Neradan dan 11. novembra: DRŽAVNI PRAZNIK – DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

10/11/2020

DRŽAVNI PRAZNIK – DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Opovo, 10. novembar 2020;

Povodom obeležavanja međunarodnog i državnog praznika „Dan primirja u Prvom svetskom ratu“ 11. novembar je neradan dan. U sredu neće raditi pošte, banka, ispostava RFZO Opovo, Opštinska uprava Opovo, ONB Opovo, centar za socijalni rad, škole i Brantner otpadna privreda.

U Domu zdravlja Opovo radiće dežurni lekari hitne medicinske pomoći, apoteka DZ Opovo radiće pre podne (7:00 – 14:00h), dok će u komunalnom preduzeću dežurati ekipa za vanredne intervencije i održavanja postrojenja za preradu vode (tel: 066 817 8820).

Ovaj datum podseća na dan kada su 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, što je ujedno značilo i njenu kapitulaciju. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koja se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost. Nazvan je po kraljici Nataliji Obrenović, a u botanici je poznat i kao “cvet feniks”.

Amblem se sastoji od dve zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice i jednog ljubičastog cveta sa pet latica. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao I na sam dan praznika. Inače, ovaj državni praznik se u republici Srbiji proslavlja od 2012. godine, a pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije