Socijalna inkluzija Roma: U III NOVOM NASELJU 14 NOVIH KUĆA (VIDEO)

20/12/2019

U III NOVOM NASELJU 14 NOVIH KUĆA

Opovo, 20. decembar 2019;

U okviru projekta „Socijalna inkluzija Roma u Opštini Opovo“ koji je finansirala Evropska unija, sufinansirale Vlada Republike Srbije, i Opština Opovo, a realizovali Opština Opovo i nevladine organizacije „Siguran život“ i Inicijative mladih Opovo, III novo naselje obišli su državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević, predsednica Izvšnog odbora Romskog nacionalnog saveta Pava Čabrilovski, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i menadžerom projekta.

Državni sekretar je izrazio zadovoljstvo rezultatima projekta i izjavio da je Ministarstvo u prethodnom periodu izgradilo preko 200 ovakvih kuća u 11 opština i gradova i na taj način zbrinuli preko 1000 građana romske nacionalnosti.

„Veliko zadovoljstvo da što u ime potpredsednice Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, mogu da obiđem ovo naselje i da vidim da je izgrađeno 14 kuća, u koje su se smestili 14 porodica, ukupno 68 ljudi, od čega34 dece. Ovo je jedan od projekata koje je ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zajedno sa Evropskom delegacijom i ministarstvom evropskih integracija finansira kroz program IFA 2014 a to je pomoć inkluziji Roma, tj. pomoć izgradnje smeštajnih kapaciteta plus komunalna infrastruktura za pripadnike romske nacionalnosti. Do sada smo u 11 opština i gradova izgradili preko 200 ovakvih objekata i zbrinuli preko 1000 pripadnika romske nacionalnosti, a izgradili smo i komunalnu infrastrukturu pre svega vodovod i kanalizaciju, kao što je urađeno i u ovom naselju ovde.

Planovi vezani za ovu vrstu pomoći su usmereni na daljoj izgradnji stambenih kapaciteta za pripadnike romske populacije kroz programe IPA 2014 takođe u saradnji sa evropskom delegacijom i Evropskom unijom i kroz programe IPA 2016, ukupno opredeljena sredstva su oko 18 miliona evra, tako da, ovom prilikom, kako sam danas bio, smo razgovarali da se eventualno kasnije i u Opštini Opovo pomogne i da se uradi još dodatnih objekata za pripadnike romske populacije.

Zahvaljujem se još jednom predstavnicima Opštine Opova koji su uložili dosta napora i koji su projekat uradili na vreme i na kraju krajeva omogućili ovim ljudima da se usele u objekte, da uživaju u ovim objektima, a ja sam danas rekao, da ih čuvaju i da ih održavaju kako bi im što duže trajali. Još jednom, hvala predstavnicima opštine i hvala svim učesnicima projekta koji su omogućili da se ovakvi objekti izgrade“, rekao je nakon obilaska naselja državni sekretar Lakićević

Projektom je izgrađeno 14 montažnih kuća sa kompletnom infrastrukturom naselja, koje su date na korišćenje za 14 romskih  porodica koje su u tom naselju prvobitno živele. Zamenik predsednika Opštine Opovo Žika Nestorović zahvalio se državnom sekretaru na poseti uz nadu da će i u budućnosti biti još ovakvih projekata.

„Želim da se zahvalim ispred lokalne samouprave i građana Opštine Opovo, državnom sekretaru Zoranu Lakićeviću na poseti, koja je vrlo značajna za ovu našu malu opštinu i nadamo se da će u budućnosti biti još ovakvih projekata i poseta za unapređenje socijanog položaja ugroženih građana Opštine Opovo“, izjavio je Nestorović.

Menadžer projekta Miloš Markov je rekao da je ovaj projekat bio veliki izazov za Opštinu Opovo ali i da je uspešno priveden kraju.

Evo danas privodimo kraju projekat Socijalne inkluzije Roma u Opštini Opovo, što mi predstavlja posebno zadovoljstvo s obzirom da sam bio menadzer na projektu. Ovaj projekat je bio veliki izazov za našu lokalnu samoupravu, s obzirom da smo prvi put nosioci ovakve vrste infrastrukturnog evropskog projekta. Projekat je trajao nekih 18 meseci, zbog specifičnosti situacije morali smo rok produžiti, ali sad smo završili, a krajnji benefit je ovo što vidite iza mene a to je 14 stambenih objekata za 14 porodica, na šta sam posebno ponosan i srećan zato ovde kao što vidite ima puno male dece i mislim da je ovo njima velika šansa za jedan novi početak“, smatra Markov.

Pava Čabrilovski smatra da je zahvaljujući ovim projektima i strategiji naše države da brine o svakom građaninu, veliki broj romskih porodica dobio “krov nad glavom”.

“Zahvaljujući Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture, kao i koordinacionog tela koje je zaduženo za praćenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja uz podršku Evropske unije, veliki broj romskih porodica je stambeno zbrinut širom regiona. To su rezultati naše države da brine o svakom svom građaninu. Dana je sreća ušla u 14 romskih kuća jer čovek kada ima krov nad glavom I osnovne uslove za život može da razmišlja o obrazovanju, stanovanju i zapošljavanju” izjavila je Pava Čabrilovski.

Pored finansijera ovog projekta treba istaći da je nemačka Fondacija “Help” za svako novoizgrađeno domaćinstvo u III novom naselju donirala krevet sa dušecima, mašinu za veš i kombinovani frižider, a kako su predstavnici Ministarstva i lokalne samouprave rekli, projekti socijalne inkluzije Roma na teritoriji Opštine Opovo se nastavljaju.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

Rešava se problem sa javnom rasvetom u Sefkerinu

Rešava se problem sa javnom rasvetom u Sefkerinu

SEFKERIN/OPOVO 10. april 2024. Nakon što je lokalna samouprava dobila povratnu informaciju o problemu javne rasvete u delu naselja Sefkerin, kontaktirana je firma nadležna za održavanje javne rasvete koja je izvršila kontrolu i utvrdila kvar trafoa koji je u...

najnovije

najčitanije