne, specijalitet ovog kraja, pitu krompirušu, koja je inače, iz tepsije nestala za par minuta.

Godinama unazad ovaj tradicionalni običaj podržava lokana samouprava, a događaj su posetili predsednik opštine dr Zoran Tasić i njegov zamenik Žika Nestorović. Predsednik opštine je svim građanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru čestitao najradosniji hrišćanski parznik.

„Kao i svake godine podržavamo ovaj lepi događaj u cilju održavanja tradicionalnih običaja i vrednosti. Svim građanima naše opštine koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitam najradosniji hrišćanski praznik u želji da ga provedu u zdravlju, radosti i zajedništvu“, poručio je Tasić.

Ispred organizatora događaja Željko Mosić je istakao zajedništvo stanovnika Kertiza i čestitao božićne praznike.

„Građani naselja Kertiz već 25 godina na ovaj način se okupljaju i slave Badnji dan, a iskoristo bih priliku da svim pravoslavnim vernicima čestitam i poželim srećne božićne praznike“, izjavio je Mosić.

Tokom popodneva u portama sve četiri pravoslavne crkve u Opovu, Barandi, Sakulama i Sefkerinu, organizovano je paljenje badnjaka. Ispred lokalne samouprave u Opovu su prisustvovali predsednik opštine i njegov zamenik, koji su zajedno sa pravoslavnim vernicima pozdravili dolazak Božića.

U utorak 7. januara u svim pravoslavnim hramovima se održavaju božićne liturgije, a u Sefkerinu je tradicionalno lomljenje božićne česnice sa tri božićna srebrnjaka.   

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije